Berkin ve Hakan yedi aydır adalet bekliyor

Gezi direnişine katılanlar hakkında her gün yeni bir iddianame hazırlanıyor. Gezi’den sonra geçen yedi ay içinde yüzlerce insanın yargılandığı davalar devam ederken, Hakan Yaman ve Berkin Elvan’ın yaralanmasına neden olan polisler hakkında yedi ay geçmesine rağmen hiçbir işlem yapılmadı.

Rıfat Doğan - soL

Türkiye’ye damgasını vuran Gezi eylemleri üzerinden yedi ay geçti. Tüm ülkeyi saran eylemlerle ilgili soruşturmalar ve davalar devam ediyor. Son olarak “camiye ayakkabıyla girmek, ibadethaneyi kirletmek” gibi iddialarla suçlanan 255 kişi hakkında yeni bir iddianame hazırlandı. Şimdiye kadar 40 iddianamenin hazırlandığı ve 500 kişiye davaların açıldığı eylemlerde polisten tarafından yaralanan ve gözünü kaybeden yurttaşlar ilgili hiçbir işlem yapılmadı.

Yedi aydır soruşturmada bir adım yok
Onlardan biri olan 37 yaşındaki servis şoförü Hakan Yaman 3 Haziran gecesi Sancaktepe Demokrasi Caddesi’nden evine gitmek isterken önce gaz fişeğiyle vuruldu. Gözüne gelen sert bir cisimle görme yetisini kaybeden Yaman polisler tarafından sürüklenerek ateşin içine atıldı, olayla ilgili görüntüler basına yansıdı. Yaman’ı bu hale getiren polisler hakkında ise yedi ay geçmesine rağmen herhangi bir soruşturma açılmadı.

Savcılığın olayla ilgili yürüttüğü incelemede bir gelişme kaydedilmezken son olarak Uluslararası Af Örgütü Yaman’u bu hale getirenlerin bulunması ve yargılanması için kampanya başlattı. İki çocuk babası Yaman şuan çalışamıyor ve maddi sorunlar yaşıyor. Yaman, beş gün önce yüzündeki kırık kemikler nedeniyle tekrar ameliyat oldu ve o acılarla yaşamaya devam ediyor.

192 gündür adalet bekliyor
Berkin Elvan, 16 Haziran sabahı ekmek almaya gittiği fırından bir daha eve dönemedi. 14 yaşındaki Berkin, Okmeydanı’nda polisin müdahalesi esnasında kafasına gelen gaz fişeği nedeniyle ağır yaralandı. 192 gündür Okemydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavi gören Berkin’in sağlık durumunda bir değişiklik yok. Onunla ilgili olayda Şişli Emniyet Müdürlüğü “mobese görüntüleri v Berkin’in vurulduğu sokakta polisler yok” cevabı vererek olayın üzerini kapatmaya çalıştı. Savcılık, görevli polisler hakkında avukatlar tarafından yapılan suç duyuruları için herhangi bir işlem yapmadı. Dosya halen işleme dahi konulmadı.

Yaman ve Elvan Gezi’de yaralanan bir kaç kişinden biri. Onlar dışında onlarca yurttaşın yaralanmasına ve gözünü kabetmesine neden olan polislerin soruşturmasında da herhangi bir gelişme bulunmuyor.