Cemaat tuzağı teşhir ediliyor

FKF, üniversite kayıt dönemlerinde cemaatlerin 'üniversiteli avı'nı teşhir etmeye yönelik çalışma başlattı. Öğrenciler, kurulan tuzaklara karşı uyarılıyor. FKF, cemaatlerin üniversiteye yeni başlayacak öğrencilerin iletişim bilgilerine ne düzeyde sahip olduğunu ve onları nasıl avlamaya çalıştığını açığa çıkarıyor.

(soL - Haber Merkezi) Cemaatler, her yıl kayıt dönemlerinde, barınma sorunları yaşayan yeni öğrencilere yurt sağlama bahanesiyle “öğrenci avı” yürütüyor. Birkaç hafta önce Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF), bu yılki kayıt günlerinde cemaatlere karşı bir dayanışma ve iletişim kampanyası yapacağını duyurmuştu. FKF, bu kampanyayla bağlantılı olarak, “cemaat tuzağını” da teşhir etmeye başladı.

FKF, geçtiğimiz haftalarda, öğrencileri cemaatlerin eline bırakmamak için “Kayıt, İletişim ve Dayanışma Merkezi” kurduğunu duyurmuş ve yeni üniversitelileri dayanışmaya çağırmıştı. FKF, şimdi de bu kampanya kapsamında cemaatlerin üniversiteye yeni başlayacak öğrencilerin iletişim bilgilerine ne düzeyde sahip olduğunu ve onları nasıl avlamaya çalıştığını teşhir etmeye başladı.

Telefon numaraları hukuksuzca ele geçiriliyor
FKF tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Yıllardır üniversiteye başlayacak öğrencilerin telefon numaralarını çeşitli kurumlardan hukuksuzca ele geçiren cemaat örgütlenmeleri, olanaksızlıklar nedeniyle kendine muhtaç ettiği gençleri kendi karanlık çıkar ilişkilerinin içine hapsetmeye çalışıyor. Ülkenin aydınlık gençleri için bir çıkar yol var, dayanışmayı FKF ile büyütelim. Dayanışmamıza olan ihtiyacı gösterebilmemiz için cemaatlerden gelen aramalarda yaptığınız konuşmalarınızı bize yazabilirsiniz” denildi. Ayrıca, açıklamada, “üniversiteli avına çıkan cemaat kurumlarına” sorulabilecek sorular da belirtildi. Sorular arasında şunlar bulunuyor:

“İletişim bilgilerimi ve nereyi kazandığımın bilgisini nereden aldınız? Yurdunuzu/evinizi nereden finanse ediyorsunuz? Yurtta/evde kalacaklara nasıl bir yaşam tarzı dayatıyorsunuz? Bu ülkenin gençliğinin size muhtaç olduğunu mu sanıyorsunuz?”

‘Telefonumu nereden buldular?’
Bazı öğrencilerin FKF’ye anlattıkları, öğrencilerin hangi okulu kazandıkları ve telefonları gibi kişisel bilgilerine kolayca ulaşıldığını gösteriyor.

Üniversiteyi yeni kazanmış bazı öğrenciler, cemaatlerin kendilerini nasıl avlamaya çalıştığını ortaya koyan deneyimlerini FKF’ye aktardı. Bu deneyimler, cemaatlerin öğrencilerin iletişim bilgilerine ne düzeyde sahip olduğunu açıkça gösteriyor. Deneyimlerden bazıları şöyle:

“Bugün ev telefonum çaldı. Bir kadın Başak Kız Yurtları’ndan aradığını ismimi, soyismimi, kazandığım bölümü ve puanımı söyledi. ‘Öncelikle tebrik ederim yurda çıkmayı düşünür müsün dedi.’ ‘Evet şu sıralar ücret araştırıyordum’ dediğimde Gölbaşı’nda evleri olduğunu hiçbir ücret ödemeden konaklayabileceğimi söyledi. Cemaatle uzaktan yakından alakam yok ama işleyişlerini bildiğimden cemaatten aradıklarını anladım. Kadına ‘cemaatle’ bir alakası var mı peki bu evlerin diye sordum ‘evet’ cevabını alınca benim cemaatle işim olmaz deyip telefonu kapattım.”

“Selam arkadaşlar, az önce benim de cep numaramı arayıp Bolu’dan hayırlı olsun dedikten sonra Muradiye Eğitim Kurumu’ndan aradıklarını söylediler cep telefonumu nereden buldunuz dediğimde o konu hakkında bilgi verecek yetkide olmadığını söyledi. Ben de ‘cemaatlerle işim olmaz pislik gerici cemaatçiler’ dedikten sonra bir dolu şey söyleyip sinirle yüzüne kapattım telefonu.”

“Adamlar beni aradı yurt veya kalacak yer ayarladınız mı diye, başvurduk dedim. Eğer çıkmazsa biz sizi ağırlarız’ dedi. Öncelikle biz cemaatçiyiz diye lafa başladı.”
“Bugün birkaç saat önce evden aradılar beni, FEM Dershaneleri’nden aradıklarını söylediler yalnız ben hiç oraya gitmedim herhangi bir iletişim bilgim de onlarda yok sınavlarına dahi girmedim. Kazandığım yeri söyleyerek tebrik ettiler ve cuma günü buluşup, tanışacağız, gelir misin’ dediler.”

“Beni de 2 gün evvel cepten aradılar. Sesinden öğrenci olduğunu tahmin ettiğim bir kız kazandığım yeri söyleyerek beni tebrik etti. ‘Ankara Melek İpek Kız Yurdu’ndan arıyorum’ dedi. Yurdu yaptıran kişinin Gülen’e yakınlığıyla bilinen Koza İpek Holding’in kurucusu Ali İpek olduğunu belirtmek isterim.”

“Beni de dün akşamüstü aradılar Körfez Dershanesi’nden. Adımı, soyadımı, kazandığım bölümü söylediler. Kayıt için ne zaman gideceğimi sordular, telefondaki bayan ‘ben de seninle geleceğim, kalacak yer ayarlayacağız’ dedi.”

“Samsun’dan cemaat yurdu önce annemi aradı, Mersin FEM dershanesinde toplantı yapacağını söyledi ve beni sordu. Annem numaramı vermedi, kapattılar ardından hemen beni aradı, aynı şeyleri bana söyledi. Amaçları önce çocukları aramayarak ailelere durumu haber vermek, çocuğun istememe durumunu engellemek…”