Boğaziçi ve ODTÜ’den TÜBİTAK’a evrim tepkisi

Boğaziçi Üniversitesi’nden 224 öğretim üyesi ve ODTÜ Mezunları Derneği, Bilim ve Teknik dergisinde Darwin kapağını sansürleyen TÜBİTAK’a tepki göstererek evrime sahip çıktılar.

soL (HABER MERKEZİ) ODTÜ ve Boğaziçi üniversitelerinden, TÜBİTAK'ın evrim sansürüne tepki geldi. Boğaziçi Üniversitesi'nde görevli 224 öğretim üyesi, ortak bir yazılı açıklama yaparak TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinin Darwin konulu kapağının sansürlenmesini "bilim dışı" olarak niteledi.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin yaptığı açıklamada, "TÜBİTAK'ın yayımladığı Bilim ve Teknik dergisinin Darwin sayısı bağlamında yaşanan müdahale ve arkasından yapılan açıklamaları derin kaygı ile izlemekteyiz. Özel sayıya üst yönetimce uygulanmış olan sansür, bilim dışı siyasi ölçütlerin devrede olduğu ve TÜBİTAK'ta kararların nesnel ve saydam bir biçimde alınmadığı izlenimini yaratmıştır. Darwin sayısının apar topar değiştirilmesinden doğan şaşkınlığımız, yapılmış çelişkili açıklamalarla daha da artmıştır" denildi.

"Darwin'in Evrim Kuramı, dünya bilim tarihinin en onemli kuramlarından biridir. Herhangi bir bilimsel kuramdan korkarak onu bilim dışı niyetlerle kurcalamak, sadece o kuramı örselemekle kalmaz, bunun ötesinde akılcı düşünce ve bilime dayanan eğitimi de bulandırır" denilen açıklamada, TÜBİTAK'ın en kısa zamanda bir Darwin özel sayısı çıkarması talep edildi.

ODTÜ Mezunları Derneği ise, Dernek tarafından çıkartılan ODTÜ'lüler Bülteni adlı derginin kapağına Darwin'i çıkardı. Dergide evrim konusuna 14 sayfa ayrıldı.