BDP'nin 'sivil cuma' hamlesine AKP'den 'Kürtçe vaaz' yanıtı

BDP'nin bir süredir organize ettiği 'sivil cuma' namazlarına karşılık AKP'den 'Kürtçe vaaz' hamlesi geldi. Diyanet, Kürtçe ve Zazaca ibadet açılımı geliştirdi.

Doğuda Kürt siyaseti ile AKP arasındaki hegemonya mücadelesinin bir alanının da dinsel alan olduğu biliniyor. Radikal gazetesinden Rıfat Başaran'ın haberine göre, BDP'nin organize ettiği 'sivil cuma namazları'na karşılık AKP Kürtçe ve Zazaca vaaz açılımı yapacak.

BDP’nin islamcı kimliği ile bilinen milletvekili Altan Tan'ın, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a Doğu ve Güneydoğu’da Kürtçe, Zazaca, Arapça konuşan vatandaşlar için kendi anadilinde vaaz verilip verilmeyeceğine ilişkin yazılı önergesine Bozdağ, Diyanet İşleri Başkanı Prof Görmez’in bilgi notuyla yanıt verdi. Prof. Görmez, "Diyanet’in kendisine kanunla verilen toplumu aydınlatma görevini her türlü siyasi, politik görüş ve düşüncenin dışında kalarak tüm yurttaşların kardeşliği temelinde icra ettiğini" ifade ederek “Vaaz, hutbe ve irşat hizmetleri de bu amaca ve prensip doğrultusunda mahalli şartlar göz önünde bulundurularak deruhte edilmekte, yüce dinimizin rahmet yüklü mesajlarının muhatap kitle tarafından doğru, düzgün bir şekilde anlaşılması esas alınmaktadır” dedi.