Cemaatte referandum seferberliği

Fethullah Gülen'e bağlı okullarda görev yapan öğretmenler, yurtdışından sandıkların kurulu bulunduğu havalimanlarına gelerek oy kullanmaya devam ediyorlar. Cemaatin kişi başı 750 doları bulan uçak biletleri karşıladığı belirtiliyor. Cemaate bağlı FEM dershanesi de Zaman gazetesi yazarlarının yazılarını propaganda amacıyla öğrencilerine dağıtıyor.

Fethullah Gülen'in "imkan olsa ölülerin mezardan çıkıp oy vermesi gerektiği"ni belirttiği referandum için Gülen Cemaati hummalı bir çalışma yürütüyor.

Son olarak, içlerinde Cemaatin Afganistan'daki okullarında görev yapan öğretmenlerin de olduğu bir grup uçakla Türkiye'ye gelerek, havalimanında oy kullandı. HaberTürk'ün haberine göre, grubun bir kısmının ise ikametinin olduğu kentlere giderek oy kullanacakları ve 14 Eylül'de Afganistan'a geri dönecekleri belirtildi.

Öte yandan, Gülen Cemaatinin diğer ülkelerde bulunan okullarındaki öğretmenlerin de oy kullanmak için Türkiye’ye geleceği öğrenildi.

Okullar ve dershanelerde yoğun propaganda
Cemaate bağlı yurtiçindeki okullar ve dershanelerde de referandumda "Evet" oyu kullanılması için yoğun propaganda da yapılıyor.

FEM dershanesi İstanbul'da geçen hafta Zaman gazetesi başyazarı Ekrem Dumanlı'nın 3 Ağustos tarihinde kaleme aldığı "13 Eylül sabahı nasıl bir Türkiye?" başlıklı yazısını imzasız olarak öğrencilerine dağıtarak referandumda evet oyu vermelerini istedi.

FEM Dershanesi öğrencilerine dağıttığı bu tür metinlerle referandumda evet oyu istiyor. "13 Eylül Sabahı" başlığıyla dağıtılan Dumanlı'nın yazısında, öncelikle 'Referandumdan evet çıkarsa ne olur?' sorusu soruluyor. '13 Eylül sabahı sandıktan 'Evet' sonucunun çıkması referandum kültürünün oturmasına katkı sağlayacaktır' denilen yazıda Hayır cephesinin birbiri ile zıt kutuplardan oluştuğu belirtilerek örnek olarak BDP ve MHP veriliyor. BDP'nin boykot değil 'Hayır' diyeceği savunulan yazıda ayrı bir cahillik örneği sergileniyor. Yazıda başka bir yanılsama ise TÜSİAD'ın görüş bildirmediği halde yeni Anayasası'yı desteklediği ve beklediğine dair ifadeler kullanılması.

AKP ve 'Evet' güzellemesi yapılan ilgili yazıda şu ifadelere yer veriliyor: "13 Eylül sanahına evetle uyanmak şu anlama geliyor: "Darbecilerin yaptığı anayasa bundan sonra ihtiyaç oldukça değiştirilebilir. 'Evet' oylarının çoğunlukta olması yeni bir anayasa yapmak için siyasetçilere cesaret verecektir ki bu çok önemli. Sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin yeni bir anayasa yapılması konusunda yeni bir heyecan duyması da referandumda alınacak 'Evet' cevabına bağlıdır. Yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğu ortada. TÜSİAD ve TOBB başta olmak üzere bütün sivil toplum kuruluşlarının yeni anayasa beklentisi boşuna değil."

Referandumda evet çıkarsa Türkiye'de yaşayanların yeni haklar elde edeceği savunulan yazıda, "Engelli vatandaşlardan kadın ve çocuklara tanınacak pozitif ayrımcılıktan başlayan kazanımlar memurların sendikal haklarına, YAŞ kararlarında mağdur edilen ve ordudan atılan kişilerin üst yargıya müracaat etme hakkında kadar pek çok somut kazanım elde edilecek" deniliyor.

"Hayır" diyecek olan siyasi partilerin "Evet" çıkması durumunda büyük bir ders alacağı belirtilen yazıda partilerin tabanını dinlemeden gerekçesiz "Hayır" dedikleri için pişman olacaklarını ve bir sonraki referandumda daha uyumlu olacakları söyleniyor.

Hayır derseniz vicdan azabı duyacaksınız!
FEM dershanaleri tarafından dağıtılan Dumanlı'nın yazısında son bölümünde "Referandumdan 'Hayır' çıkarsa ne olur?" sorusu soruluyor. Yazıda, "Referandum esnasında partilerin takındığı tavır, o partilerin ensesinde her daim hissedilecek" gibi ifadelerin yanı sıra Hayır oyu vereceklerin ileride vicdan azabı çekeceği de iddia ediliyor.

AKP'nin tek başına referandum için mücadele ettiği belirtilen yazıda 'Hayır' çıkması durumunda Türkiye'nin bedel ödeyeceğinden bahsediliyor. Bu bölümde de Hayır cephesinde BDP, MHP ve CHP'nin olduğundan ve bu üçlünün darbe anayasasının uzun yıllar devam etmesini sağlayacağından bahsediliyor.

Kenan Evren'e övgü
Kenan Evren'den de alıntı yapılan yazıda darbe komutanının bile Anayasa'nın değiştirilebileceğini söylediği belirtiliyor. Dumanlı'nın yazısında "Geçenlerde Kenan Evren 82 Anayasası için 'Gökten gelmiş kutsal metin değil ya tabi ki bazı şeyler değiştirilebilir' demişti. Darbenin komutanı böyle derken siyasi partiler hangi mantıkla 'Aman Anayasa değişmesin' diyerek köhneleşmiş bir darbe anayasasının arkasında durabilir?" denerek Evren'e örtülü bir övgü gönderiliyor.

"Hayır" diyen siyasi partilerin ayrı ayrı bedel ödeyecekleri belirtilen yazıda "12 Eylül darbe anayasasını korumak ve kollamak suçlamasından yakalarını kurtaramayacaklar" deniliyor.

Neden imzasız?
FEM dershanelerinin öğrencilere dağıttığı yazının imzasız olması dikkat çekiyor. Dershane sektöründe önemli bir yer edinen cemaaatin referandum konusunda söylemlerine tercüman olan Zaman gazetesi yazarı Ekrem Dumanlı'nın yazısını imzasız öğrencilerine dağıtması bir çeşit gizli propaganda olarak da değerlendirilirken öğrencilerin tepkisini de çekiyor.

(soL-Haber Merkezi)