Bir garip mektup

Anma öncesinde Gül'e yazılan mektuba büyük tepki.

soL (HABER MERKEZİ) 15 yıl önce Sivas'ta yaşanan katliamı unutturmak isteyen AKP yandaşları, anmanın bir gün öncesinde Sivas'ta bir araya gelerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anamuhalefet Lideri Deniz Baykal, diğer parti genel başkanları ve bölge milletvekillerine bir mektup yazdı.

Mektupta, anma nedeniyle Sivas dışından gelen insanlar için "Şehrimiz huzursuzluk ortamına sürüklenmek isteniyor" ifadelerine yer verildi. AKP'li İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın "hatırlamayalım, anmayalım" ifadelerine tercüman olan bu mektupta, Sivas katliamı "Madımak Olayı" şeklinde ifade edildi.

AKP, BBP, CHP ve DSP'yi birleştiren mektuba, Saadet Partisi, MHP, İP gibi partilerin yanı sıra, ADD ve Cem Vakfı gibi kuruluşlar da imza attı

Durum böyle olunca Sivas'ın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı'ndan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı'na, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı'ndan birçok gerici sendika ve oda temsilcisine kadar imzalar alt alta sıralandı.

Sivas kendi yaralarını sarar
Sivas'ın kendi yarasını saracak olgunlukta olduğunun belirtildiği mektupta devlet büyüklerine seslenilerek "Doğal olarak Madımak olaylarını elbette unutmayacağız. Ancak bu vesile ile Sivas halkının üzerine gidilmesinin önüne geçmek için devletimizin yapacağı bir şeyler olduğuna inanıyoruz. Şunun da bilinmesini istiyoruz ki Sivas halkı cumhuriyete, demokrasiye, laikliğe yürekten bağlıdır. Bu değerlerin ise birlikteliğimizin garantisi olduğuna inanıyoruz. Millî mücadelede özel bir yeri olan Sivas şehrinin temsilcileri olarak devletimizden dolayısıyla hükümetimizden bu konuda destek, katkı ve çözüm bekliyoruz. Devletimizi bu sorunu aşmada yanımızda görmek istiyoruz" dendi.

Yandaşlara rağmen on binler
Sivas'ta yaşananları unutturmak isteyenlere rağmen Madımak Oteli'nin önünde toplanan onbinler gericiliği ve faşizmi lanetledi.

Miting öncesinde Sivas Eğitim-Sen ve Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı önünde toplanıp yürüyüşe geçen katılımcılar, kent girişinde buluştu. İki saate yakın süren yürüyüşün ardından Madımak Oteli'nin bulunduğu alana ulaşıldı.

Eyleme, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Kültür Derneği, Halkevleri, KESK, HÖC, ESP, DHP, ÖDP, EMEP, TKP, DSP, SHP gibi kurum ve partilerin yanı sıra DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç ve çeşitli kurum ve örgütlerin yöneticileri katıldı.

"Madımak müze olsun, Pir Sultan ölür dirilir, Sivas'ı unutma unutturma" ifadelerinin yer aldığı pankartların yanı sıra "Sivas'ta yakanlar memleketi satanlar", "Yobazlardan hesabı emekçiler soracak", "Yobazlar yaktı devlet baktı", "Sermayenin ipleri AKP'nin elinde" "Karanlığa, faşizme, şeriata geçit yok" sloganları atıldı.

Mitingde, Tertip Komitesi adına Eğitim-Sen Sivas Şube Temsilcisi Önder Doğan, Sivas'ta yitirdiklerimizin aileleri adına Hasret Gültekin'in eşi Yeter Gültekin, PSAKD Başkanı Fevzi Gümüş, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, Türkiye Barış Meclisi'nden Yıldız İrmek, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, Halkevleri Örgütlenme Sekreteri Samut Karabulut, Türkiye Yazarlar Sendikası'ndan (TYS) Tevfik Taş birer konuşma yaptı.

Hesap sormak CHP'nin işi değil
CHP'nin Sivas'ta ayrı bir anma etkinliği düzenlemesi, eyleme katılanlar tarafından tepkiyle karşılandı. Miting öncesinde Türkiye Komünist Partisi tarafından yapılan açıklamada, katliamın sorumlularından biri olarak görülen CHP'nin böyle bir anma etkinliği düzenlemesinin samimiyetsizlikle, ikiyüzlülükle eşdeğer olduğu belirtildi. Sivas katliamının faillerinden hesap sormanın ne CHP'nin ne de düzenin diğer partilerinin işi olmadığı söylendi.

2 Temmuz notları
- Madımak Oteli'nin altında bulunan et lokantası bir günlüğüne kapatıldı.
- Mitingde Sivas'ta yitirilen 37 kişinin yüzlerce fotoğrafı taşındı.
- Madımak Oteli'nin bulunduğu bölge ile kent meydanı, güvenlik kameralarıyla izlendi.
- Mitinge il dışından ve Avrupa'nın farklı kentlerinden gelenlerin yanı sıra Sivas'ın içinden, ilçe ve köylerinden geniş katılım sağladı.
- Türkiye Yazarlar Sendikası ile eyleme katılan şair ve yazarlar, yürüyüş boyunca kortejlerde şiirler okudu.
- CHP ve Cem Vakfı eyleme katılmadı.
- Mitingde, 2 Temmuz'la ilgili kentteki resmi görevlilerin yaptığı göstermelik anmalar eleştirildi.
- Miting için çok sayıda polis görevlendirildi. Polis kent girişinde ve otobüslerde arama ve kimlik kontrolleri yaptı.