Baykal'dan "ama…" savunması

İlker Başbuğ'un tören konuşmasını "açıklamalar iyi, ancak yeterli olmuyor" sözleriyle değerlendirmesi tartışmalara yol açan Baykal, dün de basına "savunma verdi".

soL (HABER MERKEZİ) Milliyet gazetesinden Fikret Bila ile yaptığı görüşmede, Genelkurmay Başkanlığı devir teslim töreninde Orgeneral İlker Başbuğ'un yaptığı konuşmalara değinirken, "İlker Paşa çok doğru şeyler söyledi, çok güzel analizler, saptamalar yaptı" dedikten sonra, cümlesine bir "ama" eklemesi ve daha sonra bu "ama"yı, "artık komutanların konuşmaları etrafında siyasi tartışmalar yapmak istemiyorum, sanki sözle etkili olma aşaması geride kaldı gibi geliyor bana" diyerek açıklamasıyla değişik yorumlara ve tartışmalara yol açan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün kendisini savundu.

"Sözlerimin muhatabı AKP"
Parti Meclisi toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, bu sözlerinin "ordu gelsin darbe yapsın" demek olmadığını belirtti. "Etkili ve doğru konuşmaların mutlaka olumlu sonuçlanması lazım, eğer olumlu sonuçlanmazsa, hayal kırıklığı yaratır, hüsran ve sıkıntı olur" demek istediğini ve muhatabının Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ değil AKP olduğunu söyleyen Baykal, Başbuğ'un işaret ettiği "tehlikelerin" halen var olduğunu ifade etti.

"Sözler, gerçekleri değiştirmeye yetmiyor"
"Genelkurmay Başkanı bir tehditle ilgili gelişmelere dikkat çekmişse, o tehdidi besleyen unsurların artık besleyemez hale gelmesi lazım" diyen Baykal, Başbuğ'un sözlerinin gerçekleri değiştirmeye yetmediğini dile getirerek, "benim sözlerimin muhatabı o konuşmayı yapan kişi değildir. Türkiye'de hayatı ve gelişmeleri değiştirebilecek olan, başta hükümet olmak üzere herkestir. Çok önemli devlet yetkilileri, çok doğru şeyler söylüyorsa, bunlar gelip geçiyorsa ve gelişmeler bunların tam tersi istikametteyse, bunun düşünülmesi lazım" dedi.

"Darbeler dönemi kapandı"
Baykal, yaptığı açıklamanın, "asker gelsin müdahale etsin, darbe yapsın" anlamını taşımadığını, Türkiye için darbe dönemlerinin kapandığını, askeri müdahalenin söz konusu olamayacağını söyledi.

Gündemdeki başlıklara da değinen Baykal, AKP'nin, laikliğe karşı eylemlerin odağı olduğu yönünde alınan kararın yol açtığı bir krizin yaşandığını savundu. "Anayasa'yı ihlalden suçlu bulunan bir çoğunluğun Anayasa değişikliği yapması yanlış olacaktır. AKP'nin tercihlerine yardımcı olacak Anayasa değişikliği yapılması yanlış olur" diyen Baykal, Gül'ün Ermenistan ziyaretini de eleştirdi.