Basının mitingden anladığı

Yüzbinlerce emekçinin "Krizin Bedelini Ödemeyeceğiz" talebini yükselttiği mitingi görmezden gelen medya, küçük çaplı çatışma haberlerini öne çıkarmayı yeğledi.

soL (HABER MERKEZİ) Ankara'da 100 bin emekçi son yılların en görkemli mitinglerinden birini yaparken, genel olarak basın ve televizyon kanalları bunu görmezlikten geldi. Dinci basın, mitingde alana giriş noktasında polis provokasyonuyla yaşanan küçük çaplı çatışmayı öne çıkararak, mitingi gölgelemek istedi.

''İşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi"ne 100 binin üzerinde emekçi katılarak Ankara'yı sarsarken, medya kuruluşları, AKP'nin Kızılcahamam'da yaptığı toplantıda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı canlı yayınlamayı tercih etti. Emekçilerin AKP politikalarını protesto ettiği saatlerde "AK icraatleri" dinleten televizyon kanallarının bir kısmı, mitingle ilgili haberleri sadece polis arama noktalarında küçük çapta olayların çıkmasını haberleştirerek sundu. Yalnızca Yol TV adlı uydudan yayın yapan televizyon kanalı, miting alanından canlı yayın yaparak, mitinge katılan sendika, siyasi parti ve diğer örgütlerinin temsilcilerinin değerlendirmelerine yer verdi.

Gazetelerin son dakika haberlerinde de aynı ilgisizlik vardı. Birçok gazete eylemi görmezden gelirken, özellikle dinci basın organları, mitingi karalama çabasına girişti.

"Savaş" tellalı Vakit ve Yeni Şafak

Vakit gazetesinin haber portalı "habervaktim" sitesi, miting haberlerini "Demokrasi mitinginde polise saldırdılar!", Yeni Şafak gazetesi "Mitingde göstericiler polise saldırdı" başlığıyla verdi. Aynı içerikteki imzasız haberlerde ne mitinge büyük bir emekçi kitlenin katıldığına ne de yükselttikleri taleplere ilişkin bilgi verilirken, şunlar yazıldı: "Mitingde provokasyon yapan bazı marjinal gruplar, refüjlerden söktükleri demir çubuklarla polise saldırarak ortalığı 'savaş alanına' çevirdi. Marjinal grupların bu saldırgan tutumu demokratik bazı taleplerin iletilmesi için düzenlenen mitingi de amacından saptırdı." Polis arama noktasında çıkan çatışmayı mitingin genel havası olarak yansıtmaya çalışan haberi yazanlar, mitinge 10 bin kişinin katıldığını iddia edecek kadar gerçeklerden koptular. Haberde mitingin savaş alanına döndüğü iddia edildi, "Refüjlerdeki Demir Çubuklar Göstericilere Savaş Malzemesi Oldu", "Göstericileri Gaz Bombası da Durduramadı" gibi arabaşlıklar kullanıldı. Habervaktim sitesi, ayrıca, çıkan çatışmaya ilişkin onlarca fotoğrafı "Bunlar hangi ülkenin vatandaşı?" başlığıyla verdi.

Halkevleri'ni hedef gösterdiler
Haberlerde, Halkevleri de hedef gösterildi. "EGO Baskını Olayların Habercisi Oldu" başlıklı haberde, "Geçtiğimiz hafta Başkent Ankara'da Halkevleri'nin doğalgaz zammını protesto bahanesiyle Başkent Gaz Dağıtım Merkezi'ni (EGO) basması bugün yaşanan olayların habercisi oldu" denildi, o gün kimsenin gözaltına alınmamasının ve eylemin 'Ankara'da gaz protestosu' şeklinde verilmesinin bugünkü 'olayları' tetiklediği öne sürüldü.

Zaman daha temkinli!

Zaman gazetesi de, 100 binin üzerinde emekçinin katıldığı mitingi, sadece "Ankara'daki mitingde arbede" başlıklı haberiyle gördü. Gazete mitinge katılan emekçilerin taleplerine, yoğun katılıma ilişkin herhangi bir bilgi vermedi.

Hürriyet gazetesinin internet sitesinde de haber "İşçi polis birbirine girdi" başlığıyla sunuldu, bu haberde de alanda bulunan kitleye ve taleplerine değinilmedi.