'CEO rektör'ler geliyor!

Yeni YÖK Kanun Taslağı hayata geçerse rektörü akademisyenler değil yeni oluşturulacak mütevelli heyetleri seçilecek. Üniversitelerde “idari rektör” adı altında “CEO rektörler” olacak. Bu rektörlerde herhangi bir akademik unvan aranmayacak. Kentlerde bulunan oda başkanları ile kent yöneticileri idari rektör olabilecek.

Habertürk’ün haberine göre, üzerinde çalışılan YÖK Kanun Taslağı'na göre rektörler, akademisyenlerin oyları yerine, özel üniversitelerde olduğu gibi seçici bir kurul tarafından belirlenecek. İdari ve akademik iki ayrı rektör modeli üzerinde duruluyor. Taslak uygulamaya geçerse üniversitelerin, biri idari, biri de akademik olmak üzere iki ayrı rektörü olacak. Kentlerde bulunan oda başkanları ile kent yöneticileri de idari rektörlük yapabilecek.

YÖK, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu'nun başkanlığında yaptığı toplantıda yeni YÖK Kanunu Taslağı'nı görüştü.

Rektörlük seçimleri kaldırılıyor!
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya’nın üniversitelerin dönüşümü ve YÖK’ün yeni hazırlanan kanunla bu dönüşümde alacağı rol hakkında bilgi verdiği toplantıda, rektörlük seçimlerinin kaldırılması yönünde görüş birliğine varıldı. Taslak rektörlerce incelendikten sonra görüşler Ankara ve Hacettepe Üniversitesi'nden oluşan komisyona gönderilecek. Komisyon görüşleri YÖK'e iletecek. ÜAK, rektörlük seçimleriyle ilgili bu düzenleme için Ekim'in 2. haftası tekrar toplanacak.

Akademisyenler değil seçici kurul seçecek!
Rektörler seçim yerine, seçici kurullar tarafından belirlenecek. Seçici kurul, özel üniversitelerindeki mütevelli heyeti gibi olacak, akademisyen olsun ya da olmasın bir isim belirleyerek mülakata çağıracak ve adayın ismi kesinleşince YÖK'ten onay alacak.

Profesörlük şart değil
Rektörlük için profesörlük şart değil. İdari ve eğitim rektörlüğü çatısı altında farklı rektörlükler olabilecek.

Gül’ün istediği model

Cumhurbaşkanı Gül, daha önce her üniversiteye biri akademik, diğeri şirket yöneticisi gibi çalışan iki rektör önermişti. Gül, "Biri akademik diğeri yönetici rektör olur. Yöneticiler de üniversiteleri başarılı şirketlerin yöneticileri gibi idare eder" demişti.

Yeni YÖK Kanunu ne anlama gelecek?

Üniversite yönetimlerinin mütevelli heyetlerine bırakılmasıyla beraber, üniversiteler iş adamlarının, sanayicilerin ve tüccarların yöneteceği bir kuruma dönüştürülmüş olacak. Bu uygulamayla birlikte üniversitelerin, üniversite-sanayi işbirliği adı altında bilimsel faaliyet yürüten kurumlar olmaktan çıkarılarak, piyasa mantığıyla tam uyumlu kurumlar haline getirilmesi yönünde büyük bir adım atılmış olacak.

Rektörlük seçimlerinde akademisyenler dışında kalan üniversite bileşenlerinin asistanların,öğrencilerin ve çalışanların söz sahibi olmaması tepki çeken bir durumdu. Yeni düzenlemeyle birlikte ise rektör, mütevelli heyetindeki iş adamları, tüccarlar, sanayiciler, bürokratlar ve AKP ile yakın ilişkili akademisyenler tarafından seçilecek.

(soL-Haber Merkezi)