Belçikalı annenin oğluna Hatay’da cihat eğitimi

İstanbul’da havaalanında gözaltına alınıp sınır dışı edilen Belçikalı anne, Hatay’da askeri eğitim alan oğluyla gelmeden önce telefonla görüşmüştü. El Kaide için savaşan oğlunu ikna etmişti, sınırda oğluna kavuşmayı hayal ediyordu.

Emre Deveci

Suriye’ye cihada giden iki oğlunu bulmak üzere Türkiye’ye gelen ancak İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınıp sınır dışını edilen Belçikalı annenin hikayesinin ayrıntılarına soL ulaştı. Çocuklarını bulmak üzere uzun süredir mücadele veren anne, Hatay’da askeri eğitim almış olan oğluyla telefonda konuşmuş ve onu ikna etmişti. Oğluna kavuşmayı hayal ediyordu...

22 yaşındaki Z.I, Aralık 2012, 16 yaşındaki kardeşi I.I. ise Nisan 2013’te evden ayrıldı. Suriye’deki cihada katılmadan önce Hatay’a geldiler. Suriye dışından gelen birçok cihatçı militan gibi... Burada bir mülteci kampının içinde askeri eğitim aldılar. Anne ve babaları, Nisan 2013’te Hatay’a gitti. Çocuklarıyla telefonda görüştüler ancak çocuklar güvenlik nedeniyle üyesi oldukları cihatçı örgütün ismini vermedi. Ancak aile, çocuklarının büyük olasılıkla El Kaide bağlantılı örgütler El Nusra Cephesi ya da Irak ve Şam İslam Devleti (İŞID) saflarında Suriye’de savaştığını öğrendi. Ama çocuklarına ulaşmak için Belçika ve Türk makamlarına başvurularından bir türlü sonuç alamadılar.

18 Aralık Cumartesi günü anne, uçakla İstanbul’a geldi. Gelmeden önce şu an 17 yaşında olan oğluyla telefonda görüşmüş, Hatay’da sınıra yaklaşmaya ikna etmişti. Türk makamlarına bir kez daha başvuracak, sınırdan çocuğunu kurtaracaktı. Bunu hayal ediyordu. Ancak olmadı... İstanbul Atatürk Havalimanı’na indikten sonra önce bir hücrede alıkonuldu, sonra da ilk uçakla ülkesine gönderildi. Avukatı Belçika basınına yaptığı açıklamada, hiçbir gerekçe gösterilmediğini söyledi. Olay Belçika basınında manşetlere taşındı, Türk Büyükelçi Belçika Dışişleri Bakanlığı tarafından açıklama yapmaya çağrıldı. Belçika Dışişleri Bakanı, önceki gün bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye’yi Suriye’ye karşı cihatçı akışını teşvik etmekle
suçladı.

AKP elindeki Türkiye’nin uluslararası cihat şebekesinin bir üssü haline geldiği bir kez daha tescil edilmiş oldu...

"Belçikalı anne çocuklarının kullanıldığının farkında"
Belçika’da yaşayan ve Suriye’ye Müdahale Karşıtı Komite Sözcüsü olan Bahar Kimyongür, Avrupa’da çocukları Suriye’de cihada giden ailelerle temas kuran isimlerden biri. Söz konusu Belçikalı aile ile de görüşen Kimyongür, Avrupa Birliği ülkelerin kirli savaştaki işbirliğini ve ailelerin içinde bulunduğu zor durumu soL’a anlattı.
“Aileler, çocuklarının Suriye’ye gitmelerini tasvip etmiyor ancak Avrupa’daki tekfirci çevreler tarafindan tehdit edildikleri için korkunç, pis ve çıkılmaz kıskaç içindeler. Şikayet etmekten çekiniyorlar çünkü Avrupalılar tarafindan terörist damgasi yiyecekler. El Kaide terörünü teşhir ederlerse, “münafik” ve “hain” damgasi yiyecekler. Polise şikayet etseler, çocuklari yakalandığı takdirde terörden hapse girecek. Oğullarının dönmesi için ısrar ederlerse, diger terkfirci teröristler tarafindan “hain” olarak ölümle cezalandirilacaklar. Üstelik baska bir çete grubu ya da Suriye ordusu tarafindan vurulacak diye korkuyorlar.
Birçoğu, El Kaide gibi faşist terör gruplarindan şikayetçi. El Kaide’yi çocuk hırsızı olmakla suçluyorlar. Bu aileleri kahreden bir başka olay ise Belçika ya da Avrupa polisinin bu çetelerin örgütlenmesine ve Suriye’ye akınına göz yumması.
Zira, katliamci çeteler tarafindan kandırılan gençler, Londra, Brüksel, Düsseldorf, Frankfurt, İstanbul ve Hatay havalimanlari gibi en denetlenmiş uluslararası yollardan geçiyor. Belçika Dışişleri Bakanı Reynders, “bizi asıl korkutan gidişi degil, dönmeleridir” diyor. Yani şunu diyorlar: “Suriye’de katliam yapsınlar, önemli degil. Yeter ki dönüp istikrarımızı bozmasınlar.”
Sınırdışı edilen mağdur anne, Suriye’ye Müdahaleye Karşı Komite’nin emperyalist savasa karşı düzenlediği gösteriye katılmıştı. Çocuklarının büyük bir oyunun minicik kuklaları olduklarının farkında. Barışseveler olarak bu mağdur aileleri yanımıza alarak emperyalist devletlerin ve AKP hükümetinin Suriye halkına dayattığı teröre karşı mücadele ediyoruz.”