CHP: Müdahaleyi destekliyoruz, IŞİD'e haddi bildirilmeli

CHP MYK toplantısından, IŞİD'e karşı ABD öncülüğünde yürütülecek bir uluslararası operasyona destek verme kararlığı çıktı. Haluk Koç, "AKP IŞİD'e haddini bildirmek zorundadır" dedi.

CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından basına açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, partinin Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı düzenlenecek bir dış müdahaleye destek olacağını duyurdu.

Koç, "Devletimiz, Türkiye Cumhuriyeti Musul Konsolosluğunu işgal etme cüretini göstererek 49 insanımıza 101 gündür eziyet eden bu kanlı terör örgütüne (IŞİD) haddini bildirmek zorundadır. Aksi takdirde, Türkiye Cumhuriyeti devletinin caydırıcılığını sorgulatan bu itibar kaybı asla telafi edilemeyecek, ülkemizin ve vatandaşlarımızın güvenliğini tehdit eden yeni cüretkar adımlara zemin oluşturacaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin çıkarları doğrultusunda, terör örgütü IŞİD'e karşı içeride ve dışarıda verilecek mücadelede, CHP olarak hükümete her türlü siyasi desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.

Daha önce parti genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da hükümetin uluslararası müdahaleye katılma kararı alması durumunda buna destek olacaklarını dile getirmişti. Kılıçdaroğlu'nun eğilimi, parti MYK'sında da karara bağlandı.

ABD, IŞİD'e karşı çok sayıda devletin parçası olduğu, Irak ve Afganistan benzeri bir dış müdahale çabasını örgütlemeye çalışıyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bugün yaptığı açıklamada CHP'nin yaklaşımına paralel şekilde, 49 rehinenin kurtarılmasından sonra Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadelede atacağı adımların güçlenmesini beklediklerini dile getirdi.

Gazetecilerin "Kobani'de tampon bölge oluşturulmalı mı?" sorusuna, Haluk Koç, partilerinin, Ekim'de getirilmesi planlanan tezkerenin içeriği ve hükümetin tutumu belli olduktan sonra bu sorunun cevabını vereceğini söyledi.