Çevik Bir'e Ergenekon sorgusu

Emekli Orgeneral Çevik Bir ve emekli MİT'çi Nuri Gündeş dün, Ergenekon savcısının sorularını yanıtladılar. Bir ve Gündeş'in hangi sıfat ile sorgulandıkları gün boyu tartışıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Emekli Orgeneral Çevik Bir ve Eski MİT İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş Ergenekon soruşturması kapsamında ifade verdiler. Bir ve Gündeş'in hangi sıfatle ve gerekçeyle çağrıldığı konusunda çokça yorum yapıldı. İstanbul Adliyesi'nin Levent'teki ek hizmet binasında savcı Zekeriya Öz'ün sorularını yanıtlayan Bir ve Güneş çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtlamaktan kaçındı.
Muhabirlere bir açıklamada bulunan Bir'in avukatı Mehmet Seren Dinçler, "Biz hukuka saygımızdan dolayı gelerek ifademizi verdik" dedi. Davetin dün geldiğini belirten Dinçler, ifadenin içeriği ile ilgili bilgi vermedi.

Ne sıfatla geldiler?
Orgeneral Bir ve Eski MİT'çi Gündeş'in ifade vermek üzere Ergeenkon savcısına gelmesi bir çok basın kuruluşunda süpriz olarak değerlendirildi. Kimi basın kuruluşları Bir ve Gündeş'in Ergenekon savcısına gelişini "ziyaret" olarak duyururken Bir'in avukatı "bilgisine başvuruldu" dedi. Avukat Dinçler'in bu açıklaması kafa karışıklığına neden oldu. Bir ve Gündeş'in tanık olarak mı şüpheli olarak mı çağrıldığı gün boyunca tartışıldı. Bir ve Gündeş'in şüpheli olarak çağrıldığı haberleri akşam saatlerinde ağırlık kazanırken, savcı Öz'e dayandırılan bir haberde Bir ve Gündeş'in ele geçirilen bir suikast belgesine ilişkin şüpheli sıfatıyla adliyeye çağrıldığı belirtildi.

Hangi olay?
Emekli Orgeneral Çevik Bir ile eski Mit İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş'in hangi olayla ilgili olarak çağrıldığı da uzun süre tartışıldı. Basında bu konu ile ilgili farklı birkaç görüş yer aldı.

İddialardan biri, Bir ve Gündeş'in Ergenekon baskınlarında ele geçirilen bazı dokümanlarda adı geçtiği için ifade verdiği şeklindeydi. Bu iddiaya göre iddianamede de yer alan Çevik Bir - Erol Özkasnak ibaresi ile başlayan bir belgede bir darbe planı yapıldığı öne sürülmüştü. Bir ve Gündeş'in bilgisine de bu nedenle başvuruldu.

Diğer bir iddiaya göre ise Ergenekon'un gizli tanıklarından birisinin ifadeleri doğrultusunda Bir ve Gündeş'in ifadeleri alındı. Aynı zamanda devlet memuru olan gizli tanığın ifadesine dayanılarak yapılan bu işlemde Bir ve Gündeş şüpheli sıfatıyla ifade verdi.

Gündeş ve Bir'in adliyeden ayrılmasının ardından savcı Öz'e dayandırılan bir haberde "Emekli Orgeneral Çevik Bir ve eski MİT İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş'in, ele geçirilen bir suikast belgesine ilişkin ''şüpheli'' sıfatıyla ifadelerine başvurulduğu öğrenildi" denildi.

Anafor Ergenekon'a ekleniyor
İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Anafor davasının Ergenekon davasıyla birleştirilmesini talep etti. Davanın duruşma tarihlerini gösterir ''tensip zaptı'' avukatlara ulaştırıldı. Tensip zaptında, gizli tanık Dilovası'nın beyanları ve Lobi belgesine göre Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki örgütün Veli Küçük'e bağlı olarak kurulduğu, Ergenekon yapılanması ile bağlantılı olduğunun ileri sürüldüğü kaydedildi.
Zabıtta, ''Ahmet Tekin Baykal tarafından kurulduğu iddia edilen örgütün çıkar amaçlı suç örgütü mü yoksa bir terör örgütünün alt yapılanması mı olduğunun tespit edilmesi için her iki davanın yargılamasının birlikte yapılmasının gerektiği ortaya çıktığından, bu hukuki fiili irtibat nedeniyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 2008/209 esas sırasında devam eden dava dosyaları ile birleştirilmesine muvafakat edilip edilmeyeceği konusunda, iddianamenin örneği gönderilerek İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazılmasına'' karar verildiği bildirildi.