Bekir Bozdağ: 'Meclisin BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırma yetkisi var'

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ bir televizyon programında yaptığı açıklamada, BDP’li milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırmanın meclisin yetkisi dâhilinde olduğunu belirtirken, “BDP, PKK’nin gönüllü tutsağı” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bir televizyon programında gündeme ilişkin konuları yanıtlarken, hedefinde yine BDP vardı.

"PKK 2012’yi final yılı ilan etti"
Beytüşşebap saldırısını yorumlayan Bozdağ, PKK’nin 2011 yılında istediğini elde edemediğini ve köşeye sıkıştığını belirterek şöyle konuştu:

“Terörle mücadele bütün yollarıyla devam edecektir. Terör örgütü sıkıştı. 2012’yi final yılı olarak değerlendirdi ve bu yönde eylemler yapmaya başladı. Terör örgütü her yerde hezimete uğradı, psikolojileri bozuldu. Kamuoyunu etkileyecek eylemlere ağırlık verdiler. Bunlar terör örgütünün sıkıştığı ve çöküntü içinde olduğunun göstergesidir. ”

"PKK’nin denetiminde olan bölge yok"
PKK’nin Suriye’deki gibi alan hâkimiyeti kurmak istediğini ama başaramadığını belirten Bozdağ, Selahattin Demirtaş’ın “400 kilometre PKK’nin denetiminde” şeklindeki sözlerini “kuyruklu yalan” olarak nitelendirdi.

Bekir Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“CHP’nin bazı üyeleri de BDP’yle eş parti gibi bu yönde ifadeler kullandı. Devlet, ülkenin her yerine hakimdir. Devletin hâkimiyetinin olmadığı iğne ucu kadar bir toprak parçası söz konusu değildir. Bu kuyruklu bir yalandır.”

"MHP’nin önerisi iyi niyetli ama tüm tutuklu vekilleri tahliye eder"

MHP’nin BDP’li vekillerin dokunulmazlığının kaldırılması için yaptığı öneriyi “iyi niyetli” olarak tanımlayan Bozdağ şu ifadeleri kullandı:

“Terör suçlarına ceza zaten yasada var. MHP’nin önerisi tutuklu vekilleri zorunlu tahliye eder. MHP’nin çalışmasıyla terör suçuna katılmış bir vekilin tutuklanması mümkün olmaktan çıkıyor. Milletvekili silah kullansa bile tutuklanma imkânı ortadan kalkıyor, yargılama imkânı getiriyor.”

Dokunulmazlık yetkisi mecliste
BDP’li vekillerin dokunulmazlığının kaldırılması gibi bir yetkinin mecliste olduğunu belirten Bozdağ, BDP’ye ilişkin şu sözleri dile getirdi:

"Milletvekilliği anayasanın koyduğu kurallar çerçevesinde yapılır. BDP’nin terör örgütü ile kucak kucağa fotoğrafları var. Bunu milletimiz hoş görmez. BDP’liler milletin değil terör örgütünün temsilcisi gibi eylem ve söylem kullanıyor. Dokunulmazlık için sözünü meclis söyler. Bu meclisin kararıdır. Toptan dokunulmazlık kaldırılmaz. Her kişi için ayrı dosya olarak tartışılabilir. Meclis değerlendirme yapmak isterse anayasa buna imkân veriyor.

BDP, PKK terör örgütünün gönüllü tutsağıdır. BDP’yle görüşmenin, konuşmanın anlamı ortadan kalkmıştır. Bölgenin temsilcisi BDP değildir. AKP bölgenin en çok oy alan partisidir. Halkla bizim gönül ilişkimiz var. Terör örgütü de bölge halkının mağdur olması için çalışıyor."

“Kampların kuralları var”
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, CHP’lilerin Apaydın Kampı’na alınmasıyla ilgili eleştirilerin hatırlatılması üzerine, ”Apaydın Kampı’na gitmek isteyenlere CHP’lilere ‘kampa girmeyin’ denilmiyor. Apaydın Kampı’nın belli kurallar var, o kurallara uymaları lazım. CHP, sağduyunun sesi olmaktan ziyade, bu politikadan AKP’nin zarar görmesi için emek veriyor. Bunun hesabını yapıyor. Suriye’de insanlar öldürülürken hesap yapılmaz. Birileri Hatay’da kötü senaryolar ortaya koymak istiyor.”

(soL - Haber Merkezi)