BDP’den TMK’nın kaldırılması için kanun teklifi

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat TMK’nın değiştirilmesi için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Terörle Mücadele Kanunu'nun değiştirilmesi için Meclis Başkanlığına bir kanun teklifi sundu.

ANF'nin haberine göre, kanunun toplumda adalet duygusunu sarsacak düzeyde hukuksuzluklara yol açtığının ifade edildiği teklifte “Terörle Mücadele Kanunu, toplumda adalet duygusunu sarsacak düzeyde hukuksuzluklara yol açmaktadır. Yargı organlarının bu hükümleri tatbik biçimiyle uygulamada sıradan bir gösteri veya yürüyüşe katılmak, bir basın açıklaması yapmak yahut katılmak ya da atılan sloganlara eşlik etmek kişilerin ağır cezalara maruz kalmalarına neden olmaktadır” denildi.

TMK’nın bir kişinin toplumsal gösteri ve yürüyüşlere katılmasını dahi örgüt üyeliği şeklinde değerlendirebilecek bir genişliğe sahip olduğunun belirtildiği teklifte şu değerlendirmelerde bulunuldu:

“Terörle Mücadele Kanunun toplum üzerinde yarattığı etki yok sayılamayacak bir düzeye erişmiş durumdadır. Zira mevcut düzenleme alelade bir yurttaşın bazı toplumsal gösteri ve yürüyüşlere katılmış olmasını ‘örgüt üyeliği’ tanımı için yeterli görecek denli geniş bir düzenlemedir. Toplumun her kesimi çocuklardan, basın çalışanlarına dek bu yasanın mağdurlarındandır. Örneğin, bir gazeteci açısından her hangi bir örgütle ilgili haber yapılmış olması suç sayılmakta hatta cezaya dönüşebilmektedir.

Bir Hukuk Devletinde Terörle Mücadele Kanununa gerek yoktur. Terörle Mücadele Kanunu ile düşünce ve ifade özgürlüğüne ilişkin tüm haklar ihlal edilmektedir. Esasen TMK’da yer alan tüm hükümler Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen, bir yasa olarak düzenlenmiş ve ardından yapılan değişiklikler ile anılan yasa hak ve özgürlüklerin önünde bir duvar gibi yükselmiştir. Hukuka aykırı olduğu gerek Anayasa Mahkemesi kararları, gerekse ülkenin hukuki gelişmesine, hak ve özgürlüklerin gelişmesi ile kabul edilen ve artık yürürlüğe sokulması kabul edilemeyecek olan hükümleri yeniden diriltmekte olması bu yasanın küllen kaldırılmasını kaçınılmaz kılmaktadır.”