Cemaatin reklamcısı ABD'nin cilacısı

ABD’deki okulları federal bir soruşturmanın konusu olan Gülen cemaati, reklamını yapmak için George W. Bush’un yalan makinesi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Hughes’la anlaştı. Senelerce Irak, Afganistan ve benzeri konularda yalan söyleyen Hughes, şimdi cemaatin okulları hakkında yalan söyleyecek.

Dünyanın birçok ülkesinde okullara sahip olan Fethullah Gülen cemaati, ABD’de de 130 civarında “charter okula” sahip. Charter okullar, finansmanı Amerikan devleti tarafından karşılanan ancak özel kişilerin kurdukları, kâr amacı gütmeyen ve devlet müfredatını takip eden okullar.

Cemaatin bu okulları, bir süredir ülke çapında bir soruşturmanın konusu. Okullarla ilgili temel suçlama, Türkiye’den getirilen binlerce çalışanın maaşlarının bir kısmına cemaat adına el konulması ve böylece ABD halkının vergilerinden sağlanan ödeneklerden haksız kazanç sağlanması.

Federal soruşturma, FBI, Çalışma ve Eğitim Bakanlıkları dahil birçok kurum tarafından sürdürülüyor. Son iki ayda ABD basınında da Gülen cemaati hakkında düşük yoğunluklu da olsa belli bir ilginin doğduğunu söylemek mümkün.

Cemaat hakkında doğan en ufak ilgi ise, gözlerden uzak olmak isteyen cemaatin birçok yönünü derhal açığa çıkarıyor. Ve cemaat bundan çok rahatsız.

Cemaatin en büyük işletmelerinden biri, Teksas’taki Cosmos Foundation, reklam çalışmalarını yürütmesi için George W. Bush’un sağ kolu Karen Hughes ile anlaştı.

Kimdir Karen Hughes?
Teksas doğumlu Karen Hughes, hemşerisi olan Bush ailesiyle çok eski bağlara sahip. 1984 seçimlerinde Hughes Ronald Reagan’ın ABD Başkanlığı, baba Bush’un ise Teksas Valiliği için seçim kampanyası basın danışmanlığı görevini yürüttü.

Hughes, 1994’te oğul Bush için çalışmaya başladı. 2001’de Bush başa geçince, danışmanı oldu. 2004 seçimlerinde Bush’un seçim kampanyasının başına geçti. 2005 yılında ise Dışişleri Bakan Yardımcısı oldu.

Kamu diplomasisinden sorumlu Hughes’un görevi, yabancıların ABD’de dair algılarını değiştirmekti – yani Irak ve Afganistan’ın işgal altında olduğu, Bush yönetiminin her tarafa saldırdığı bir dönemde ABD’yi dünyaya pazarlamak.

Şimdilerde bu kadın, Gülen cemaatinin okullarını pazarlayacak. Aslında Hughes işine şimdiden başladı. Şu videoda (İngilizce) Hughes’un Gülen okullarını pazarlamak için yaptığı konuşmalardan biri görülebilir.

Cemaatin Hughes’a bu “yardımı” için kaç milyon dolar ödediği ise bilinmiyor.

(soL - Dış Haberler)