Cemaatin "herkes var" dediği iftarda kimler vardı?

Gülen cemaati, her zamanki "tüm kesimler diyalog içinde" fantezisini tekrarladığı bir iftar yemeği düzenledi. Bulundukları kırılgan konum nedeniyle bu tip bir araya gelmelerde mutlaka yer alan dini liderler dışında iftarda "beklenmedik" kimse yoktu.

Gülen cemaati, dün bir iftar yemeği düzenledi. Davet, onursal başkanı Fethullah Gülen olan "Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı" tarafından organize edilmişti. AKP'li Bakan Cemil Çiçek'in "30 senedir yüzde 70 aynı yüzleri gördüğü lüks iftar sofralarından bıktığını" söylediği, bazı müslümanların Conrad Oteli'nin giriş kapısında "lüks otel iftarlarını protesto etmek için" yer sofrası kurup iftar açtığı günlerde cemaat, Swissotel'de düzenlediği iftar yemeğinde "her kesimden insanı bir araya getirme" iddiasıyla hareket etti.

Fethullah Gülen'in büyük fantezisi olan "Tüm kesimlerin diyalog içerisinde, barış ve kardeşlik içerisinde uzlaştığı" bir yemek organizasyonuydu söz konusu olan. Katılımcılara bakıldığında ise, aslında cemaatin bu iddiasıyla paralel bir durum görünüyordu. Tüm kesimlerin bir arada olması bir yana, yemekte dini temsilciler, AKP'li devlet görevlileri, cemaat medyası, cemaate yakın işadamları ve "sanatçılar" dışında hiçbir farklı kesimden insan yoktu.

Cemaatin fantezisine tek anlamlı destek, CHP'den geldi. Eski ANAP milletvekili, şimdilerin CHP milletvekili Aydın Ayaydın da iftar davetinde yerini aldı. Fakat Ayaydın'ın nasıl bir fikri farklılığı temsil ettiği sorusunun anlamlı bir yanıtı yok.

Aynı Türkiye'de devlet kurumlarını ele geçirme hedefiyle rakip bellediği çok sayıda kişi ve kuruluşu tasfiye eden, ülke içinde sürekli bir ayrıştırma ve düşmanlık söylemi üzerinden hareket eden Gülen Cemaati'nin başının "diyalog ve barış"tan bahsetmesinin sadece siyasi bir propaganda olması gibi, iftar yemeğine her kesimin katıldığı iddiası da bir fanteziden ibaret kaldı.

Bağış'tan Gülen'e mesaj
Yemekte konuşma yapan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Fethullah Gülen'e üstü kapalı mesaj göndererek "Allah başka vatan hasreti yaşayanların da hasretini tamamlamalarına vesile olsun bu ramazan ayı diyorum. 17 yıl gurbetçi olarak yaşamış bir kişi olarak yurt dışındaki her bir kardeşimizin en az yurt içindekiler kadar bu ülkeye büyük bir sevdayla bağlı olduklarını biliyorum" dedi.

Bağış'ın ifadeleri, son zamanlarda tartışılmakta olan "Gülen'in Türkiye'ye dönmesi" meselesini de akıllara getirdi. Bağış'ın bu sözleri, Kemal Burkay'ın dönüşünü övdükten hemen sonra söylemesi de bu olasılığı güçlendiriyor.

Bartholomeos da Hocaefendi'yi andı
Fener Rum Patriği Bartholomeos ise Fethullah Gülen'i ismini zikrederek andı. Bartholomeos, "Fethullah Gülen Hocaefendi'nin de mesajında belirttiği gibi 'masada herkese yer var'. Bu ulvi vasıflardan bahsederken elbette pek muhterem Fethullah Hocaefendi'yi anmamak mümkün değildir. Kendisine buradan selam ve muhabbetlerimizi iletiyoruz. Dostluğumuz her zaman muteberdir ve devam etmektedir" diye konuştu.

Alevileri temsil eden, Tunceli Üniversitesi Rektörü'ymüş!
Cemaatin diyalog bir yana, sürekli hedef gösterdiği kesimlerden biri Aleviler. İftarda Alevileri temsilen, Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ bulundu. Türban imzacılarından Boztuğ, daha önce de 2010 yılı Kasım ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün rektör atamaları sonrasında "Alevi rektör de atadım" demesine bahane olan kişiydi. O dönemde de Boztuğ'un AKP yanlısı sicili ortaya dökülmüştü. Boztuğ'un rektörlüğünden bu yana Gülen cemaati, Tunceli'ye girebilmek için nafile çabalarda bulunuyor.

İftara kimler katıldı?
İftara katılanların listesi, Zaman gazetesinde yer aldığı kadarıyla şöyle:

AB Bakanı Egemen Bağış
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz
Fener Rum Patriği Bartholomeos
Ermeni Patriği Aram Ateşyan
Süryani Kadim Metropoliti Yusuf Çetin
Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ
Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Bozkır
Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı
Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdür Yardımcısı Mehmet Kamış
Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdulhamit Bilici
Nazlı Ilıcak
Ergun Babahan
Fehmi Koru
İlber Ortaylı
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv
Hamdi Alkan
Osman Can
Mehmet Altan
Aydın Ayaydın
Musa Serdar Çelebi
Süleyman Soylu
FB AS Başkanı Nihat Özdemir
Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu
Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca
İşadamı Ali Ağaoğlu
Toktamış Ateş
İbrahim Erkal
TFF Asbaşkanı Lütfi Arıboğan
TUSKON Başkanı Rızanur Meral
Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan
Fatih Kısaparmak
Mehmet Ali Yalçındağ

(soL - Haber Merkezi)