Büyükşehirlerde sonuçlar aynı oldu

Türkiye'nin üç büyük şehri yerel seçimlerde dikkatin en fazla yoğunlaştırıldığı yerler oldu. Bir önceki seçimlere göre oy oranları düşerken İstanbul, Ankara ve İzmir'de yine eski belediye başkanları seçildi.

sol (HABER MERKEZİ) Dün büyük bir oy kullanma oranıyla gidilen yerel seçim sandıklarında en büyük rekabetin yaşandığı kentler, İstanbul ve Ankara oldu. Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir de sonucun merakla beklendiği yerlerden oldu.

Yerel seçimin iki kritik şehri, İstanbul ve Ankara'da, şaibe tartışmalarına yol açan çeşitli olaylar meydana geldi. Kesilen elektriklerin ve çöktüğü için veri aktarımının bir süreliğine durduğu YSK sisteminin yarattığı şüpheler karşısında ilk açıklama CHP İstanbul Büyükşehir Belediye başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan geldi. Kılıçdaroğlu'nu CHP'nin Ankara adayı Murat Karayalçın izledi. Başbakan Erdoğan ise açıklamaların seçime gölge düşürmek niyetiyle yapıldığını ileri sürerken, TEDAŞ Genel Müdürü elektrik kesintileri hakkında açıklama yaptı. Ankara Yenimahalle ve Dikmen'de oyların çalındığı söylendi. Yenimahalle İlçe Seçim Kurulu'nda bu yüzden arbede yaşanınca olaya çevik kuvvet ekipleri müdahale etti.

İstanbul'da "Kılıçdaroğlu rüzgarı" esti
Sandık çekişmesinin en çok yaşandığı kent İstanbul oldu. AKP'li Kadir Topbaş ile CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki oy dağılımı birbine yakın sonuçlar verirken, İstanbul'un kimi ilçelerinde de kıyasıya bir yarış yaşandı. Resmi olmayan sonuçlara göre, MHP, İstanbul genelinde oyunu artırmasına karşın ilçe belediye başkanlığı kazanamadı. AKP'nin İstanbul'daki oy oranında yüzde ise 1.13 civarında düşüş yaşandı.

İstanbul'da Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığı ile 2004 yerel seçimlerinde yüzde 28.4 olan oy oranını artırarak yüzde 40'a yaklaştıran CHP, İstanbul'un ilçelerinin dördünde yönetimde iken, Kılıçdaroğlu "rüzgarı" ile bu sayıyı resmi olmayan sonuçlara göre 10'a çıkardı.

İstanbul'da AKP ile CHP arasında başabaş geçen seçimi değerlendiren Kadir Topbaş, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, "siyasi terbiye gereği sonuçlar biraz daha netleşmedikçe karşınıza çıkmak istemedim. Bir konuşalım pir konuşalım istedik. İstanbul'da bir ilk yaşandı, İstanbul'da ikinci kez belediye başkanı seçildim. Çıkan sonuca tüm partiler itibar edecek. Yine AKP genelde ve İstanbul'da başarısını ortaya koydu" dedi. AKP'ye karşı yarışı kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu de CHP Koordinasyon Merkezi'nden sabah saatlerinde çıkarken yaptığı açıklamada,"demokrasi ve partimiz adına iyi bir çizgi" dedi.

Ankara yine Melih Gökçek'e teslim
Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Ankara'nın 25 ilçesinde sonuçlar belli oldu. AKP 15, MHP altı ve CHP dört ilçenin belediye başkanlıklarını kazandı. CHP'nin "kalesi" Çankaya'da kazanan yine Bülent Tanık'la CHP oldu. Yenimahalle ilçesinde sürpriz yapan CHP, AKP'nin yönetiminde bulunan bu ilçeyi Fehmi Yaşar ile aldı. AKP, Ankara'daki bir diğer önemli bir ilçeyi de MHP'ye kaptırdı. Gölbaşı belediye başkanlığını MHP'li aday Yakup Odabaşı kazandı.

AKP'nin büyükşehir belediyeleri arasında en büyük oy düşüşünü yaşadığı yer Ankara oldu. 2004 yerel seçimlerinde yüzde 55.05'lik oy oranı ile seçimi kazanan AKP adayı Melih Gökçek bu seçimde yaklaşık yüzde 17'lik oy kaybına uğradı. Gökçek'in oy kaybında yüzde 27.21 civarında oy alan MHP'li aday Mansur Yavaş'ın etkili olduğunu kaydediliyor. Yine de belediye başkanlığını kazanan Gökçek, AKP Ankara İl Başkanlığı binasında sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, CHP'nin Ankara adayı Murat Karayalçın'ın kendisi karşısında üçüncü kezdir kaybettiğini vurgulayarak, "Karayalçın'ın yerinde olsam bu işi bırakırım" dedi. Gökçek, yüzde 38,5 oy oranıyla Ankara büyükşehir belediye başkanlığının kazandığını ve CHP adayı Karayalçın'dan yedi puan önde olduğunu söyledi. Bundan sonra projelerini gerçekleştirmek üzere çalışacaklarını söyleyen Melih Gökçek AKP Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "yüzünü kara çıkarmayacağını" ifade etti.

CHP İzmir "kalesi"ni korudu
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın almak istediği yedi il arasında bulunan İzmir'de AKP umduğu başarıyı yakalayamadı. CHP'nin Aziz Kocaoğlu ile açık ara farkla kazandığı İzmir'de 30 ilçenin 29'unu CHP alırken sadece Tire ilçesi belediye başkanlığını DP kazandı. AKP Erdoğan'ın hedef gösterdiği İzmir'de hiçbir belediye başkanlığını kazanamadı.

AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Taha Aksoy, sandıkların yüzde 20'sinin açıldığı ve CHP ile AKP arasındaki puan farkı 30 iken yaptığı açıklamada, "İnsanlar neye karar verdiyse onu kabullenmek zorundasınız. Bu kadar beklemiyordum, beklentilerimiz karşılanmadı. İzmir bizi şaşırttı ama ben hatayı kendimde ararım İzmir'de değil. Neyi yaptık, yapamadık onları değerlendiririz" dedi.

AKP kulislerinde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın seçim sonuçlarını izlerken "İzmir'e ne oluyor" dediği ve partililerin kendi aralarında "üzerimizden tren geçti" yorumlarını yaptığı söylendi.