Cemaat'ten Gülerce'ye yanıt

Cemaate yakın isimlerden Hüseyin Gülerce'nin “CHP adına kapı kapı dolaştık. Çoğunluğun karşısına, Başbakan’ın karşısına çıktık, kaybettik” sözlerine cemaatin önemli isimlerinden Doç. İhsan Yılmaz'dan yanıt geldi.

Cumhuriyet yazarı Utku Çakırözer, bugünkü köşesinde Gülen cemaatinin önemli isimlerden Fatih Üniversitesi siyaset Bilimi Doktora Programı Başkanı Doç İhsan Yılmaz'la yaptığı söyleşiyle yer verdi. Utku Çakırözer'in yazısı ve Doç. İhsan Yılmaz’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Oyumuz yüzde 1
“Hizmet hareketimiz için ortaya konan ‘yüzde 1’ rakamı gerçekçi bir rakam. Özgül ağırlığı olan bir hareketiz. Ancak insanları korkutmak için bu rakamı 3-5 milyon gibi gösteriyorlar. gazete satışımız belli, ki onu da camiamız dışında alanlar da var. Özgül ağırlığı olan bir hareket. Hükümetin oylarındaki 5 puanlık düşüşün tamamı bizim etkimiz değildir. Liberaller, demokratlar, Twitter kullanıcısı AKP’liler vardı. Bizim etkimiz olsa olsa yüzde 2-3’tür.”

Biz de kaybedenlerdeniz
“Sorulan ‘Cemaat mağlup oldu mu’ sorusu yanlış bir çerçeve önümüze koyar. Doğrusu şu: Kavga Erdoğan ile Hizmet Hareketi’nin kavgası değil, demokrasiye karşı Erdoğan’ın savaşıdır. İnternetin, Youtube’un yasaklanması, yolsuzluk soruşturmalarının örtülmesi... Bunların hepsi demokrasiye yapılan saldırılar. Asıl kaybeden demokrasi güçleridir. Bunlar arasından sadece biri, bir sosyal hareket olarak camiamızdır.”

Cemaatte çatlak mı var?
Cemaatin önde gelen bir başka ismi Hüseyin Gülerce dün verdiği bir demeçte özeleştiri yaparak “CHP adına kapı kapı dolaştık. Çoğunluğun karşısına, Başbakan’ın karşısına çıktık, kaybettik” dedi. Doç. İhsan Yılmaz bu görüşlere katılmadığını belirterek şu karşı görüşü savundu:

“Hüseyin Gülerce Ağabeyimiz bu süreçte bu tür eleştiriler getirdi. O, devlet ile mücadele ettiğimizi zannediyor. Oysa bu kavgayı başlatan biz değiliz. Dershane kapatmayı gündeme getiren Hizmet değil. ‘Çoğunlukla hareket edelim’ derken, 40 yıllık prensiplerimizi kenara mı bırakacağız? Öyle bir iktidar var ki, işadamlarını, medyayı tehdit ediyor. Bizi yok edeceğini her gün her şehirde söylüyor. Zulmün, baskının karşısında biz ne yapacaktık? Hani savunduğumuz demokrasi? Hani şeffaflık? Erdoğan’ın karşısında biz tek CHP’yi seçmedik. Her ilde bizi tehdit görmeyenler arasında daha iyi olanı ya da en az kötü olanı seçtik. Erzurum’da MHP, Sivas’ta BBP gibi...”Yılmaz, Gülerce’den farklı biçimde kendi özeleştirilerini şöyle aktardı:

“1. Biz o kadar çok safmışız ki 5-6 yıldır hükümet bir yandan açıktan bize iyi davranırken, diğer yandan ‘şike’, ‘kasetler’, ‘Ergenekon’ diye perde arkasından bizi sorumlu tutuyormuş. Başkan Obama’ya bile hakkımızda evrak vermişler.

2. Gezi olayları, uzun tutukluluk gibi olaylarda daha net, daha ilkeli davranmalıydık. Öyle yapsak şimdi bu kadar yalnız kalmazdık.”