Basın artık daha özgürmüş!

Egemen Bağış katıldığı bir televizyon programında 3. yargı paketinde tutuklu gazetecilerin durumuyla ilgili düzenlemeler yapıldığını iddia ederek, "Bugün çok daha özgür basınımız var" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, katıldığı bir televizyon programında kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Bağış, TBMM'nin son dönemde geçirdiği 3. yargı paketi içerisinde gazetelerin kapatılmasının önüne geçilecek birtakım önlemler alındığını söyledi.

Paket içerisinde bazı basın suçlarının ertelenmesine ve tutukluluklarının son bulmasına yönelik çok önemli adımlar atıldığını iddia eden Bağış, ''Geçmişe nazaran bugün çok daha özgür basınımız var. Eskiden bu ülkede maalesef tabular vardı. Konuşulamayan konular vardı. Şimdi her konuyu rahatlıkla tartışabiliyoruz. Artık her konuda farklı fikirlerin dillendirilebildiği bir Türkiye'de yaşıyoruz. Eskiden tabu olarak gördüğümüz bir Alevi meselesini, bir Kürt meselesini, bir sivil-asker ilişkileri meselesini artık farklı yaklaşımlarla değerlendirebiliyoruz'' diye konuştu.

Bağış özgürlükten ne anlıyor?
Ancak Bağış’ın sözlerinin aksine Türkiye’de bir çoğu Kürt basınından ve sosyalist basından olmak üzere halen yüze yakın gazeteci tutuklu bulunuyor. Bununla birlikte Nuray Mert’ten, Ece Temelkuran’a, Banu Güven’den Özdemir İnce’ye kadar medyada çalışan birçok muhalif ismin işine hükümetten gelen baskılar nedeniyle son verilirdi. Muhalif gazetecilere dönük bu uygulamalar, güvencesiz çalışma koşulları ve sendikasızlaştırma gibi nedenlerle de birçok medya çalışanını otosansüre yönelmek zorunda bırakılıyor.

Türkiye'de gazeteciler tasma taşımakla, terörist olmakla itham edilebiliyor. Gazeteciler bir çok konuda susmaya zorlanırken, haber üretiminin önüne geçilebiliyor. Bir grup gazetecinin Beşar Esad’la yapacağı röportajın hükümet telkiniyle engellenmesi bunun en son örneği.

Yakın zamanda hükümet tarafından Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na “Basın hürriyeti milli güvenliğin, kamu düzeni ve genel ahlakın korunması, yargı bağımsızlığının sağlanması, suçların engellenmesi amacıyla sınırlansın“ önerisi de götürülmüştü.

Hal böyleyken “çok özgür bir basınımız” olduğunu iddia eden Egemen Bağış’ın iktidara yaklaştıkça “özgürleşen” bir basın murat ettiğini söylemek çok güç değil.

3. yargı paketi ne işe yaradı?
Egemen Bağış’ın tutuklulukların son bulmasına yönelik önemli adımlar attık iddiasına rağmen 3. Yargı paketi kapsamında tahliye edilen tek gazeteci Yüksekova Gündem haber sitesi imtiyaz sahibi ve Hakkarinews haber sitesi genel müdürü Abdülmenaf Düzenci.

3. yargı paketi kapsamından tahliye talep eden Odatv davası sanığı gazetecilerin ve diğer birçok gazetecinin tahliye talebi ise reddedildi.

Bununla birlikte 3. Yargı paketiyle birçok cinayete ve katliama imza atan ülkücü katiller tahliye edilmişti.

Egemen Bağış’ın ilk vukuatı değil
Daha önce Egemen Bağış BBC'de yayımlanan Hardtalk programına konuk olmuş, Türkiye'de gazetecilik yaptığı için tutuklanan hiç kimse olmadığını, tutuklu gazetecilerin mesleklerinden ötürü değil, tecavüzcülük, cinayet, soygunculuk gibi suçlardan dolayı hapiste olduklarını iddia etmişti.

(soL-Haber Merkezi)