Berlusconi Türkiye’nin altını çizecekmiş

İzmir’de düzenlenen Türkiye-İtalya toplantısında ülkemize daha fazla İtalyan yatırımcısının gelmesini isteyen Erdoğan, Berlusconi’yle birlikte aldıkları kararları açıkladı.

soL (İzmir) İzmir'de her iki ülkenin başbakanları ve bakanlarının katılımıyla düzenlenen Türkiye-İtalya Zirvesi'nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, İstanbul'da İtalyan Üniversitesi kurulmasını, Samsun-Ceyhan ham petrol boru hattının da en kısa zamanda tamamlanmasını kararlaştırdılar. Önümüzdeki yıl G8'in dönem başkanı olacak Berlusconi, Türkiye'nin faaliyetlere daha geniş katılımını sağlayacaklarını söyledi. ATAK helikopterleri, yazılımlarıyla birlikte, 4.5 yıl içinde Türkiye'de de üretilecek.

"Yatırımcınızı buraya bekliyoruz"
Türkiye ile İtalya arasında gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik, gerek kültürel, birçok alanda geçmişe dayalı güçlü bir birlikteliğin olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, özellikle altı yıllık başbakanlığı sürecinde bunun çok daha güçlenerek ilerlediğini vurguladı. Türkiye'de 700 civarında İtalyan girişimcinin olduğunu, bunun artmasını temenni ettiklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Türkiye-İtalya olarak müştereken neler yapabiliriz, bunları görüştük. Enerji konusunda Türkiye tedarikçi bir ülke değil, ama transit ve tüketim noktasında iki özelliği var. Samsun-Ceyhan noktasında İtalyan-Türk işbirliği olarak atılmış bir adım var. İnanıyorum ki bu görüşmemizden sonra bu çok daha güç kazanacak ve böylece Samsun-Ceyhan ham petrol boru hattı süratle bir neticeye kavuşacaktır. İtalya ile ATAK helikopterleri konusunda anlaşma yaptık" dedi.

"Kendisi en iyi dostumdur"
İtalya Başbakanı Berlusconi, sözlerine, İzmir'de olmaktan ve böyle bir toplantıda bulunmaktan dolayı kendisinin ve çalışma arkadaşlarının büyük keyif aldığını belirterek başladı. "Toplantı, iki ülkenin yakın dostluğunu ve stratejik ortaklığını bir kez daha göstermiştir. Altı yıllık ortak tarihimiz var. İlişkilerimiz bizi gerçek dostlar haline getirdi. Gerçekten kendisine sevgi bağıyla bağlıyım. Bunu tekrar ifade etmek istiyorum. Beni ailevi açıdan çok önemli bir törenine şahit olarak davet etmiş bir kişiden söz ediyorum. Bu dostluğu hem iki ülke menfaatlerine, hem Avrupa, hem dünya için kullanma amacındayım."

Hava kararınca, alacak bir şey göremedi
Başbakan Erdoğan'ın, İtalya Başbakanı Berlusconi ile ortak basın toplantısı, renkli görüntülere sahne oldu. Erdoğan, "Değerli dostum ve meslektaşım Silvio" diye hitap ettiği Berlusconi ile Temmuz ayında yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye-İtalya zirvesini planladıklarını, kendisinin de zirvenin İzmir'de yapılmasını teklif ettiğini söyledi. Erdoğan'ın "Tabii EXPO 2015'i kazanırız diye de düşünmüştüm aslında, ama kazanamadık, Milano kazandı" diyen Başbakan Erdoğan'ın sözleri üzerine, Berlusconi yüzünü kapatıp mahcubiyet jestinde bulundu. Erdoğan, Berlusconi'nin jestine "İzmir'i de gösteririz, dedik. Ama mesai arkadaşları da İzmir'i göstermemek için hava karardıktan sonra saat 17.00'de toplantının yapılmasını ayarladılar. Hava karardığı için yine İzmir'i göremedi" şeklinde konuştu. Erdoğan'ın bu sözleri üzerine de Berlusconi, kendisini dinleyen Dışişleri Bakanı Franco Frattini'ye dönüp, eline tabanca şekli vererek bir el ateş etti.

ABD isterse daha fazla asker yollarız
Bir gazetecinin Afganistan'a ek asker talebinin olması halinde İtalya ve Türkiye'nin bu duruma nasıl bakacağı sorusu üzerine, Berlusconi, bu konuda ABD'nin yeni başkanının kesin siyasi irade göstermesini bekleyeceğini söyledi. Bütün uluslararası gazetelerin böyle söylentiler yazabileceğini belirten Berlusconi, 40 bin İtalyan askerinin "barışın" muhafazası ve güçlendirilmesi için dünyanın çeşitli ülkelerinde görev yaptığı bilgisini verdi. Türkiye'nin bu noktada çok güzel bir ortak çalışma sergilediğini ifade eden Berlusconi, "ABD büyük bir ülke. Gerçekçi bir yaklaşımla dünyadaki problemleri göğüsleyecektir. Öncelikle görelim ne şekilde bu gerçekleşecek. Ondan sonra nasıl katkıda bulunabileceğimizi tartışalım" dedi. Erdoğan da Berlusconi'nin konu hakkındaki yaklaşımına katıldığını söyledi.

G-8 daveti
İtalya Başbakanı Berlusconi, Türkiye'nin stratejik açıdan çok önemli olduğunu belirtti: "Türkiye, bu bölgede tüm ülkelerle çok önemli ilişkiler sürdürdü. Bölgedeki her yeni gelişmede çok etkin, yerinde tutumlar takındı. Ben başkanlığımız süresince G-8'e sürekli Sayın Başbakan'ın bilgi vermesini, nasıl müdahale edileceğini, bu bölgede nasıl davranılması gerektiğini söylemesi gerektiğini söylüyorum, davet ediyorum. Burası çok stratejik bir bölge. G-8 önümüzdeki yıldan itibaren G-14 olacak. G-8 en fazla sanayileşen ülkeleri içeriyor."

Dışişleri'nden İtalyan üniversitesi kararı
Türkiye-İtalya Zirvesi'nde Başbakan Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin basın toplantısı öncesinde, İstanbul'da bir İtalyan üniversitesi kurulması için sözleşme imzalandı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini'nin karşılıklı imzalarıyla kurulması kararlaştırılan üniversite projesinin hangi tarihte hayata geçirileceği açıklanmadı.

Afganistan'a "barış" götürmeye, ülkemizi yağmalamaya devam
Zirve sonrasında yayımlanan ortak bildiride, Türkiye'nin Avrupa Birliği tam üyeliği sürecine İtalya tarafından sağlanan tam desteğin, bir kez daha teyit edildiği bildirildi. Her iki ülkenin Akdeniz, Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu ve Orta Asya'nın istikrarına yönelik politikalarının örtüştüğünün saptandığı, bunun yanı sıra, Afganistan, Balkanlar ve Lübnan'daki "barış" operasyonlarına sağlanan desteklerin değerlendirildiği belirtilen görüşmelerde, tarafların müşterek Akdeniz kimliği ve ortak değerler temelinde Akdeniz bölgesinde işbirliğini genişletme konusundaki kararlılıklarının ortaya konulduğu kaydedildi.

Berlusconi, "Müzakereleri engellemeye çalışan ülkeler var, ama biz Türkiye'nin stratejik öneminin altını sürekli çizeceğiz ve onları ikna edeceğiz" dedi.