Cemil Çiçek’ten de Günay’a yanıt

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basına konuşan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Ertuğrul Günay’ın “Ergenekon süreci AKP’nin aleyhine işliyor” sözlerine “Hukuki olmayan bir konu konuşulmamalı. Herkes bu kurala uymak zorunda” yanıtı verdi.

soL (HABER MERKEZİ) Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Ergenekon'la ilgili sözlerine de yanıt verdi.

Günay'ın "Ergenekon süreci AKP'nin aleyhine işliyor" sözlerinin sorulması üzerine Çiçek, "Bu konu Bakanlar Kurulu'nda konuşulmadı. Hukuki olmayan bir konunun konuşulması mümkün de değildir. Anayasa'nın 138. Maddesi var. Bu değerlendirmeyi yasalar açısından yapmak lazım. Nelerin yapılacağı Anayasa'da yazılı. Ayrıca TCK'da da madde var. CMK yasasının maddesi de var. Görülmekte olan davalarla ilgili soru soruluyor. Bunları doğru bulmuyorum. Kuvvetler ayrılığı gereği herkes kendi işini yapacaktır. Hukuk devletine vurgu yapıyoruz. Ancak gereğini ne kadar yapıyoruz tartışılması gerekir. Sıfatımız ne olursa, konumumuz ne olursa olsun herkes bu kurallara uymak zorunda. Kimsenin ayrıcalığı yoktur. Evvala hukuka uymalıyız. İnsanlar kendileri hukuka uymadıkları zaman hukuk devleti söyleminin anlamı kalmaz. İnsanları baştan suçlu ya da suçsuz kabul ederek tartışmaya girmek doğru değil" dedi.

Çiçek, Kuzey Kıbrıs'taki seçimlere değinerek, "Bu seçimler açıkça göstermiştir ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde demokrasinin ne kadar kökleştiğini, ne kadar kurumsallaştığını, gerçekten standardı yüksek bir demokrasiyi orada yaşattığını bütün dünyaya ispat etmiştir" diye konuştu.

"Azerbaycan'ı üzmeyiz"
Türkiye'nin son dönemde Ermenistan'la ilişkiler nedeniyle Azerbaycan'la gerilim yaşamasına da değinen Çiçek, "Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi sürecinde, belli bir aşamaya geldiğimizin ilan edilmesiyle gelinen bu sürecin, sanki Azerbaycan'ın milli menfaatlerini hiçe sayar bir mecrada ilerlediği gibi bir izlenim yaratan, yanlış ve spekülatif haberlerden rahatsızlık duyduğumuzu açıkça ifade etmek istiyorum. Bizim ne Ermenistan ile ne de herhangi başka bir ülke ile temaslarımızda Azerbaycan'ın menfaatlerine aykırı, Azerbaycan'ı üzecek bir adım atmamız mümkün değildir" dedi.

Cemil Çiçek, Türkiye'nin Karabağ politikasının da değişmediğini sözlerine ekledi.