BDP ile İslamcılardan Şeyh Sait anması

BDP, Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından isyan çıkaran ve Diyarbakır’da idam edilen Şeyh Sait’i anma etkinlikleri düzenliyor.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Cumhuriyet’in kurulmasından kısa süre sonra Kürt-İslam ayaklanması başlatan Şeyh Sait için Diyarbakır’da bir dizi anma etkinliği düzenliyor. Anma etkinlikleri için şimdiden Şeyh Sait fotoğrafları bulunan dev pankartlar şehrin çeşitli noktalarına asıldı. Duvarlar da Şeyh Sait fotoğraflarıyla süsleniyor.

Şeyh Sait isyanı 1925 yılında başlamış, kısa sürede bölgesel bir isyana dönüşerek büyümüştü. Takrir-i Sükun yasasının çıkarılmasına, içeride tüm muhalefetin ve basının uzun süreli olarak susturulmasına yol açan ayaklanma bastırıldıktan sonra ayaklanmaya önderlik eden Şeyh Sait ve arkadaşları Diyarbakır’ın Dağkapı semtinde idam edilmişti. Kürtçü bir ton taşımakla birlikte ağırlıklı olarak gerici İslamcı bir karaktere sahip olan Şeyh Sait ayaklanmasının hızla yayılması, Türkiye ile Musul-Kerkük konusunda anlaşmazlık içerisinde olan İngiltere’nin de desteğiyle mümkün olmuştu. Ayaklanmanın bastırılmasının uzun zaman alması, İngiltere karşısında Musul-Kerkük konusunda eli zaten oldukça zayıf olan Türkiye’nin geri adım atmasına yol açmıştı. Böylece Musul-Kerkük İngiltere’nin kontrolüne geçmişti.

Diyarbakır’da bu yıl yapılacak olan Şeyh Sait anmalarının farklılığı daha önce İslami dernekler tarafından düzenlenen etkinliklere bu kez BDP ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK), bu yıl destek verme kararı alması oldu.

Kendilerine Dicle Fırat Diyalog Grubu adını veren bir oluşum tarafından organize edilen anma etkinliklerine BDP ile DTK'nin yanı sıra, Kürtçe yayınlanan Nubihar dergisi, Çıra Kültür Merkezi ile Din Alimleri Yardımlışma ve Dayanışma Derneği (Diay-Der) de destek veriyor.

Etkinlikler için kentin dört bir yanı Şeyh Sait fotoğraflarıyla süslenirken, üzerinde Şeyh Said'in fotoğrafı bulunan, “Şeyh Said efendi ve 47 arkadaşının idamının 85'inci yıl dönümünde düzenleyeceğimiz panel ve mevlide tüm halkımız davetlidir” yazılı pankartlar da asıldı.

Mevlitli etkinlikler
28 Haziran günü tarihi Ulu Cami önünde Şeyh Sait ve arkadaşları için basın açıklamasıyla başlayacak etkinlikler, 29 Haziran saat 14.00'te Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Cegerxwin Kültür Merkezi'nde düzenlenecek panelden sonra Şeyh Sait ve arkadaşlarının 1925 yılında asıldığı Dağkapı meydanında basın açıklaması yapılarak, mevlit okunmasıyla sona erecek.

Etkinliklere BDP ile DTK'den yetkililerin yanı sıra Şeyh Sait'in torunları Abdillulah Fırat, Diyadin Fırat, Bedri Fırat, Samed Bilgin, Felat Özsoy ile Tahsin Sever de katılıyor.

(soL-Haber Merkezi)