Baydemir Obama'dan yardım istedi

Amerika'nin Sesi radyosunun Kürtçe servisine konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, cezaevlerindeki açlık grevlerinin çözümü konusunda ABD Başkanı Barack Obama'dan yardım istedi.

DHA'nın haberine göre, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir , Amerika ’nın Sesi radyosunun Türkçe ve Kürtçe servislerine cezaevlerinde devam eden açlık gerevleri ile ilgili konuşarak destek çağrısında bulundu.

Kürtçe servisine konuşan Baydemir, Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması, ana dilde savunma ve ana dilde eğitim talepleri ile gerçekleştirilen açlık grevindeki taleplerin bütün Kürtlerin talepleri olduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Arınç’ın açıklamalarının kendilerini umutlandırdığını, ancak o günden beri bir adım atılmadığını kaydeden Baydemir, "Ben korkuyorum, Allah’tan dileğim cezaevlerinden ölüm çıkmasın diyorum. Eğer ölüm çıkarsa kimse olanların önünü alamaz. Birlikte yaşam isteği büyük yara olacak ve ölmüş olacaktır" dedi.

“Kürtler Türkiye’nin siyahlarıdır”
Başta ABD Başkanı Obama ve Avrupa ülkelerine de çağrıda bulunmak istediğini söyleyen Böydemir, şöyle konuştu:

"İnsan haklarını savunan vicdan sahibi herkesin bu haklı ve meşru taleplerin karşılanması için Türkiye hükümetine baskı yapması gerekir. Sayın Obama’dan da beklentilerimiz vardır. Sayın Obama ABD’de siyah olarak yıllarca zulum gördü. Daha sonra ABD başkanı seçilmesi ile bütün dünya buna çok sevindi. Türkiye’nin siyahları da Kürtlerdir. ABD’nin siyahlarının 100 yıl önce çektiğini Türkiye’nin siyahları olan Kürtler 100 yıldır çekiyor. Bu konuda rolünüzü oynamanızı istiyoruz. Ana dilde eğitim yapamıyorlar, kimlikleri ile topraklarında yaşayamıyorlar. Ortadoğu ’da demokratik bir barışın olması isteniyorsa, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerekir. Açlık grevindekilerin talepleri Ortadoğu’da onurlu bir barışın önünü açacak taleplerdir."

“Tecrit kalkarsa açlık grevi sonlanır”
Osman Baydemir, tecridi devam ettirmenin çatışma ortamını devam ettirmek anlamına geldiğini ifade ederek, "Ölüm oruçları, aslında çatışma ortamını sonlandıracak bir müzakere döneminin açılması için başlayan bir süreçtir. İmralı’da uygulanan tecridin kalkmasını takiben, İmralı’dan yapılacak tek bir çağrıyla açlık grevi krizinin sonlanabileceğine inanıyorum" dedi.