Bir AKP- CHP ittifakı: İhaleye fesat karıştıranlara büyük kıyak!

Birçok konuda görüş ayrılıkları nedeniyle uzlaşamadığı söylenen AKP ile CHP, vekil zammından sonra dün bir konuda daha uzlaştı.

CHP'nin önerisi ve AKP'nin desteğiyle ihaleye fesat karıştırma suçunda değişiklik yapıldı ve kamu ihalelerine fesat karıştıranlara verilecek cezalarda indirime gidildi.

Kamuoyunda '4. yargı paketi' olarak bilinen, "İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" dün TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi.

Kanun tasarısı ile birçok konuda yeni düzenlemeler getirilirken, CHP'nin önerisi ve AKP'nin de desteğiyle araya sıkıştırılan ihale düzenlemesi dikkat çekti. Araya sıkıştırılan bu düzenleme kamu ihalelerine fesat karıştıranların cezalarına büyük indirim getiriyor.

Hapis cezası 3-7 yıla indirildi
Bugün Gazetesi'nden Gökhan Özdağ'ın haberine göre, TBMM Genel Kurulunda 4. Yargı paketi görüşmelerinde AKP ile CHP el ele vererek ihaleye fesat karıştıranlara verilen cezaları büyük oranda indirdi.

2004 yılında yapılan değişiklikle ihaleye fesat karıştıranlara ''En az 10 yıl ceza" verilirken, bu ceza yeni TCK’da 5-12 yıl oldu. 4. Yargı paketi görüşmelerinde ise AKP ile CHP ittifakıyla yapılan son değişiklikle ceza miktarı 3-7 yıla çekildi.

Ceza indirimi, ilk olarak TBMM Adalet Komisyonunda 4. Yargı paketi ele alınırken getirildi. CHP’li eski savcı ve Muğla milletvekili Suha Aldan’ın önergesine AKP de destek verdi. Kamu ihalelerine fesat karıştıranlara verilen 5-12 yıl arasındaki hapis cezası 3-7 yıla indirildi. ''İhale sonucu kamu kurumu açısından zarar meydana gelmiş ise cezanın yarı oranında artırılacağı'' hükmü de kaldırıldı. Zarar doğmadıysa, ceza 1-3 yıl arasına çekildi.

4. yargı paketi TBMM Genel Kurulu'nda ele alınırken bu kez AKP'li Mustafa Elitaş yeni bir önerge verdi ve ceza yine 3-7 yıl arasında öngörüldü. Ancak suçun ''Cebir veya tehdit kullanmak suretiyle işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı 5 yıldan az olamaz'' hükmü getirildi. Kamu kurumu açısından zarar meydana gelmemiş ise, fail hakkında yine 1-3 yıl hapis öngörüldü.

Suç ve ceza dengesi için indirim yapılmış
İhaleye fesat karıştırma suçunda kamunun zarar görmemesi halinde verilen cezanın çok ağır olduğu, dosyaya bir evrak konulmasının unutulmasının dahi hileli işlem olarak görüldüğü, ''Suç ve ceza dengesi sağlamak amacıyla'' yasada değişiklik yapıldığı iddia edildi.

TCK’nın 235. maddesinde yapılan değişiklikle ilgili hükmün şöyle değişti:

''Eski Madde 235. - Kamu kurum veya kuruluşları adına yapılan mal veya hizmet alım veya satımlarına ya da kiralamalara ilişkin ihalelere fesat karıştıran kişi, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ile cezalandırılır. İhaleye fesat karıştırma sonucunda ilgili kamu kurumu veya kuruluşu açısından bir zarar meydana gelmiş ise, ceza yarı oranında artırılır. Zararın meydana gelmiş olduğu sabit olmakla birlikte miktarının belirlenememiş olması, bu fıkra hükmünün uygulanmasını engellemez''

''Yeni 235. madde: Kamu kurum veya kuruluşları adına yapılan mal veya hizmet alım satımlarına ya da kiralamalara ilişkin ihaleler ile yapım ihalelerine fesat karıştıran kişi, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cebir veya tehdit kullanmak suretiyle işlenmesi halinde temel cezanın alt sınırı beş yıldan az olamaz. Ancak, kasten yaralama veya tehdit suçunun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca bu suçlar dolayısıyla cezaya hükmolunur. İlgili kamu kurum veya kuruluşu açısından bir zarar meydana gelmemiş ise, fail hakkında 1-3 yıl hapis cezasına hükmolunur."