Cenazeye onbinler katıldı

Şırnak Uludere'de 12 PKK'linin düzenlenen operasyonda yaşamını yitirmesinin ardından, Doğu ve Güneydoğu illerinde düzenlenen operasyona ve PKK'lilerin öldürülmesine tepkiler büyüyor. Bugün 3 PKK'linin cenazesi toprağa verildi.

Uludere'de yaşamını yitiren PKK'lilerden Hanefi Aydın, Adem Aşkan ve Abdulkadir Ay'ın cenazeleri bugün onbinlerce kişinin katıldığı törenlerle toprağa verildi.

Yaşamını yitiren PKK'lilerden Hanefi Aydın'ın cenazesi, Muş'un Malazgirt İlçesi Hasretpınar Köyü'nde20 bin kişinin katıldığı bir törenle toprağa verildi. Cenaze törenine Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu adayları Sırrı Sakık ve Demir Çelik de katıldı.

Adem Aşkan'ın cenazesi ise 30 bin kişi tarafından "Şehîd namirin" sloganlarıyla Hakkari'de toprağa verildi. Cenaze töreninde bir konuşma yapan baba Halit Aşkan, "Erdoğan Kürt halkına katliam uygulayan bir Deccaldır" dedi. Cenazeye katılan Hakkari Bağımsız Milletvekili Adayı Adil Kurt ise "Söz veriyorum. Bu katliam devam ettiği sürece barış lafından bahsetmeyeceğim" diyerek tepkisini gösterdi.

Uludere'de düzenlenen operasyonda yaşamını yitiren diğer PKK'li Abdulkadir Ay'ın ise cenazesi Bingöl'de binlerce kişi tarafından toprağa verildi.Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Adayı Selahattin Demirtaş, cenazede bir konuşma yaptı. Demirtaş, "AKP gençlerin kanı üzerinde oy almaya çalışıyor. O oylar sana zehir zıkkım olsun" dedi. Cenazeye, BDP Bingöl İl Örgütü, Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Bingöl adayı İdris Baluken, Diyarbakır Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Karlıova Belediye Başkanı Ferit Çelik, Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin, MEYADER yöneticileri ile sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı.

"Polis hedef alarak ateş açtı"
12 PKK'linin yaşamını yitirdiği operasyonun protesto edildiği Van'ın Başkale İlçesi'nde, protestoculara polis müdahale etti. Çıkan çatışmada, polisin gerçek mermi kullandığı öne sürüldü. Olaylar sırasında polisin görevden alınan Belediye Başkanı İhsan Güler ve yeni Belediye Başkanı Hecer Saruhan'ı hedef alarak ateş açtığı belirtildi.

BDP Belediye Başkanı Hecer Saruhan, BDP Belediye Meclis Üyesi Şengül Polat ve görevden alınan Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Van Bağımsız Milletvekili Adayı Kemal Aktaş'ın seçim bürosu önünde bir basın toplantısı düzenleyerek polisin sıktığı mermi kovanlarını gazetecilere gösterdi.

Hakkari'de çatışma
Hakkari'de operasyonun protesto edildiği gösteride çıkan olaylarda 3'ü polis olmak üzere 9 kişi yaralandı. ANF'nin haberine göre, olaylarda 10 kişi de gözaltına alınırken, uzman çavuş olduğu belirtilen bir kişi, G-3 silahıyla halkın üzerine ateş açtı. Kentte olayların sürdüğü belirtiliyor.

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde Demokratik Çözüm Çadırı'na baskın düzenleyen polislerin, çadırda bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan'a ait posterlere el koyduğu bildirildi.

Yüksekova ilçesinde ise gençlerle polis arasında çatışma yaşanırken, polisin gaz bombası ve tazyikli su ile göstericilere müdahale ettiği belirtildi. Müdahale sırasında bir bankanın şubesinden çıkan 33 yaşındaki Telli Korkmaz, kendisine gaz bombası isabet etmesi sonucu yaralandı. Telli Korkmaz, Yüksekova Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınırken, Korkmaz'ın durumunun ağır olduğu açıklandı.

Binlerce kişi gözaltında
Doğu ve Güneydoğu'da polisin son iki gün içinde 14 ilde düzenlediği ev baskınları ve gösterilere müdahalelerde en az 253 kişiyi gözaltına aldığı bildiriliyor. ANF, Mayıs ayı başından bu yana siyasi gerekçelerle gözaltına alınan Kürtlerin sayısının en az 771’e yükseldiğini ve son dört buçuk ayda ise bu sayının 3559’a çıktığını kaydetti.
(soL-Haber Merkezi)