BDP'den 'Kutlu Doğum' açılımı

BDP, Demokratik Toplum Kongresi ve din adamlarıyla Diyarbakır'da "Kutlu Doğum Haftası" etkinliği düzenleyecek.

El Cezire Türk'ten Burhan Ekinci'nin haberine göre, Son yıllarda, sivil cuma namazları ve mitinglerine katılan din adamlarıyla yeni bir açılım yapan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) bu kez Kutlu Doğum Haftası etkinliğine imza atıyor. BDP, çok sayıda Kürt siyasi partiyi ve sivil toplum kuruluşunu bünyesinde toplayan çatı örgütü Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve din adamlarıyla birlikte 20 Nisan Pazar günü Newroz Alanı'nda İslam Peygamberi'nin doğum gününü kutlamayı planlıyor. DTK'nın organizatörlüğü, Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin (DİAY-DER) ev sahipliğinde yapılacak olan etkinliğe yüksek katılım bekleniyor.

Program henüz netleşmedi
Dernek, etkinliğin Newroz Alanı’nda yapılması için BDP’li Bağlar Belediyesi’ne başvurdu. El Cezire’ye konuşan Dernek Başkanı Mele Zahit Çiftkuran, bu konuda çalışmaların ve tartışmaların sürdüğünü söyledi, önümüzdeki günlerde programın ve katılımcıların netleşeceğini belirtti.

'Halkımızın talebiydi'
DTK İnanç Komisyonu Sözcüsü Fevzi Köz de, geçen yıl lokal düzeyde kutlamaların yapıldığını ama bu yıl ilk kez genel bir çalışma yürüteceklerini dile getirdi. Neden böyle bir etkinliğe ihtiyaç duyulduğu sorusuna “Bu halkımızın bir gerçeğidir. Halkımızın inancıdır. Halkımızın, talebi, istemleri vardı. Bunu yerine getiriyoruz. Mümkün olduğu kadar en üst düzeyde bir etkinlik, kitlesel bir katılım yapmayı düşünüyoruz” yanıtını verdi.

'Dini temsiliyet ön planda olacak'
Köz, etkinliğin katılımcılarıyla ilgili şunları söyledi: “İsimler henüz netleşmedi ama Türkiye’deki farklı kesimlerde tanınan, bilinen, İslami anlamda akademik olarak birikime sahip isimler olacak. Siyasi temsiliyetten çok dini temsiliyet ağırlıklı olacak. Elbette her kurumun, partinin temsilcisini de davet edeceğiz.”
Kutlu Doğum Haftası kapsamında Diyarbakır'daki kutlamaları şu ana kadar HÜDA-PAR'a yakınlığıyla bilinen 'Peygamber Sevdalıları Platformu' düzenliyordu. Kutlamaların adresi geçen yıla kadar İstasyon Meydanı’ydı. Platform geçen yıl on binlerce kişinin katılmıyla Nevruz Alanı’nda gövde gösterisi yaptı. Etkinliğe katılanlar sadece siyasallaşan Hizbullah tabanı değildi, bu etkinliklere BDP ve AK Parti tabanı da katıldı.

Din açılımı
Kürtlerin hassasiyetlerinden olan din konusunda adım atmamakla eleştirilen Kürt siyaseti de, son yıllarda dini açılımlara yöneldi. BDP’nin bu alandaki ilk çalışması, Nisan 2011'de anadilde eğitim, askeri ve siyasi operasyonların durdurulması, tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması ve yüzde 10 seçim barajının kaldırılması talepleriyle başlattığı sivil itaatsizlik eylemleri kapmasında gündeme geldi. Eylemlerde, ilk önce bölgede "molla", "seyda" olarak bilinen din adamları da hazır bulundu, Beddiüzzaman Said-i Nursi ve Şeyh Said gibi din alimlerinin fotoğrafları görünür oldu.

Sivil cumalar
Açılımın en önemli ayağını “sivil cumalar’ oluşturdu. Cuma günleri cami yerine alanlarda kılınan namazla, açılım yeni bir boyut kazandı. Doğu ve Güneydoğu’nun birçok il ve ilçesinde cuma namazları sivil imamlar eşliğinde kıldı. Eylemler, 30 ayın sonunda amacına ulaştığı belirtilerek bırakıldı.