'Bilim-siyaset kavgası' yargıda sürüyor

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ile Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nu karşı karşıya getiren dava sürüyor.

Dilovası`ndaki araştırmasının sonuçları olarak ''yeni doğmuş bebeklerin dışkıları ve anne sütünde ağır metaller bulundu'' açıklamasını yapan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'na ''şarlatan'' diyen Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun, aleyhine açılan davada yargılanması sürüyor. Duruşmada, CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Oğuz Oyan, Mehmet Hilal Kaplan, bağımsız milletvekili Levent Tüzel, CHP PM Üyesi Ömer Kurtaş da destek için hazır bulundu.

Bilim insanının görevi
Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesi`ndeki duruşmada söz alan Hamzaoğlu`nun avukatı Mustafa Güler, “Kocaeli Üniversitesi'nden gelen disiplin soruşturmasına ilişkin belgeyi kabul etmemiz mümkün değil, bu belge hukuka aykırıdır. Yapılan bilimsel çalışmayı kamuoyuyla paylaşmak bir bilim insanı ve akademisyenin görevidir. KendisiKandıra'da ve Dilovası'nda ölçümler yaparak sanayiye doyulmuşluğu anlatmak ve gerekli uyarılarda bulunmak istemiştir. Valilik, bu açıklamanın ardından genelge yayınlamıştır” dedi.

Ölçüm kabul edildi
Karaosmanoğlu`nun cezalandırılmasını isteyen Güler, “Müvekkilim üzerine düşeni yaptığı halde kendisine kınama cezası verilmiştir. Sanığın bütün açıklamaları, kamu görevlisine görevinden dolayı sövmedir. Bu nedenle sanığını cezalandırılmasını talep ediyorum” diye konuştu. Av. Ali Haydar Konca, Kocaeli Üniversitesi'nin ölçümlerin doğru olmadığına ilişkin beyanı olmadığını belirterek, ''Rektörlük de bunu kabul etmiştir. Hamzaoğlu'na basın açıklaması yapmasından dolayı ceza verilmiştir. Ancak bilim insanı kamuoyunu aydınlatmak zorundadır” dedi.

Tıbbi Afet Bölgesi
Duruşmada söz alan Hamzaoğlu da, ek olarak şunları söyledi: “Dilovası ve Kandıra'da araştırmamızı üniversitenin desteğiyle başlattık. Zaten Dilovası 2006 yılında tıbbi afet bölgesi ilan edildi. Bölgede yeni bir fabrikanın kurulmasıyla ilgili yaratacağı olumsuz etkiler üzerine basın mensupları sorular sordu. Ben de araştırma raporunu sunmadan sadece bilgileri paylaştım. Onun üzerine Belediye Başkanı 10 gün sonra 2 ayrı kez söz konusu davaya konu olan hakarette bulundu, cezalandırılmasını talep ediyorum.”

15 Mart'a ertelendi
Sanık Karaosmanoğlu'nun avukatı Halit Çokan ise savunmasını yaparken şu ifadeleri kullandı: “Müvekkilim konuşmasında Hamzaoğlu`nun elinde bilimsel bir rapor var ise bunu ibraz etmesi gerektiğini ancak böyle bir şeyin olmadığını söyleyerek bu eksikliğin giderilmesini istemiştir. Kocaeli Üniversitesi'nden gelen belge bizim savunmamızı doğrulamaktadır. Burada problem, test sonuçları belli olmayan raporların kamuoyuna sunulmasıdır.” Dosyanın kapsamlı oluşu ve davanın asıl hakiminin izine çıkmış olmasını dikkate alan heyet, duruşmayı 15 Mart'a erteledi.

'10 yıl da sürse buradayız'
Duruşma çıkışında adliye önünde açıklama yapan Onurumuzu Savunuyoruz Platformu Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi de, şunları kaydetti: “Davaya bakan hakim 32 günlük izne ayrılmış. Rektörlük, siyasetle işbirliği yapıyor, umarız buna yargı da girmemiştir. Bu dava 10 yıl da sürse biz burada olacağız.” Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ise, “Onurlu bir bilim insanının yaptığının hakaretlerle karşılanmaya çalışılması kabul edilebilir bir şey değil. Tek celsede bitecek bir davanın yaklaşık bir yıl oyalanması da nasıl bir sistemle karşı karşıya geldiğimizi gösteriyor” dedi.

(soL-Kocaeli)