Bilgi sızınca operasyon saati erkene çekildi, listede yüzlerce isim var

KCK, Balyoz, Ergenekon, Yolsuzluk gibi soruşturmaları yürüten üst düzey emniyet mensuplarının da aralarında bulunduğu 100'e yakın kişi gözaltında. Sayı artabilir.

İstanbul Başsavcı vekili Orhan Kapıcı'nın nezaretinde başlatılan operasyonla, bu sabaha karşı saatlerinden başlayarak aralarında eski emniyet amirlerinin de bulunduğu çok sayıda polisin evine baskın düzenlendi. Sahur saatlerinde başlayan ve 22 ilde gerçekleştirildiği belirtilen operasyonlar kapsamında, saat 10.00 sularında gözaltına alınan kişi sayısı 90’a kadar yükseldi. Savcılık tarafından hazırlanan listede 134 kişinin isminin yer aldığı öne sürülürken, gözaltına alınan kişilerin arasında 17 ve 25 Aralık tarihlerinde yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarını yürüten emniyet görevlilerinin de olduğu belirtiliyor.

Şüphelilerin, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yasa dışı dinleme yapmak ve sahtecilik" suçlarına karıştıkları iddia edildi. Bu arada, aralarında polis lojmanlarının da yer aldığı çok sayıda adreste de arama yapıldığı belirtildi.

Operasyon erkene alındı
Bu arada operasyonla ilgili oldukça ilginç bir bilgi de emniyet ve adliye kulislerine yansıdı. Buna göre, polislere karşı yapılan operasyon sabaha karşı başlayacaktı ancak İstanbul Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı, "bazı polislerin operasyon bilgisini dışarıya sızdırdığı" gerekçesiyle operasyonların daha erken saatlerde başlaması talimatını verdi. Bunun üzerine sabahın ilk ışıklarıyla başlaması beklenen operasyon kapsamındaki ev baskınları gece 01.30’dan itibaren başladı.

Operasyonun bilgisini dışarıya sızdırdığı öne sürülen polisin de aynı operasyon kapsamında ve yardım ve yataklık yaptığı iddiasıyla gözaltına alındığı belirtiliyor.

'Tamamen siyasi gerekçeler'
KCK ve Balyoz gibi soruşturmaları yürüten eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, sabah saatlerinde telefonla aranarak ifadeye çağrıldı ve ardından sağlık kontrolü için hastaneye getirildi. Elleri arkadan kelepçelenen Atayün, araçtan indirildiği sırada, “Kendim teslim oldum arkadan kelepçelediler gördüğünüz gibi" diye konuştu. Atayün, "Niçin gözaltına alındınız" şeklindeki soruya ise "Tamamen siyasi saiklerden” cevabını verdi.

Eski emniyet müdürü: Haram lokma yemedim
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan İstanbul Eski Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürü Hayati Başdağ sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Sivil polis aracından indirilen Başdağ, önden kelepçeli ellerini havaya kaldırarak içeriye girdi. Başdağ, hastane çıkışı yine ellerine havaya kaldırarak, "Haram lokma yemedim. En ufak kanun dışı hiçbir işim yok" dedi.