Bütün yollar Silivri'ye

Bugün başlayacak olan Ergenekon davası için pek çok örgüt Silivri'ye gidiyor. İşçi Partisi ve ADD "Bu tezgahı yıkmak için" gitmek gerektiğini söylerken ESP, yargılamanın "adalet getirmesi" için İstanbul'dan Silivri'ye yürüyor.

soL (HABER MERKEZİ) Son bir yıldır Türkiye'nin gündemine ambargo koyan Ergenekon davasının ilk duruşması bugün yapılıyor. Ümraniye'deki bir gecekonduda ele geçirilen el bombalarının ardından başlatılan ve dalgalar halinde göz altılarla devam eden soruşturmanın ardından hazırlanan iddianame 25 Temmuz'da kabul edilmişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün, duruşma günü olarak 20 Ekim 2008'i belirlemişti. Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'nde yapılacak olan duruşma için pek çok siyasi parti ve dernek Silivri'ye gidiyor.

Taraflar Silivri'de
Duruşmanın yapılacağı saatlerde cezaevinin önünde bulunacak olan dernek ve partilerden bazıları davanın bir komplo olduğunu iddia ederken bazıları da bu haliyle adaleti sağlamayacağını ve mutlaka genişletilmesi gerektiğini söylüyor. İşçi Partisi (İP) ve Atatürkçü Düşünce Derneği'nin aralarında bulunduğu örgütler dava sürecinin bir komplo olduğunu söylerken İstanbul'dan Silivri'ye yürüyen Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), davaya müdahale ederek kontrgerilladan hesap sorulması gerektiğini söylüyor. Dava konusunda farklı görüşlere sahip olan örgütlerin hazır bulunacağı cezaevi kapısının gün boyu hareketli olması bekleniyor.

"İstanbul'dan Silivri'ye adalet yürüyüşü"
Ergenekon soruşturmasının başladığı ilk günden itibaren "soruşturma genişletilmeli" diyen ESP, dava sürecine müdahil olmak için İstanbul'dan Silivri'ye yürüyor. İddianamenin eksik hazırlandığını ve "halka karşı işlenmiş" suçları içermediğini belirten ESP, dava sürecine müdahil olunması gerektiğini söylüyor. Yargılamanın, Susurluk ve Şemdinli'de olduğu gibi göstermelik cezalarla kapatılmaması için sürece müdahale edilmesi gerektiğini belirten ESP, Ergenekon davasında taraf olunması gerektiğini söylüyor.

ESP'nin İstanbul-Silivri yürüyüşünü pek çok yazar, sanatçı ve siyasetçi de destekliyor. Yürüyüşü destekleyen isimler arasında Ece Temelkuran, Abdurrahman Dilipak, Cezmi Ersöz, Perihan Mağden, Ferhat Tunç, Akın Birdal, Sebahat Tuncel, Haluk Gerger ve İsmail Beşikçi de yer alıyor.

Dün, İstanbul ve Ankara'da "Ne Ergenekon Ne AKP çözüm Demokratik Cumhuriyet" başlıklı eylemler yapan örgütlerin de Silivri'ye gitmesi bekleniyor. Evrensel gazetesinin haberine göre "Aralarında DTP, ESP, SDP, EHP, SODAP, TÖP, ÖDP ve EMEP'in de bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisi" Silivri'ye gidecek.

"Tertipi bozmaya gidiyoruz"
Doğu Perinçek'in Genel Başkan'ı olduğu İP, bir "tertip" olarak nitelendirdiği Ergenekon davasına karşı durmak için "Haydi 20 Ekim'de Silivri'ye" başlıklı bir çağrı yayınladı. "Ergenekon tertibi"nin 5 Kasım 2007'deki Bush-Tayyip görüşmesinde kararlaştırıldığını belirten İP, açıklamasında "İşçi Partisi ise sistemin kontrolü dışındaki tek siyasal partidir. Bu nedenle hedeftir" dedi ve tertibin bozulması, Amerika'nın kaybetmesi için Silivri'ye gidilmesi gerektiğini söyledi.

