BDP'den Şeyh Sait anması

BDP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ilk defa Şeyh Sait anmasına ev sahipliği yaptı. BDP'nin desteği ile Diyarbakır'da milletvekili seçilen Altan Tan, İslamcı ve milliyetçi içerikli konuşmalarına bir yenisini ekledi.

İdam edilişlerinin 86. yıldönümünde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Şeyh Sait anmasına Leyla Zana, Adil Kurt, Nazmi Gür, Nursel Aydoğan, Hasip Kaplan, Hamit Geylani, Osman Baydemir ve Altan Tan da katıldı.

Baydemir: Şeyh Sait'in itibarı iade edilsin
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP’li Osman Baydemir anma etkinliğinde yaptığı konuşmada Şeyh Sait'in Kürtler'in ittifakına çok büyük önem verdiğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

"Hükümet ve devlet, öldürülene saygı göstermiyorsa yaşayan insanlara hiç saygı göstermez. Şeyh Sait ve arkadaşlarının mezarlarının yerlerinin gösterilmesi ve itibarlarının iade edilmesini istiyoruz. Bir insanın mezarı neredeyse vatanı ordadır. 80 yıldır Şeyh Sait ve Bediüzaman’ı yersiz bıraktılar. Onlar en azından bir mezar taşlarının olmasını istiyorlardı. Biz Allah’ın izni ile onların bu vasiyetini yerine getiriceğiz. Şeyh Sait ve arkadaşları Kürtler’in ittifakına çok büyük önem verirlerdi. Allah’a çok şükür bu ittifak bügün büyümüş durumdadır. Alllah Kürdistan’ı ve mazlumları korusun."

Altan Tan: Fatiha Okuyalım
Etkinlikte Altan Tan'ın Şeyh Sait ve arkadaşları için Fatiha okunmasını istemesi üzerine salonda bulunaların bir kısmı sureyi okurken, bir kısmı saygı duruşunda bulundu.

Tan, "Ünlü Kürt şahsiyetlerini sadece dini kimlikleri ile değil, milli kimlikleri ile de değerlendirmek gerekir. Bu önemli şahsiyerler sadece etnik kimlikleri ile tanırsak çok yanlış olur" dedi.

Şeyh Sait ve arkadaşlarının Kemalizm’e başkaldıran ilk kişiler olduğunu söyleyen Tan, "Bunlar İslami duruş ve İslami terminoloji ile başkaldıran insanlardır. Kürt şahsiyetlerin milli, İslami kimlik ve dini duruşları gözardı edilmemelidir. Bunu en çok gözardı etmemesi gerekenler Kürt Müslümanlar olmalıdır. Bizim din konusunda kimseden öğrenecek bir şeyimiz yoktur" diye konuştu.