Baykal Deniz Feneri'ni hatırlattı

CHP lideri Deniz Baykal partisinin grup toplantısında, Deniz Feneri davası ve ekonomik kirize dair açıklamalar yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) CHP Lideri Deniz Baykal partisinin grup toplantısında Deniz Feneri davası ve ekonomik krize değindi.

Baykal konuşmasına ekonomik kriz ile başladı. Bankaların reel sektöre finansman sağlamak yerine hükümete kredi verdiğini anlatan Baykal, bütçe açığının geçen yılın aynı dönemine göre 4,3 katrilyondan 19 katrilyona çıktığına işaret etti. Baykal "Şimdi ne oldu, bütçe açıkları ortaya çıkmaya başladı ve neredeyse 4 katına yakın siz daha çok bütçe açığı verdiniz. Yani tüketen, bankaları kurutan senin yanlış maliye politikan" dedi.

Eğitim konusunda da değerlendirmelerde bulunan Baykal "Eğitim giderek paralı hale geliyor. Demokrasi yoksul bir ailenin çocuğunu okutup devletin zirvesine çıkarmasıdır. Türkiye'de halka yönelik eğitim sisteminin, devlet eğitim sisteminin, devlet liselerimizin en kaliteli öğretmenlerle geliştirilmesine şiddetle ihtiyaç vardır. Bu bir sosyal adalet ve demokrasi sorunudur. Türkiye cumhuriyet'in ilk yıllarından beri bu meseleleri çok önemli saydı" dedi.

Deniz Feneri konusunda açıklamalarda bulunan Baykal, olayın birkaç terbiye zaafiyeti içindeki insanın uygulaması olmadığını, sistematik bir düzenleme olduğunu belirtti. Yapılan yolsuzluklarla 10 yılda 9 milyon euroluk bir kaynak sağlandığını bunun da kişisel çıkarlara değil, Ankara'da başka hesaplara harcandığını belirten Baykal, "Bu büyük bir şebeke, şebekenin Ankara, Türkiye, Almanya ayağı var. Toplanan paralar kuryelerle gönderiliyor, televizyonlar kuruluyor" dedi.

Almanya'nın konuyu tekrar ele almaya başladığını ancak hükümetin iddianamede yeralan şirketleri himaye ettiğini öne süren Baykal, bağış makbuzlarının aynı imzayı taşıdığı Deniz Feneri'nin Türkiye ve Almanya ayağının ortak çalıştığını da sözlerine ekledi. Almanya'da Yimpaş dosyasının Deniz Feneri davası ile birleştirildiğini belirten Baykal, "Buradaki belgeler çok açıkça görülüyor ki, Almanya'daki Deniz Feneri paralarıyla Kanal 7 finanse edilmiştir. Bu Kanal 7'nin kurucusu meşhur kişiye elden paralar verilmiştir. Gemi olayı var birde hatırlarsınız. Gemiyle ilgili vize başvurusunu Kanal 7 yapmış, mühürse Deniz Feneri'nindir. Kanal 7'nin kurucusu, Almanya'daki soruşturmayı yürüten savcıyı çağırdığı da belgeyle tespit edilmiştir" dedi.