Zaman gazetesi, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerden otobüs kaldıracak olan İşçi Partisi dışında "Silivri Buluşması" adında bir hareket oluşturulduğu ve bu hareketin "20 Ekim`de Silivri'deyiz" sloganıyla örgütlendiğini yazdı. Bu hareketin içinde Cumhuriyet İçin Güçbirliği Hareketi, Türkiye Gençlik Birliği, İşçi Partisi, Ulusal Uyanış Programı, Yurtsever Yurttaşlar, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Büyük Hukukçular Birliği gibi kurum ve kuruluşların yer aldığını yazan Zaman gazetesi, "301'den yargılanan pek çok aydının duruşması da bu örgütlerin eylemlerine sahne olmuştu. Suikast sonucu öldürülen gazeteci Hrant Dink ile yazar Orhan Pamuk gibi isimlerin yargılandıkları 301 davalarının duruşmaları protesto gösterilerine sahne olmuştu. Yaşanan tatsız olaylar yabancı basında da geniş yer almıştı" ifadelerini kullandı.

DTP müdahil olmak istiyor
Ergenekon soruşturmasının "Fırat'ın doğusuna geçmediği sürece" sonuca varamayacağını söyleyen DTP'den iki milletvekili davaya müdahil olmak için başvuruda bulundu. Eşini faili meçhule kurban veren Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ile DTP İstanbul Milletvekilleri Sebahat Tuncel davaya müdahil olmak için başvuruda bulundular. Buldan yaptığı basın açıklamasında "Ergenekon davasında esas yargılanması gereken insanlar yargılanmıyor. Ergenekon davasından Tansu Çiller, Mehmet Ağar, Ünal Erkan gibi isimler yargılanmazsa bu davadan bir sonuç alınmaz. Bugün Türkiye'de işlenen binlerce faili meçhulün, binlerce kaybın sorumlusu bunlardır. Bunlar kendileri itiraf etmiştir" dedi.

DTP'li vekillerin yanı sıra Diyarbakır ve Siirt'ten, yakınlarını faili meçhul cinayetlerde kaybeden pek çok aile de davaya müdahil olmak için başvuruda bulundu. Siirt'te 13 aile Siirt İdare Mahkemesi'ne giderek davaya müdahil olmak için başvuruda bulundular. Diyarbakır'daysa 10 kişi, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilmek üzere, Diyarbakır Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi`ne dilekçelerini sundular.

Bu, sayılan isimler dışında pek çok DTP Milletvekili ve yöneticisinin de Silivri'ye gitmesi bekleniyor.

Bizkaçkişiyizciler gitmiş gibi yapacak
Şu an tutuklu bulunan Tuncay Özkan'ın öncülüğünü yaptığı Biz Kaç Kişiyiz Hareketi de dava günü Silivri'de olacak. Kurumsal bir çağrı yapmayan ve Silivri'de muhtemelen pankart açmayacak olan platformun Adana Başkanı İbrahim Bal, platformun internet sitesinde yayınladığı açıklamasında "20 Ekim Pazartesi günü Silivri'de yapılacak olan gösteri, bizim düzenlediğimiz bir gösteri değildir. Dolayısıyla bizim izin almadığımız böyle bir toplantıya kurumsal olarak katılmamız mümkün değildir. Ancak arkadaşlarımızın bireysel olarak o gün orada bulunmalarını önemli bir tutum ve davranış olarak değerlendiriyoruz" dedi. Gençlik Konsey Koordinasyon Sorumlusu Barış Melengeç ise İzmir'den Silivri'ye gidecek olan üyelerin kendileriyle irtibata geçmesini istedi.

CHP'den 4 gözlemci
"Erdoğan savcıysa ben de avukatım" diyen Deniz Baykal davaya gitmezken CHP'de davayı izlemek üzere dört kişilik bir komisyon kuruldu. Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat'ın başkanlığındaki heyette Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve Manisa Milletvekili Şahin Mengü yer alacak