CHP ‘açılımlara’ rağmen

CHP’nin Türkiye geneli oy oranlarında önemli bir değişim yaşanmazken, özellikle İstanbul’daki durum ve AKP’deki düşüş CHP’nin seçim sonuçlarını başarı olarak değerlendirmesine yol açtı. Bu “başarıda” çarşaf ve Kuran kursu açılımlarının ne kadar payı olduğuysa soru işareti.

soL (HABER MERKEZİ) Cumhuriyet Halk Partisi'nin oylarında il genel meclisi seçimleri göz önüne alındığında ufak bir artış oldu. CHP belediye başkanlığı sayısını da artırdı. Buna karşın CHP "açılımlarının" en çarpıcılarından biri olan "her mahalleye Kuran kursu" vaadi CHP'ye İzmit'te seçimi kazandıramadı.

İl genel meclisi seçimleri dikkate alındığında CHP'nin oyları 2007 genel seçimlerine göre yaklaşık %2, 2004 yerel seçimlerine göreyse yüzde 4,5 arttı. CHP belediye başkanlığını kazandığı birçok ildeyse il genel meclisinde birinci parti olmayı başaramadı.

Zonguldak, Sinop, Giresun, Aydın, Antalya gibi kentlerde belediye CHP'ye geçerken, kuşkusuz bunların en çarpıcısı Antalya'da seçimi eski Akdeniz Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Mustafa Akaydın'ın kazanması oldu.

CHP, Trakya'yı yine kaptırmazken daha önceki seçimlerde olduğu gibi kıyı kentleriyle sınırlı bir performans sergiledi.

CHP'nin İstanbul'da yakaladığı oy oranı ve Beşiktaş, Kadıköy gibi ilçelerin yanına Sarıyer, Kartal, Beyoğlu gibi ilçeleri eklemesi CHP tarafında "başarılıyız" değerlendirmeleri yapılmasının önemli sebeplerinden birini oluşturdu. Buna eşlik eden AKP oylarındaki düşüş de CHP'nin bu yöndeki değerlendirmelerini güçlendirdi.

Çok tartışılan İzmir seçimlerini yine CHP kazanırken, "her mahalleye Kuran kursu" diyerek ortaya çıkan CHP'nin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sefa Sirmen seçimi kazanamadı.

CHP'nin Türkiye genelindeki oylarında 2007 genel seçimleri göz önüne alındığında önemli bir değişim yaşanmazken, AKP oylarındaki düşüş, İstanbul'da ortaya çıkan oy oranı, kritik bazı belediyelerin kaybedilmemesi ve bunlara bazı yeni belediyelerin eklenmesi gibi faktörlerin CHP yönetimi tarafından seçim sonuçlarına dönük olarak yapılan olumlu değerlendirmelerini temelini oluşturdu.