Cevap kağıtlarında büyük şüphe

Kendi cevap kağıtlarına bakan adaylar, YGS'de işaretlemedikleri testlerden yanlış geldiğini görmüşlerdi. Yeni iddia ise çok daha vahim: 420 küsur puan alan bir adayın cevap kağıdı, bomboş görünüyor! Durum, "Bazı adayların birden fazla cevap kağıdı mı vardı?" sorusunu akla getiriyor.

ÖSYM, YGS’de adayların işaretledikleri cevap kağıtlarını internete koydu. Fakat her aday, yalnızca kendi cevap kağıdını görebiliyor.

Bu uygulamanın hiçbir işe yaramayacağını, herkesin yalnızca kendi cevap kağıdına bakmasının bir anlamı olmadığını belirterek soL’da “Kendi cevap kağıdımıza baksak ne olacak?” diye yazmıştık.

Fakat ÖSYM, bizi bu konuda bile yanıltmayı başardı. Zira kendi cevap kağıdına bakan adaylar da yeni skandalları açığa çıkardılar.

Cevap kağıtlarını gören çok sayıda aday, “bu benim olamaz” diyerek şok yaşıyor. Kimine cevaplamadığı testlerden puan gelirken, kimilerinin cevap kartlarında da hiç boş bırakmamışken, cevaplanmamış sorular gözüküyor.

420 puan almış, cevap kağıdı boş!
Son yaşanan ve belki en çarpıcı örnek, bugün Abbas Güçlü’nün yazısında aktarıldı. Sınavda 420’li puanlar alan H.N.’nin cevap kartında hiçbir seçenek işaretli görünmüyor. Yani cevap kağıdı bomboş.

Durum, basit bir “sehven başkasının cevap kağıdı yüklenmiştir” durumu da değil. Zira bu bomboş cevap kağıdında H.N.’nin ismi, fotoğrafı, TC kimlik numarası ve soru kitapçığı numarası yer alıyor.

Durum hayret verici, zira eğer cevap kağıdı boşsa, H.N. nasıl 420’li puanlar aldı. Puanı doğruysa, işaretlediği cevap kağıdı nerede? Eğer o kağıt başka bir yerdeyse, H.N. adına iki cevap kağıdı mı basıldı? YGS’ye giren adayların adına birden fazla cevap kağıdı basılmış olması mümkün mü? Bu durumun kopyaya davetiye çıkarağı aşikâr.

İşaretlemediği Fen bölümünden 6 yanlış geldi
İzmir’de de benzer bir durum yaşanmış, Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet dilekçesi veren Mehmet Mamu, YGS sınavında iki gün içinde bütün cevap anahtarlarının değiştiğini, hiç işaretlemediği halde Fen bölümünden 6 yanlış cevap göründüğünü belirtip oluşan şaibe tutarsızlıktan sorumlu olanların cezalandırılmasını istemişti.

Puanların yeniden hesaplanması gerek
YGS’de işler iyice kontrolden çıkıyor. ÖSYM hemen hiçbir sınavı düzgün düzenlemeyi beceremiyor.

Kopya iddialarını bir yana bıraksak bile, düzenlenen sınavlarda çok ciddi teknik yanlışlıklar yapılıyor.

YGS’de adaylara bildirilen puanların, aslında iptal edilmesi ve yeniden hesaplanması gerekiyor. Çünkü hapishanelerdeki sınav iptal edildi ve bazı adayların puanları yeniden hesaplandı.

YGS benzeri sıralama sınavlarında, puanların hesaplanmasında esas alınan ortalama ve standart sapma tüm adayların verdikleri cevaplara göre belirleniyor. Dolayısıyla bazı adayların puanlarında değişme söz konusu olduğunda, ortalama ve standart sapma da değişeceği için tüm puanların yeniden hesaplanması ve bu puanlara göre yeniden bir sıralama yapılması gerekiyor.

ÖSYM ise bu vahim yanlışlıkları düzelteceğine, mahkemelere, kendi ağzından itiraf ettiği “şifreleme”nin bile aslında olmadığını öne sürmeye varan trajikomik savunmalar hazırlamakla meşgûl.

(soL - Haber Merkezi)