Çanakkale'de Roni Margulies'e yumurta ve boya

Çanakkale'de ´İnsan Hakları Günü´ etkinlikleri kapsamında Mehmet Akif Ersoy Tiyatro salonunda düzenlenen ´Çok Kültürlülük Perspektifinde Barışın Dilini Kurmak´ konulu panelde, Taraf Gazetesi Yazarı Roni Margulies boyalı ve yumurtalı protestoya uğradı.

Çanakkale eski milletvekili ve belediye başkanı İsmail Özay'ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde konuşma sırası Roni Marguiles'e geldiği sırada, bir grup tepki gösterdi. Gençlik Muhalefeti-Öğrenci Kollektifleri üyesi öğrenciler, Marguiles'e yumurta ve boyalı torbalar attı.

Konuşma sırası kendisine geldiğinde ayağa kalkan Taraf Gazetesi Yazarı Roni Margulies'e tepki gösteren bir öğrenci, geçen hafta İstanbul'da yaşanan öğrenci olaylarını hatırlatarak, "Burada barıştan söz edemezsiniz. Demokrasi maskesi altında, her fırsatta savunuculuğunu yaptığınız AKP'nin demokrasi anlayışını biz gayet iyi biliyoruz. Geçen hafta, İstanbul'da arkadaşlarımızın yediği dayaktır. Arkadaşlarımızın kafasına inen coptur" diyerek cebinde bulunan yumurta ile içi boyalı su dolu poşetleri Taraf yazarına atmaya çalıştı.

Bu sırada bir grup genci engellemeye çalıştı. Ancak, panelin düzenlendiği salonun üç ayrı tribününden aynı anda protestoya destek geldi. Salonda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri, sahneyi mavi boya ve yumurta bombardımanına tuttu. Öğrenciler, "Yaşasın , devrimci dayanışma" diye sloganlar attı.

Atılan boyaların büyük kısmı Taraf Gazetesi Yazarı Roni Margulies'e isabet etti. Yazarın elleri ve giysileri boyaya bulandı. Protestocu gence tepki gösteren bazı izleyiciler ise güç kullandı. Etkinlikte görev alan polisin Marguiles'i protesto eden gençleri salondan çıkarmak istemesi sırasında da kargaşa yaşandı.

Öğrencilerin salondan çıkarılmasının ardından üzeri boya içinde kalan Taraf Gazetesi Yazarı Roni Margulies, boyaya bulanan kazağını çıkardıktan sonra konuşmasını gerçekleştirdi.

Panelde ayrıca Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Yunanlı İnsan Hakları Savunucusu Kostas Argaliotis, Batı Trakya Eski Milletvekili Mustafa Mustafa da kısa süren birer konuşma gerçekleştirdi.

"Marguiles devrimci değerlere hakaret etti"
Salondan çıkarılan gençler daha sonra Kordonboyu'nda bir açıklama yaptılar. Açıklamada, protestonun, Marguiles'in kaleme aldığı bir yazı dolayısıyla yapıldığı belirtilerek, ''Marguiles'in Türkiye devrimci değerlerine yapmış olduğu saldırılardan dolayı bugün bir insan hakları savunucusu olarak karşımıza çıkmasını protesto etmek istedik ve linç girişimiyle karşılaştık'' denildi.

(soL-Haber Merkezi)