CHP’li vekil sosyalizm hakkında atıp tuttu

CHP Milletvekili Esfender Korkmaz, kurultay sonrası yazdığı yazıyı neredeyse tamamen sosyalizm hakkında atıp tutmaya ayırdı.

CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz, CHP’nin kurultayının ardından Yeniçağ gazetesine bir yazı yazdı. Korkmaz, yazısında “Kübalılar’ın mutsuz olduğuna” varıncaya dek sosyalizmi karalayıcı ifadeler kullandı.

1980’li yıllarda sosyalist bloktaki ülkeleri gezdiğini anlatan Korkmaz, benzin almak için uzun kuyruklar olduğu ancak rüşvet verildiğinde benzinin hemen alınabildiği, herkese yalnızca bir dilim karpuz verildiğini fotoğraflamak istediklerinde bir polisin filmlerine el koyduğu, yatacakları otelde sivrisinekten uyuyamadıkları için arabada sabahladıkları gibi eleştiriler sıraladı.

Korkmaz, Macaristan’da yan yana olan iki tarladan özel olanda buğdayın bel hizasında, devlete ait olanda ise bir karış olduğunu yazdı.

“Sovyetler yüzünden 70 yılları heba oldu”
Çarlık Rusyası’nın yoksul işçi, köylü ve askerlerinin devrimiyle kurulan ve ülkeyi kısa sürede dünyanın süper gücü haline getiren Sovyetler Birliği için Korkmaz şunları söyledi: “Gerçek hayattaki bu çelişkileri ve halkın sıkıntısını gördüğüm için uygulanmakta olan bu modelin yanlış olduğuna inandım. Sonuçta Sovyetler bloğunda yer alan bu halkların 70 yılı heba oldu.”

“Küba’da insanlar mutsuz”
Korkmaz, yazısının devamında şunları yazdı:

Sözü CHP kurultayına getirmek istiyorum... CHP kurultayında bu defa Kemal Kılıçdaroğlu’na Che Guevara’nın şapkasını giydirmişlerdi. Che Guevara’nın Marksist kişiliği yanında ABD’ye başkaldırışı daha önemlidir. ABD’ye başkaldırışında başarılıdır.

Ancak Fidel Castro ile oluşturduğu Küba düzeni insanları mutlu etmemiştir. Bugün Küba halkının refahı düşüktür. Fert başına gelir 3500 liradır. Dünyanın fakir ülkeleri arasında yer alıyor.

CHP eğer ABD’ye başkaldırı noktasında Che’yi sembol yapıyorsa buna ihtiyacı yok. İsterse, Deniz Baykal’ın 1 Mart tezkeresinde yaptığı gibi, ABD’nin Türkiye’yi kullanma tekliflerini reddeder. Belki şimdi çok daha önemlisi, ABD’nin büyük Orta Doğu projesinin bir parçası olmayı reddeder.

Che'den bugüne çok şey değişti. Dünyada ekonomik ve sosyal yapı çok değişti. CHP geçmişe değil, geleceğe bakmalıdır. Halkın içinde dolaşmaktan daha önemlisi, halkın refah sorununa çözüm geliştirmektir. Ne var ki CHP’nin yeni yöneticilerinin, ‘Yeni CHP’ sözünü, slogan olsun diye ve 50 yıl öncesine dönmekle sınırlı gördükleri anlaşılıyor...

(soL - Haber Merkezi)