Çelik ile Demirel'in arasına Ergenekon girdi

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in "darbeleri görünce şapkasını alıp kaçtığını" hatırlattı ama kendisinin aynı dönemde Demirel'in peşi sıra gittiğini söylemeyi unuttu.

soL (HABER MERKEZİ) Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınan Prof. Dr. Mehmet Haberal'ı uğurlamak için havalimanının apronuna giden eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i ağır sözlerle eleştirmişti.

Çelik Demirel'in bu tavrının siyasi hayatında bir leke olduğunu söylemiş ve şöyle devam etmişti: "Defalarca darbelere maruz kalmış bir siyasetçi olarak, darbe kelimesinin bile kendisini rahatsız etmesi lazım. Keşke bu yaşına rağmen havaalanına kadar giderek gösterdiği enerjiyi kendisine muhtıra verildiği zaman gösterseydi. Demokrasi mücadelesi verseydi Türkiye bu noktada olmazdı."

Süleyman Demirel'in "şapkasını alıp gitmesi" 12 Mart Muhtırası ve 12 Eylül Darbesi'nin arkasından gerçekleşmişti. 10 Ekim 1969'daki genel seçimlerde de tek başına iktidar olan Demirel, 12 Mart muhtırasının ardından Başbakanlık görevini bırakmıştı. Benzer bir durum 12 Eylül 1980'de de gerçekleşti. Demirel koalisyon hükümetini bırakıp darbeye direnmemekle suçlandı. Demirel'in söz konusu suçlamalara maruz kaldığı bir diğer dönem ise 28 Şubat süreci oldu. Bu dönemde Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Demirel, ordunun sözünden çıkmamak ve hükümete karşı adım atmakla suçlandı.

Demirel'in siyasi yaşantısı boyunca, "direnmeyip kaçmasından şikayet eden" Çelik de sıkı bir Adalet Partisi ve daha sonra Doğru Yol Partisi taraftarıydı. Hüseyin Çelik kendi sitesindeki 9 Temmuz 2001 tarihli "DYP'den ayrıldım, çünkü" başlıklı yazısında 18 yaşından beri Adalet Partisi ve daha sonra Doğru Yol Partisi'nin sıkı bir taraftarı olduğunu söylüyor ve ekliyor, "siyasi hayatım boyunca hep sağ liberal bir çizgide yeraldım." Çelik 1959 doğumlu ve kendi ifadesiyle 1977'den bu yana Süleyman Demirel'in liderliğindeki Adalet Partisi ve daha sonrak kurulan yine Demirel liderliğindeki Doğru Yol Partisi'nin sıkı bir taraftarı olmuş. Siyasete 18 yaşında Adalet Partisi gençlik kollarında başlayan Çelik, 18 Nisan 1999 Milletvekili Genel Seçimlerinde DYP'den Van Milletvekili seçildi. 3 Temmuz 2001'de DYP'den istifa ederek AKP'nin kurucuları arasında yeraldı.