Bu hastaneye D sınıfı vatandaş giremez!

Hükümet sigortalılardan alınan fark ücretini "A sınıfı" hastanelerde yüzde 70'e çıkarmak için harekete geçti. A, B, C, D sınıfı olarak ayrılacak hastanelere başvuranların da "A, B, C, D sınıfı" vatandaşlar olarak tanımlanıp tanımlanmayacağı merak konusu.

soL (HABER MERKEZİ) Özel hastanelerin kapısını sigortalılara açmakla "sağlıkta devrim" gerçekleştirdiği yönünde propaganda yapan AKP hükümeti, yeni düzenlemeleriyle parası olmayana niteliksiz ve eksik sağlık hizmeti vaat ediyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı sigortalıların özel hastanelere başvurmalarını teşvik ederek sağlık tekellerini gözeten hükümet, şimdi özel hastaneleri sınıflandırarak parası olana kaliteli, olmayana eksik ve kalitesiz sağlık hizmetini yerleştirecek.

Sağlıkta acı tablo yerel seçimlerden sonra yakacak
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasası hükümlerinin tam olarak uygulamaya sokulması için yerel seçimler sonrasının beklendiğini belirten uzmanlar, hükümetin artan sağlık harcamalarını sağlıkta eşitsizliği derinleştirerek göğüslemeyi planladığını belirtiyorlar.

SGK'ya bağlı sigortalılar şu anda kurumla sözleşmeli özel hastanelerde vezneye ödeme yapmadan muayene olabiliyorlar. Ancak reçetelerini almak için eczaneye gittiklerinde her muayene başına kendilerinden SGK'ya aktarılmak üzere 10 TL tahsil ediliyor. Öte yandan tedavi giderleri için hastaneler SGK'nın hastaneye ödediği tutarın yüzde 30'una kadar "fark ücreti" adı altında para talep edebiliyor.

Muayene ücretleri özel hastanelere başvuruyu azalttı
Özel hastane patronları devlet hastanelerinde 3 TL olan muayene ücretlerinin özel hastanelerde 10 TL olduğunun duyulmasının ardından, kendilerine başvuran hasta sayısının yüzde 40 azaldığından şikayet ederek, bu rakamın 5 TL'ye indirilmesini talep ettiler. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Reşat Bahat, vatandaşın muayene ücretlerinin yüksek olması nedeniyle kamuyu tercih ettiğini belirtti. Öte yandan Bahat aldıkları fark ücretinin artırılması gerektiğini öne sürerek, hükümetin de fark ücreti sınırını yüzde 30'dan yukarıya çekme konusunda kendilerine söz verdiğini söyledi. Bahat özel hastanelerde fark ücretlerinin sınırlı olması ve gelen hasta sayısındaki azalma nedeniyle özel sağlık "sektöründe" işçi çıkarmaların da arttığını dile getirdi.

Hastalar sınıfını bilecek!
Sağlık ve Çalışma bakanlıkları da özel hastanelerin alacakları fark ücretlerini yüzde 70'e çıkarmaya hazırlanıyor. Özellikle Türk Tabipleri Birliği tarafından kamu hastanelerini tasfiye ederek özel sermayeye teslim etmeyi amaçladığı yönünde eleştirilen Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı ile hastanelerin sınıflandırılması öngörülüyor. Hükümet özel hastaneleri de yatak sayıları, ciroları ve büyüklüklerine göre A, B, C ve D sınıflarına ayırmaya ve bu hastanelere başvuran sigortalılardan talep edilebilecek fark ücretinin yüzdesini ayrı ayrı belirlemeye hazırlanıyor. Buna göre hastalardan A sınıfı hastanelerde yüzde 70, B sınıfı hastanelerde yüzde 60, C sınıfı hastanelerde yüzde 40-50 oranında fark ücreti alınması, D sınıfı hastanelerde alınan fark ücreti oranının ise yüzde 30'da kalması öngörülüyor. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, propaganda konuşmalarında sıklıkla dile getirdiği "Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınan tüm vatandaşlar"ı ne zaman A, B, C, D sınıfı olarak ayırdıklarını açıklayacağı ise merak konusu.