Başbuğ basına "teyit" kuralı koydu

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, basınla ilişkilere yönelik düzenlediği iletişim toplantısında, TSK ile ilgili haberler konusunda teyidin önemine işaret etti ve basın meslek ilkelerine uyulmasını istedi.

soL (HABER MERKEZİ) Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, iki günlük "Yeni Medya İletişimi ve Stratejisi" konulu toplantının ilk bölümünü dün Genelkurmay Karargahı'nda yaptı. Toplantıya, akredite gazetelerin genel yayın yönetmenleri ve Ankara temsilcileri katıldı. Başbuğ, bugün de televizyon ve ajansların temsilcileriyle bir araya gelecek.

Katılımcı gazetecilerin toplantı bitiminde yaptıkları açıklamalara göre, konuşmasının büyük bir bölümünü terörle mücadeleye ve Kafkasya'daki gelişmelere ayıran Orgeneral İlker Başbuğ, TSK'nın siyaset dışı bir kurum olduğunu yineledi. TSK üzerinden siyaset yapılmamasını ve TSK'nın günlük siyasete çekilmemesini isteyen Başbuğ, bu konuda net mesajlar verdi.

Irak'ın kuzeyindeki sınır ötesi operasyonlar için gereken tezkere konusunda hükümetle görüş ayrılığı bulunduğu iddialarını reddeden Başbuğ, tezkere süresinin uzatılması önünde engel bulunmadığını söyledi. Başbuğ'un, hükümetin Kafkasya krizinde izlediği politikaya destek verdiği ve bu politikayı "dengeli" olarak tanımladığı görüldü.

"Ergenekon ziyaretinde siyasi boyut yok!"
Orgeneral Başbuğ, gazetecilerin sorusu üzerine, Kocaeli Garnizon Komutanı Galip Mendi'nin TSK adına, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'u ziyaretini de değerlendirdi.

Ziyaretin üç boyutunun olduğunu belirten Orgeneral Başbuğ'a göre, bunlardan birincisi "TSK'ya 50 yılı aşkın hizmet vermiş olan emekli generallere bu ziyaretin doğal olduğu", ikincisi, "uzun yıllar silah arkadaşlığı yaptıkları komutanlarına vefa borcu olduğu" ve üçüncüsü de, Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un 65 yaşın üzerinde olduğunu hatırlatarak, "insani bir boyutu olduğu"ydu.

"TSK haberlerinde teyit önemli"
TSK ile ilgili haberler konusunda teyidin önemine işaret eden Orgeneral Başbuğ, bu konuda 24 saat hizmet verdiklerini belirtti. Basın ilkelerine uyulduğu sürece bir sorun bulunmadığını vurgulayan Orgeneral Başbuğ, bu ilkelere uyulmaması halinde, konuyu Basın Konseyi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne götüreceklerini söyledi.

İlker Başbuğ, TSK'nın yeni dönemde askerî konularda basını bilgilendirmeye önem vereceğini, karargahtan yayınlanan bildirilerin sayısında ise azalma görüleceğini söyledi. Genelkurmay artık sadece askeri konularda açıklama yapacak. Yeni akredite edilen Star gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, bu açıklamayı, Genelkurmay'ın 27 Nisan'daki e-muhtıra benzeri bir açıklamayı bir daha yapmayacağı şeklinde yorumladı.

Akşam gazetesi Ankara Temsilcisi İsmail Küçükkaya, Başbuğ ile bir araya gelen gazetecilerin, TSK'nın toplumla iletişimi açısından uygulamanın genişletilmesi gerektiğini dile getirdiklerini ifade etti.

Basın Konseyi önerileri dikkate alınacak
Gazetecilerin daha önce davet edilmeyen Yeni Şafak ve Star gazetelerinin bu kez akredite edildiklerini hatırlatarak, Zaman, Bugün, Taraf, Milli Gazete ve Vakit gibi gazetelerin davet edilmeme nedenini sormaları üzerine, İlker Başbuğ'un, akreditasyonla ilgili belirli bir ilkelerinin bulunmadığını söyledi ve bu konuda medya kuruluşlarının basın meslek ilkeleri açısından performanslarının göz önünde bulundurulacağına dikkat çekti.

Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, toplantı sonrasında, kendisine Başbuğ'un bu sözleri aktarıldığında, "hiçbir fikrim yok, bu dediklerinizi ilk defa duyuyorum" diyen Ekşi, "eğer, Sayın Başbuğ, Basın Konseyi'nin önerileri doğrultusunda böyle bir çağrı yaptıysa, buna memnun olurum. Bizim önerilerimiz Basın Konseyi sitesinde var" dedi.

Akreditasyon alanlar sevinçli
Yeni medya iletişimi ve stratejisi konulu toplantıda Genelkurmay'a daha önce akredite olmayan Star ve Yeni Şafak gazetelerinin genel yayın yönetmenleri ve Ankara temsilcileri de davet edildi.

Yeni Şafak gazetesi Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, Genelkurmay'ın akreditasyon konusunda yeni bir açılım yaptığına dikkat çekerek, "bu yönde uzatılan elin kıymetini bileceğiz. Bundan sonra göstereceğimiz performansla diğer meslektaşlarımızın da önünü açacağız" dedi.

Selvi, NTV'ye de, "bugüne kadar Genelkurmay'daki toplantılara katılamayışımız bizi yaralıyordu. TSK'nın kalbi olan bir yerde ilgi gördük saygıyla karşılandık. Sorularımızla görüldü ki, bu olumlu bir adım olarak algılandı. Biz bu atılan adımların farkındayız" açıklamasında bulundu.

Orgeneral Başbuğ'un toplantı sırasında yaptığı "akreditasyon uygulaması genişletilebilir de daraltılabilir de" sözlerini değerlendiren Selvi, vurgunun "daraltma yönünde olmadığı"nı belirtti.

Basın Konseyi'nin kurumsal üyeleri arasında Zaman gazetesi de yer alırken, gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın da bireysel üyeler arasında bulunduğu öğrenildi.