BDP Kongresi tamamlandı, 'ulusal birlik' ve 'Öcalan' vurguları ön plandaydı

BDP'nin 2. Olağanüstü Kongresini Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda başladı. Kongre'de yurt içi ve yurt dışından çok sayıda konuk bulunuyor.

Güncelleme 18:14

Tüzük gereği Gültan Kışanak da eş genel başkan seçilirken, 80 kişilik Parti Meclisi şu isimlerden oluştu:

Abdullah Kaya, Abdurrahim Atilla, Adil Kurt, Adnan Etli, Ali Damar, Ali Ürküt, Altan Tan, Arife Çınar, Ayhan Karabulut, Ayla Akat, Ayla Yıldırım, Cemil Elden, Cihan Sincar, Demir Çelik, Diren Yağan, Diyadin Fırat, Emir Ali Çelebi, Faruk Sağlam, Ferhat Encü, Ferhat Tarhan, Filiz Koçali, Gülçin İsbert, Gültan Kışanak, Güngör Alp, Hamit Geylani, Hasip Kaplan, Haydar Kılıçoğlu, Hayri Ateş, Hüseyin Dağ, Hüseyin Gevher, Hüseyin Gözen, Hüseyin Koçuk, Hüseyin Tanas, Hüseyin Altun, Hüseyin Güngör, İhsan Coşkun, İnan Kızılkaya, Kemal Peköz, Kenan Şen, Kibriye Evren, Kutbettin Saltan, M. Nezir Karabaş, M. Sıddık Akış, Mehmet Aslan, Mehmet Öcalan, Mehmet Ayhan, Mehmet Sait Üçlü, Mehmet Zekikoç, Meliha Varışlı, Mehmet Doymaz, Meral Danışbeştaş, Mihdi Perinçek, Mukaddes Kubilay, Naile Bali, Nazmi Gür, Necla Yıldırım, Nezir Gülcan, Nimet Sezgin, Nuri Duman, Nursel Aydoğan, Osman Ergin, Özgür Sevgigöral, Pelin Yılmaz, Pınar Akdemir, Rabia Tekeş, Rahşan Engin, Ramazan Yıldız, Saadet Becerikli, Sabahat Tuncel, Selahattin Esmer, Sırrı Sever, Sinem Coşkun, Şaban Roşan Işıktaş, Şehbal Şenyurt Arınlı, Ulaş Koparan, Veli Büyükşahin, Veli Haydar Güleç, Yıldız Çelik, Yüksel Mutlu ve Zarife Atik.


Güncelleme 18:07

Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. 1184 delegeden 654'ünün oy kullandığı seçimlerde Selahattin Demirtaş 650 oyla yeniden genel başkanlığa seçildi.


Güncelleme 15:35

Kongrede Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de bir konuşma gerçekleştirdi. “Ortak vatan, demokratik cumhuriyet ve Kürdistan’a özerklik için birlikte mücadele ediyoruz” diyen Kürkçü HDK’nin partileşme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Ortak partinin kuruluş kararını kasım ayı ortasında alacağız. BDP bunun en önemli dayanağı olacak” dedi.

Kürkçü, “Türkiye'nin özgürleşmesi Kürt halkının özgürleşmesine bağlıdır. Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkı esastır” şeklinde konuştu.


Güncelleme 13:45

Gülten Kışanak'ın ardından Selahattin Demirtaş söz aldı. Salona "Sizleri tarihin derinliğine gömmek isteyenlere karşı bir destan yazdınız" diye seslenen Demirtaş şunları söyledi:

Ortadoğu'da bugün olgunlaşan irade tarihi yeniden yazacak. Kuzey Afrika ve Ortadoğu halkları daha onurlu bir yaşam için ayaktadır. İstikrarı ve barışı getirecek güç bu iradenin gücüdür. Özellikle Suriye'de onlarca sivilin hayatını kaybetmesine sessiz kalamayız. Her bir halkın Suriye'de kendini savunma hakkı vardır.

Suriye Kürdistanı Kürt Yüksek Konseyi Heyeti Rojawa'da yaşananları görmeye çağırıyor. Suriye orada yaşayan halkların ortak malıdır. Sadece bir mezhebe yönelik politika üretmek Türkiye'nin en büyük yanlışıdır.

Suriye Kürdistanı'nda kansız ve silahsız bir halk devrimi gerçekleşiyor. Buradaki iradeyi ezmeye çalışmak yanlıştır.

Kendi kaderini belirleyecek olan orada yaşayan halklardır. Tezkere yerine Kürt Yüksek Konseyi'ni Davutoğlu Türkiye'ye davet etse daha akıllıca bir politika olur. Türkiye'deki Kürt sorunu da benzer bir şekilde ele alınmalıdır.

