Büyükanıt: '27 Nisan bildirisi e-muhtıra değildi, Dolmabahçe de rutin bir görüşmeydi'

Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ı dinledi. 27 Nisan'ın asla bir e-muhtıra olmadığını söyleyen Büyükanıt, ''Başbakan Erdoğan da bu bildiriyi bir e-muhtıra olarak görmedi'' dedi. Çok tartışılan Dolmabahçe görüşmesinin ise “rutin bir görüşme” olduğunu savundu.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, İstanbul Dolmabahçe Sarayı"nda, Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Üyeleri ile görüştü.

Büyükanıt, Genelkurmay Başkanlığı döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin internet sitesinde yayımlanan ve e-muhtıra diye bilinen bildiri ile ilgili soruları yanıtladı.

“Başbakan’a göre de e-muhtıra değildi”
27 Nisan'ın “asla bir e-muhtıra olmadığını” söyleyen Büyükanıt, ''Başbakan Erdoğan da bu bildiriyi bir e-muhtıra olarak görmedi'' dedi.

Büyükanıt, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Dolmabahçe'de yaptığı ve ayrıntıları gizli kalan görüşmenin ise rutin bir görüşme olduğunu savundu.

Sırrı Sureyya Önder: “Dolmabahçe’yi ve askeri operasyonları soracağım”
Görüşme öncesi gazetecilere açıklama yapan BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, 27 Nisan bildirisinin yanı sıra Dolmabahçe'de Başbakan'la yaptığı ve “kıyamete kadar saklı kalacağı” söylenen görüşmeyi Büyükanıt'a soracağını söyledi. Önder ayrıca Kandil'e yapılan ve apor topar geri dönülen 3 farklı askeri operasyonun neden yapıldığını, bu operasyonlardan kaç emekli generalin savaş tazminatı aldığını soracağını da ekledi.

“Muhtıra değil ‘laiklik hassasiyetini’ yansıtan bir bildiri”
Yaklaşık 3 saat boyunca komisyona ifade veren Genelkurmay Eski Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın Dolmabahçe'den ayrılmasının ardından dışarı çıkan ' 28 Şubat ve 27 Nisan Alt Komisyonu üyesi' MHP'li Atilla Kaya gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kaya, " E muhtırayla ilgili sorulara cevaben, bunun bir muhtıra olmadığını, bunun bizzat Başbakan tarafından yapılan açıklamayla da teyit edildiğini, Ankara 5. İdare Mahkemesine açılan bir davayla da bir görevsizlik kararı verildiğini ifade ederek, bunun bir muhtıra olmadığını TSK 'nin laiklik hassasiyetini yansıtan bir bildiri olduğunu, hatta sorular üzerine Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olmadığını söyledi" şeklinde konuştu.

Nimet Baş Erdoğan’ın komisyona gelmeyeceği konusunda israrcı
TBMM Darbeleri ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nun ' 28 Şubat ve 27 Nisan Alt Komisyonu üyesi' MHP 'li Atilla Kaya, Başbakan Erdoğan'ın komisyona çağırılmasının gündeme gelip gelmediği şeklinde bir soruya, “Pazartesi ya da salı günü olabilir diye bir husus geçti. Eğer gerçekleşirse pazartesi salı böyle bir görüşme olabilir" karşılığını verdi. Komisyon Başkanı Nimet Baş ise gazetecilerin sorusu üzerine Başbakanın komisyona çağrılmasının gündeme gelmediğini söyledi.

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin de bir hafta önce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ı komisyona davet etmeyi düşündüklerini söylemiş Ancak bu açıklamayı Komisyon Başkanı Nimet Baş ise yine, "Gündemimizde değil" diyerek yalanlamıştı.

(soL-Haber Merkezi)