CHP Erdoğan için soru önergesi verdi

Başbakan Erdoğan'ın Davos şovuna verilen ilk tepkilerin ardından, iç siyasi hesaplar şekillenmeye başladı. Ana muhalefet partisi CHP, AKP hükümetinin Türkiye ile İsrail arasındaki askeri ilişkileri açıklaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi.

soL (HABER MERKEZİ) CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Meclis Başkanlığı'na sunduğu bir soru önergesinde, İsrail ile Türkiye arasında hâlâ yürürlükte olan askerî anlaşmaların iptalinin düşünülüp düşünülmediğini sordu. Önergede, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Gazze'de çocukların üzerine bomba atan pilotların Konya'da eğitildikleri doğru mudur? İsrailli pilotların Konya veya diğer hava üslerindeki eğitim faaliyeti devam etmekte midir?" sorularını yanıtlaması istendi.

Özyürek, Davos'ta Başbakan Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e yönelik "siz öldürmeyi bilirsiniz" sözlerine atıfta bulunarak, "insanlık suçu işlemekle suçladığınız Şimon Peres ve İsrail yönetimiyle Türkiye Cumhuriyeti arasında gerek savunma, gerekse istihbarat alanlarında bir dizi anlaşma halen yürürlüktedir. Bu tezat konumun mevcudiyeti İsrail-Türkiye ilişkilerinde kamuoyu nezdinde anlaşılması güç bir duruma sebebiyet vermektedir" dedi.

Soru önergesinde, 170 adet M-60 tankının modernizasyonu projesi kapsamında İsrail şirketi İsrael Military Industries (IMI) ve Heron adlı insansız hava aracı sistemlerinin alımı için İsrail şirketleri IAI-Elbit ortaklığı ile yapılmış sözleşmelerin iptal edilip edilmeyeceği soruldu. Savunma Sanayi İcra Komitesi ile daha önce mahkemelik olan İsrailli Elbit adlı şirketin F4 uçaklarına keşif podu eklenmesi amacıyla açılan ihaleye katıldığı ve kazandığı doğru ise, bu sözleşmenin feshinin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın havuzlu çıkarma gemisi tedariki kapsamında teklif veren Rafael Armament Development Authority Ltd. isimli İsrail firmasının ihale kapsamı dışında bırakılmasının düşünülüp düşünülmediği de sorular arasında yer aldı.

Öymen'den Baykal'a "Davos" değişikliği
Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki "çıkış"ına CHP'nin sıcağı sıcağına yaptığı değerlendirmelerde özellikle CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen öne çıkmıştı. Öymen, Erdoğan'ın Davos'ta sergilediği tavır için "Türkiye'nin prestijini zedeledi" demiş, Filistin'de meşru bir hükümet olmasına rağmen Hamas'ın sözcülüğünü yapmakla eleştirdiği Erdoğan'ın, Davos ve "medeni dünya" nezdinde "bittiğini" savunmuştu.

Erdoğan'ın, emekli diplomatlardan Onur Öymen'in CHP adına yaptığı açıklamaları hedef alan, "diplomasiyi siyasete alet ederek milletin hissiyatının çok uzağına düşüldüğü ve Davos'taki tavrının, siyaset yapmak adına farklı bir noktaya çekilmeye çalışıldığı"nı öne sürerek başlattığı "siyasiler-monşerler" tartışmasının ardından, Davos'u izleyen ilk günlerde sessiz kalan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında, İsrail ile ikili ilişkileri gündeme getiren açıklamalar yapmıştı.

"TC Başbakanı'nın Davos'ta sözünün kesilmeye çalışılması nedeniyle verdiği tepki"yi haklı bulmakla birlikte, Türkiye'nin bölge politikasını eleştiren Baykal, "bizim olmayan sorunları da çözmeye kalkarsan, o sorunla acı çeken insanlar tarafından çok alkışlanırsın ama kendi ülkeni ve kendi toplumunu da o sorunun bir parçası haline getirirsin. Bizim kendi milli sorunlarımızı gözetmemiz gerekiyor" demişti.