Barışın muhatabı sayın Öcalan'dır, KCK yetkilileridir. Konuyu sağa sola çekmenin anlamı yoktur.

Bu savaşı durduramazsak bunun sorumlusu olarak tarihe yazılırız. Barış sorununu örgütlemek BDP'nin görevidir. Kürtler eşit ve onurlu bir halk olarak anavatanlarında yaşamak istemektedir.

Türkiye tek bir merkezden tek bir kişi tarafından yönetilemez. 15-20 bölgeden oluşmuş özerk bölge modelleri öneriyoruz. Bunun dışında bir çözümü BDP kabul etse de halkımız kabul etmez.

Tek dil ve tek millet neye dayanarak söyleniyor. Biz müslümanız diyenler, İslam'da böyle birşey var mı? Kuran da hadiste böyle bir şey var mı?

BM sözleşmelerinde de AB değerlerinde de tek dil ve tek millet gibi bir şey yok. Tek dil tek milletin tek kaynağı faşizmdir.. Bir insan hem faşist hem müslüman olamaz. Hem evrensel hukuka bağlı hem faşist olamaz.

Değerli Alevi yurttaşlarımıza sesleniyorum: Bunların dili Ali söyler gözleri Muaviye bakar bunun farkına varın artık. Alevi yurttaşlarımız kendi inanç değerlerini yok sayan partilerde yer almamalıdır.

Türkçe'yi sevdik ve konuşacağız ama ana dilimizden asla vazgeçmeyeceğiz


Güncelleme 12:35

Özgürlük barış mücadelesi için 1 dakikalık saygı duruşunun ardından, Kongre Divan Başkanlığı’na Hamit Geylani seçildi. Konuşmasına Kürtçe başlayan Geylani Kongreyi bilerek, isteyerek Kürtçe açtıklarını vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti:

“Emin olunuz ki Mezopotamya’nın en kadim zengin medeniyet ve edebiyat dili olan Kürtçe yaşamın her alanında özgür olsaydı 30 yıldır yaşananlar yaşanmayacaktı. Yaşananların geride kalması dileğiyle hepinizi selamlıyorum.”

Geylani’nin konuşmasının ardından Kürt halkına yönelik uygulanan baskıları gösteren bir sinevizyon gösterisi yapıldı. KCK operasyonları, Kürtlere yapılan polis saldırıları, Roboski katliamı gibi olayların görüntülerinin yer aldığı gösteride salonda yuhalama sesleri yükseldi.

Konuşmasını Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için açlık grevi yapan siyasi tutukluları selamlayarak başlayan Gülten Kışanak, tutuklu milletvekillerine de değinerek “hiç kimsenin gücü Kürt halkının iradesini tutsak edemez” şeklinde konuştu.

Kışanak'ın konuşmasından notlar:

Biz özgülük ve barışla buluşmak istiyoruz. Yeni statükonun temsilcileri savaşta ısrar ediyorlar, demokratik siyasetin kapısına kilit vurmak istiyorlar.

Mahkemelerde Kürtçe savunma yapanlar özgürlüklerinden vazgeçtiler ama anadillerinden, Kürtçe'den vazgeçmediler.

Kürt halkı katliamlar, binlerce faili mechule rağmen 90'lı yılların savaş politikalarına ölümüne direndi. Ölümlere fırsat vermemek tüm Türkiye halklarının borcudur.

Öcalan Türk halkı için de Kürt halkı için de barış için de bir şanstır. Artık devlet çevrelerin de bu realiteyi kabul eden tartışmalar yaptığını biliyoruz. Bu nedenle bu kadar açık konuştuk. Kürt halkı Öcalan'ı lider olarak görüyor.

Kürt halkının tanınması ve kabul edilmesi gerektiğinden bahsediyoruz. Birlikte yaşamanın en önemli gereklerinden biri budur. Bu nedene Türkiye'yi ortak vatan olarak kabul etmek için Kürt gerçeğini kabul edeceksiniz. Müzakereler başlatılmalı. Öcalan'ın müzakerelerdeki rolü nettir. Öcalan birleştirici ve bütünleştirici role sahiptir.

İçinde bulunduğumuz dönemde mezhep savaşı kapımızı çalmış durumda. Türkiye'nin dört bir yanında yaşayan Alevi yurttaşlara sesleniyorum. Gelin birlikte olalım, bu tekçi zihniyeti kıralım.

