Belediyeler Kanunu Tasarısı İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi

İçişleri Komisyonu, Belediyeler Kanunu Tasarısı’nın tamamını dün yapılan toplantının ardından kabul ederken komisyonun CHP’li ve MHP’li üyeleri tasarının geri çekilmesini istediler.

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, dünkü görüşmelerin ardından 8 maddeden oluşan “Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazın Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” kabul edildi.

Büyükşehir belediyesi olacak iller
Tasarıya göre bazı illerin belediyeleri büyükşehir belediyesi yapılırken bazı illerin ise büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırı olarak belirlenecek. Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinin belediyeleri büyükşehir belediyesi olacak.

Belediye sınırları il sınırı olarak kabul edilecek iller
Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun illerinde ise büyükşehir belediyelerinin sınırlarları, il mülki sınırları olarak kabul edilecek.

Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içindeki köy ve belde belediyelerinin tüzel kişilikleri sona erecek, köyler mahalle olurken, belediyeler ise mahalleleriyle birlikte bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak.

Bu illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği ile İstanbul ve Kocaeli'ndeki orman köyleri de dahil köylerin tüzel kişiliği sona ererken bucak teşkilatları da kaldırılacak.

Yeni ilçeler oluşturulacak
Tasarıya göre bazı illerde yeni ilçeler de oluşturulacak. Oluşturulacak yeni ilçeler şöyle: Aydın'da Efeler Balıkesir'de Karesi, Altıeylül Denizli'de Merkezefendi Hatay'da Antakya, Defne, Arsuz Manisa'da Şehzadeler, Yunusemre Kahramanmaraş'ta Dulkadiroğlu, Önikişubat Mardin'de Artuklu Muğla'da Menteşe, Seydikemer Tekirdağ'da Süleymanpaşa, Kapaklı, Ergene Trabzon'da Ortahisar Şanlıurfa'da Eyyübiye, Haliliye, Karaköprü Van'da Tuşba ve İpekyolu.

Muhalefet partisine mensup komisyon üyeleri ilçe düzenlemesine şiddetle karşı çıkarak, yapılan düzenlemeleri AKP’nin yerel seçimleri kazanma hazırlığı olarak değerlendirmişti. Özellikle Hatay’da yapılan ilçe düzenlemeleri ise seçim hesaplarının yanı sıra ilde bulunan Alevileri ve Sünnileri ayrıştırmayı gözettiği için yoğun eleştiri almıştı.

İstanbul’daki değişiklikler
İstanbul Arnavutköy ilçesine bağlı Nakkaş, Bahşayış mahalleleri ile Büyükçekmece ilçesine bağlı Muratbey mahallesi, Çatalca Belediyesi’ne katılacak. İstanbul Şişli'nin Ayazağa, Maslak ve Huzur mahalleleri, Sarıyer'e bağlanacak. Özellikle Ayazağa ve Maslak mahallelerinde yapılacak değişiklik AKP’nin rant ve seçim hesaplarıyla ilişkilendirilerek eleştirilmişti.

Tasarıya göre Denizli'ye bağlı Akköy ilçesinin ismi de Pamukkale olarak değişecek.

İlk yerel seçimlerle tüzel kişilikler sona erecek
29 ilde tüzel kişiliği sona eren mahalli idareler ve nüfusu iki binin altındaki 559 belediyenin tüzel kişilikleri ilk yerel seçimlerle birlikte sona erecek.

Tüzel kişilikleri kaldırılan köylerde bulunan geçici ve gönüllü köy korucuları, bulundukları yerlerde görev yapmaya devam edecek.

Maden ruhsatı, jeotermal kaynaklar ve doğal mineralli sular ruhsatlarına ilişkin yetki ve görevler, il özel idarelerinin kaldırıldıkları illerde, valilikler tarafından yürütülecek.

Büyükşehir belediyesi bulunan yerleşim yerlerinde yeni bir belde kurulması için aranan nüfus, 50 binden 20 bine düşecek. Belediye sınırları içinde nüfusu 500'ün altında olan mahalle kurulamayacak.

Tüzel kişilikleri sona erecek olan il özel idaresi, belediye ve köylerin devir, tasfiye ve paylaştırma işlemlerini yürütmek üzere vali yardımcılarının başkanlığında komisyon kurulacak.

Tasarının yayımlandığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde tüzel kişilikleri sona erecek belediye ve köyler personelini, taşınır ve taşınmazlarını, iş makineleri, diğer taşıtları, kamu kurum ve kuruluşlarına olan alacak ve borçlarını, katılacakları ilçe belediyesine bildirecek.

Komisyonun CHP’li ve MHP’li üyeleri tasarının geri çekilmesini istedi
İçişleri Komisyonu’nun 8 günde 80 saate yakın çalışması sonucu oluşan tasarının geri çekilmesi için CHP’li ve MHP’li komisyon üyeleri dünkü toplantıda görüş bildirdiler. MHP’li vekiller, tasarının TBMM'den geçmemesi için İçtüzüğün tanıdığı her türlü imkânı kullanacaklarını dile getirdiler.

(soL - Haber Merkezi)