Bu bomba "gerçek"!

Ergenekon ve AKP davalarındaki iddianamelerin gerçekliği tartışılırken Güngören'de patlama oldu. 16 kişi öldü, 154 kişi yaralı..

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Güngören'de iki bombanın 10 dakika arayla patlaması sonucu, 16 kişi öldü, 154 kişi de yaralandı.

Araç trafiğine kapalı olan Güven Mahallesi Kınalı Caddesi Menderes Çıkmazı'nda, kalabalığın yoğun olduğu bir noktada saat 21.45'te meydana gelen ilk patlamada yaralananlar oldu. Patlamanın doğalgaz borusunda meydana geldiği sanılarak, yaralananlara yardım amacıyla ve merakla olay yerine kalabalık toplandığında, ilkinden 10 dakika sonra, yaklaşık 50 metrelik bir mesafede, çok daha şiddetli bir patlama meydana geldi.

Olay yerinde, ilk belirlemelere göre 8 kişi yaşamını yitirdi. Yaralılar Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel İstanbul İlgi Hastanesi, Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Son açıklamalara göre, ölü sayısı 16'ya yükselirken 16'sının durumu ağır 154 yaralının olduğu bildirildi.

Biri tuzak iki bomba
Yapılan incelemelerin ardından, ilk patlamanın, halkın bölgede toplanmasını sağlamaya yönelik olarak kullanıldığı düşünülen ses bombası, ikinci patlamanın ise parça tesirli bomba olduğu açıklandı.

Olay yerine gelen İstanbul Valisi Muammer Güler, yaptığı açıklamada, saldırının çöp kutularına konulan iki bombanın patlamasıyla gerçekleştiğini, canlı bomba eylemi olmadığını söyledi. Güler "bunların incelemesi yapılıyor. Saldırının kimler tarafından gerçekleştirildiği yönünde bilgiler değerlendiriliyor. Bu, karışıklık, bir panik havası yaratmak amaçlı bir saldırı" dedi.

Çevredeki mobese kameraları incelemeler için toplatılırken, yapılan üçüncü bomba ihbarı asılsız çıktı.

Şevketdağ Caddesi İlke Apartmanı kömürlüğünde üç kişinin bulunduğu ihbarını değerlendiren polis, dur ihtarına uymayan, yaşları 16-17 civarındaki üç kişiyi gözaltına aldı.

Standart açıklamalar...
Güngören'de meydana gelen olayın ardından yapılan açıklamalarda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül "saldırıyı gerçekleştirenleri lanetliyorum" derken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "bu vahşetin sorumluları, nerede olurlarsa olsunlar hiç bir şekilde kendilerini bekleyen sondan kurtulamayacaktır. Bu tür hain saldırılar, hiç bir zaman amacına ulaşamayacağı gibi terörle mücadeledeki azim ve kararlılığımızı daha da artırmaktadır" dedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, açıklamasında, ''bu acımasız terörle mücadelemiz sürecek. Bizi yıldıramayacaklar'' ifadesini kullandı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Türk milletinin ve devletinin gücü, birlikteliği, kendine olan güveni ve kararlılığı yerindedir. Kimse Türkiye'nin güçlenmesini ve toplumsal huzurunu engelleyecek güçte değildir" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, saldırıyı kimin yaptığına dair elde henüz bir bilgi olmadığını, değerlendirmeler yapıldığını ve açıklamayı İçişleri Bakanı'nın yapacağını, kendilerinin sadece ortak değerlendirmeye katkı yapabileceklerini söyledi.

CHP Genel Sekreter Yardımcısı İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, ''bu tür saldırılarda, ölen ölüyor, 3-4 gün mücadele ediliyor ve sonra unutuluyor" diyerek, hükümetin elini çabuk tutmasını ve bu olayı aydınlatmasını istedi.

BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, "bu alçaklık karşısında milli birliğimizi ve beraberliğimizi bozmamalıyız. Hiçbir paniğe kapılamadan herkes teröre ve teröristlere lanet okumalıdır. Bu saldırılar sadece birliğimizi ve beraberliğimizi güçlendirmelidir" dedi.