Kışanak konuşmasında gelir adaletsizliği kentsel dönüşüm gibi sorunlara da değindi. Şunları söyledi:"Ekonomik büyüme rakamlarıyla övünüyorlar ama halkın durumu ortadadır. Edirne'deki çiftçinin, Diyarbakır'daki köylünün, İstanbul'daki emekçinin cebine ne girdi."

10 yılda 11 bin emekçi iş cinayetlerinde katledildi bunların hesabını soracağız. Afşin Elbistan'da can veren 9 emekçinin cesetlerine bile ulaşılamadı.


Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda "Direnerek özgürlüğe yürüyoruz" sloganıyla yapılan BDP kongresi için yüzlerce kişi Ankara'ya geldi.

Kongre salonuna, Türkçe, Kırmançi, Zazaca yazılı pankartlar ile Türkiye sosyalist hareketinden ve Kürt ulusal hareketinden hayatını kaybeden isimlerin fotoğrafları asıldı.

Salonda üzerinde Abdullah Öcalan'ın fotoğrafının yer aldığı, "Öcalan'a özgürlük" pankartı da bulunuyor.

Salonda "BDP halktır, halk burada", "Katil Erdoğan" sloganları atılıyor.

Saat 11.00’de BDP Eş Genel Başkanları Gülten Kışanak ve Selahattin Demirtaş alkışlar eşliğinde salona girdiler.

BDP milletvekilleriyle belediye başkanlarının katıldığı kongreye, Türkiye ve Avrupa'nın yanı sıra Irak ve Suriye'den çok sayıda Kürt örgütünden temsilciler de katılıyor. Katılımcılar arasında Kemal Kerküki (Eski Kürdistan Parlamentosu Bşknı ve KDP Polit Büro Sorumlusu), Mele, Ahmet Kani (KDP Dış İlişkiler Sorumlusu), Bayan Evar İbrahim (Goran Dış İlişkiler ve Sekreterya. Azad Mahmud Kadir (PÇDK Temsilcisi), Ahmet Süleyman Abdullah (Komaleyen İslamiye Kurdistan Gen. Bşk. Yardımcısı), Balan Abdullah (Zahmetkeşan Partisi Genel Başkanı), Helo Hesen Seid (Yekitiya Niştimani Demokrati Kurdistan), Garip Huso (Rojava Destaya Blind Temsilcisi) de bulunuyor.

Ayrıca, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, HDK Genel Meclis Üyesi Yavuz Önen, DTK eş başkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Fatma Öcalan, ESP Genel Başkan Yardımcısı Ziya Ulusoy ve Fadime Çelebi, DSİP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Dirim, EDP Genel Başkanı Ferdan Ergut, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, EHP Ankara İl Başkanı Halil Altınpolat,ÖDP Eş Genel Başakanı Bilge Seçkin Çetinkaya, TKP Merkez Komitesi Üyesi Erkan Baş, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, Sosyalist Parti Genel Başkanı Mustafa Kahya, KADEP Genel Sekreteri Yardımcısı Nizamettin Maskan HAK-PAR Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız, Yeşiller Partisi Eş Sözcüleri Kemal Tunceli ve Sevil Turan, DİVES Genel Başkanı Lokman Özdemir, DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, Genel-İş Toplu Sözleşme Daire Başkanı Alaattin Öztürk ve Genel Sekreter Kani Beko, Haber- Sen Genel Sekreteri Sedat Apsin, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, SES Genel Örgütlenme Sekreteri Hasan Kaldık, BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol, Yapı Yol-Sen Genel Başkanı Haydar Arslan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, Asrın Hukuk Bürosu'ndan Avukat Muzlum Dinç, ABF Genel Saymanı Adnan Dinç, ADA-DER Başkanı Ahmet Ekici, İstanbul Barış Anneleri İnsiyatifi'nden Revşan Dönmez ve Döndü Ergin, Diyarbakır Barış Anneleri İnisiyatifi'nden Nevriye Kaçar ve Sultan Altan, Dersim Dernekler Federasyonu Başkanı Özkan Tacer, Başak Kültür Vakfı Başkanı Mehmet İhsan Doğan, Devrimci 78'liler Federasyonu Genel Başkanı Kamber Ateş, Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut ve Kadın Sekreteri Dilşat Aktaş, İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, KÛRDÎ-DER Başaknı Buhan Zoroğlu, Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü Metin Bakkalcı, Sanatçı Ferhat Tunç'unda aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi ve kişi katıldı.

Eş başkanlık için Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'ın aday olduğu kongrede, 80 asil 40 PM üyesi de seçilecek.

(soL-Haber Merkezi)