Cemaatçiler boş durur mu!

ABD'de cemaat okulları hakkında başlatılan soruşturmanın medyaya yansıması üzerine cemaat internetten propaganda atağına geçti. Çeşit çeşit site kuran cemaat, İngilizce yazılarda "Türkiye'de cemaat üyesi olduğu anlaşılan kişiler öldürülüyor" gibi iddialarda dahi bulunuyor.

Yakın zamanda ABD’de cemaat okullarına karşı yürütülen soruşturmanın iyice ayyuka çıkmasıyla birlikte cemaat de internetten bir karşı-saldırı başlatmış durumda. Cemaatçiler İngilizce yayın yapan yeni internet siteleri kurarak, okullar hakkında yapılan tartışmalara şekil vermeye çalışıyor.

“Goose Network”, yani “Kaz Ağı” adlı bir internet sitesi yakın zamanda yayına başladı. Site, daha çok cemaati “islamcı teröristler” olmakla suçlayan Amerikan muhafazakâr yayınlara karşı kavga veriyor.

“Gulenandcharterschools” isimli blog ise cemaatin “daha radikal” bir sitesi: Site, “Fethullah Gülen’in hayali okulları” olarak adlandırdığı okullarla cemaat arasında hiçbir bağlantı olmadığını savunuyor ve bu yönde yayın yapıyor.

Oysa son soruşturma sırasında Gülen cemaati sözcüleri, okullarına “Gülen’de ilham almış” olduğunu zaten kabul etmişti. Genel olarak cemaatin argümanı da bu şekilde: Cemaat değil, “gönüllüler hareketi” ya da “Gülen’in düşüncelerini takip eden insanlar” nitelemeleri tercih ediliyor.

Cemaat üyeleri “öldürülüyormuş” da haberimiz yokmuş!
Oysa okullarla cemaat arasındaki bağlantı, sayısız delille saptanmış durumda. Bu o kadar aşikâr ki, cemaat içinde aylar geçirerek çalışma yürüten ABD’li sosyolog Joshua Hendrick, geçtiğimiz Aralık ayında, 9 Aralık’ta Houstan’daki Rice Üniversitesi’nde katıldığı bir panelde cemaatin bu tavrı bırakarak, okullarla arasındaki reddedilemez bağlantıyı kabul etmesi gerektiğini öğütlemişti. Hendrick, ayrıca cemaatin charter okullarının sayısını 150 olarak vermişti.

Panelde Hendrick’e yanıt veren, Houston İnançlararası Diyalog Enstitüsü müdürü cemaatçi Alp Aslandoğan, cemaatin bu belirsizliği tercih etmesininin sebebini “Türkiye’de cemaat mensuplarının kara listeye alınması, hapse atılması ve öldürülmesi” olarak açıkladı. Anlaşılan o ki cemaat, yurtdışında kendini mazlum ve mağdur göstermek konusunda Türkiye’den de öteye giden bir demagoji ve yalan söylemi kullanıyor.

(soL - Dış Haberler)