Burjuva, burjuvadır

MÜSİAD üyesi işadamlarını ‘asli ve yeni burjuvazi’ olarak niteleyen eski Başkan Erol Yarar'a ilk tepki MÜSİAD Başkanı Vardan’dan geldi. Vardan, “Bu niteleme çalışmamıza hakaret” dedi. Vardan, burjuva olmaktan değil, çatışmaktan çekiniyor.

Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) kurucu Başkanı Erol Yarar’ın, "TÜSİAD’ın “devletten nemalanan, diğerlerinin kökü dışarda burjuvazi olduğu, MÜSİAD’ın ise, kökü içerde, asli burjuvazi olduğu" şeklindeki görüşlerini değerlendiren MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, kendilerinin ‘asli burjuvazi’ olarak nitelenmesini eleştirdi.

Vardan, aynı konuda "Burjuva, burjuvazi, aristokrat, aristokrasi gibi ithal kelime ve onların manalarıyla uğraşmak yerine, ülkeye neler kattığımızla ilgiliyiz. Gönüllülük esasına göre yaptığımız çalışmaların başka bir tarafa çekilmesi, en azından bunca çalışmaya hakaret manasını taşır.” dedi.

TÜSİAD’a karşı hassasiyet
Vardan, Erol Yarar'ın “TÜSİAD geçmiş, MÜSİAD gelecek demek” ifadeleriyle ilgili olarak “MÜSİAD adına, kurumlar arasında herhangi bir didişme, sürtüşme içinde değiliz. Bu nedenle olayı iki kurum arasına indirgemenin çok basit olduğunu düşünürüm. Kurumlarımız arasında, hitap ettiğimiz kesim, faaliyetlerin uygulanması ve görüşlerde farklılıklar olabilir. Bilhassa belirtmek isterim ki, TÜSİAD Başkanı Sayın Yalçındağ ile katıldığımız birçok toplantıda, ülkemizin yararına olduğunu düşündüğümüz birçok konuyu paylaşıyoruz" diyerek, "ayrımız gayrımız yok" mesajı veriyor.

Vardan, bu sözleriyle MÜSİAD'ın da kuruluş ya da varolma mücadelesi verdiği dönemlerin jargonunu terk ettiklerini, aslında müstakil olmadıklarını, "asli olan ya da olmayan" ayrımlarına katılmadığını, yeni burjuvalar olarak sorumluluklarının arttığını ifade etmek istiyor!

Erol Yarar ne demişti?
Erol Yarar, Star gazetesine verdiği röportajda şöyle konuşmuştu:
"90’lardan sonra yeni bir burjuva sınıfı, bir orta sınıf doğdu. Ben buna yeni değil asli diyorum. Diğerlerinin sundukları ve Türkiye’nin değeri diye tanıtmak istedikleri hiçbir değerin kültürün kökü, aslı bu toprakta değil."
Anadolu sermayesi Batı’daki gibi kendi doğal sürecinde gelişti. En azından kavramsal olarak Türkiye’nin gerçek burjuvazisi bu yeni sermayedarlardır diyebilir miyiz?
"Kesinlikle. Çünkü bunlar cephelerde nesillerini tüketmiş ailelerin çocukları. (...) 80’lerde Özal bunları biraz ticarete soktu. 90’larda ise MÜSİAD bu nosyonu dünyaya açtı."
Asli unsurun yokluğunda mı devlet eliyle semirtildi cumhuriyet burjuvası?
"Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derler. Ama asli unsur artık olması gerektiği yerde. Devlet eliyle semirtilmediler."
1990’da MÜSİAD’ı kurarak Anadolu’daki potansiyeli harekete geçirdiniz.
"Potansiyel vardı ama işin şifrelerine sahip değillerdi, biz sahiptik, Allah lütfetti."
TÜİSAD’dan farkınız ne?
"Devletten nemalanmamak."
Âlemin kralı TÜSİAD mı, MÜSİAD mı?
"Sayısal çoğunluk MÜSİAD’da, parasal çoğunluk TÜSİAD’da. Onlarda 40 yıllık sermaye birikimi var ama aradaki fark çok azaldı. TÜSİAD geçmiş, MÜSİAD gelecek demek."

(soL - Haber Merkezi)