"Bedava zehir" Batı basınında

Türkiye’deki “Bedava kömür” dağıtımı, Batı basınında eleştirilere neden oldu. Le Monde, bedava dağıtılan kömürün, kirliliği kaygı verici düzeylerini çıkarttığını belirterek, “Bacalardan çıkan kalın duman ve yanan kömürün tipik kokusu, Türk kentlerinin sokaklarında yüzüyor. Yoğun kar yağışları nedeniyle felce uğrayan Türkiye kara bir tabaka ile kaplı” diye yazdı.

soL (HABER MERKEZİ) Le Monde, T&uumlrkiye muhabiri Guillaume Perrier imzalı haberinde İslami muhafazakar h&uumlk&uumlmetin &quotpop&uumllist politikası&rdquo karşısında &ldquobedava zehir&rdquo dağıttığını yazarak AKP&rsquonin &ccedileşitli kesimlerce k&oumlm&uumlr dağıtımı konusunda eleştirildiğini yazdı.

Bedava dağıtılan k&oumlm&uumlr&uumln yarattığı kirliliğe dikkat &ccedileken gazete, T&uumlrk basınını kaynak g&oumlstererek hava kirliliğinin bu yıl bir&ccedilok b&oumllgede kaygı verici d&uumlzeyleri &ccedilıktığını, bu artışın evlerde yoğun bir bi&ccedilimde k&oumlm&uumlr&uumln kullanılmasına bağlandığını kaydetti.

Kayseri ve Edirne&rsquoyi &oumlrnek olarak veren gazete, Ankara&rsquoda da &Ccedilevre ve Orman Bakanlığınca yapılan &oumll&ccedil&uumlmlerin kentin bazı semtlerindeki kirliliğin, D&uumlnya Sağlık Teşkilatınca kabul edilebilir olarak belirlenen d&uumlzeylerden 10-15 kat y&uumlksek olduğunu belirtti.

Haberde &ldquoGaz fiyatları, 2008 yılında beş defa artırılarak evler i&ccedilin y&uumlzde 72 zamlandı. Kasım&rsquoda yapılan y&uumlzde 22&rsquolik son zam da, h&uumlk&uumlmet tarafından petrol fiyatlarının gerilemeye başladığı ve T&uumlrkiye&rsquoye en b&uumly&uumlk gaz tedarik&ccedilisi Gazprom&rsquoun tarifelerini g&oumlzden ge&ccedilirerek indirdiği bir arada yapıldı&rdquo denildi.

&ldquo1990 yıllarında İslamcı &oumlrg&uumltlerce y&uumlr&uumlt&uumllen, fakirlere bedava k&oumlm&uumlr dağıtımı, 2003 yılında AKP tarafından &lsquodevletleştirildi&rsquo&rdquo denilen haberde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dağıtımı kuvveti bir bi&ccedilimde savunuyor, İ&ccedilişleri Bakanı Beşir Atalay, 5.8 milyon tonun bedava dağıtıldığını tahmin ediyor&rdquo diye yazıldı.