Başbakanlık'taki Gezi Parkı toplantısı sona erdi (07:00)

Başbakan Erdoğan, Gezi Parkı eylemlerinin meşru temsilcisi konumunda bulunan Taksim Dayanışması heyeti ve sanatçıların katıldığı toplantı sona erdi.

Güncelleme: 07:00
Taksim Dayanışması şu açıklamayı yaptı: Taksim Dayanışması’nın bugüne kadar bütün kararları tüm bileşenleri ve halk katılımıyla alındı. Bu akşam Başbakan’ın daveti üzerine, Türkiye’nin her yerinde günlerdir sokaklarda, meydanlarda beraberce haykırdığımız taleplerimiz, arkadaşlarımız tarafından bir kez daha iletilmiştir. Her zaman olduğu gibi bundan sonra da sürece dair tüm kararlar hep birlikte alınacaktır. Arkadaşlarımız Taksim’e döndükten sonra görüşmeyle ilgili daha detaylı bilgiler paylaşılacaktır.


Güncelleme: 03:56
Gezi Parkı'nda Taksim Dayanışması tarafından yapılan açıklamada, Ankara'da toplantı sonrasında dile getirilen yorumların Başbakan'a ait olduğu, Taksim Dayanışması'nın taleplerine sahip çıkmaya devam ettiği, talepler yerine getirilene kadar Gezi Parkı'nda kalınmaya devam edileceği vurgulandı.


Güncelleme: 03:44
Bakan Çelik'in ardından sanatçılar açıklama yaptı. Halit Ergenç toplantının sonuçlarını bakanın açıkladığını söyledi. Ayrıca toplantıda şiddetle ilgili sıkıntıların dile getirildiğini, hükümetin her türlü delilin kendilerine ulaştırılmasını talep ettiğini söyledi.

Sunay Akın toplantıdan mutlu ayrıldıklarını, sanatsal ürünleriyle süreci sonlandırmak istediklerini belirtti.

Taksim Dayanışması adına konuşan TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi başkanı Tayfun Kahraman, yargı kararının bekleneceğinin belirtilmesinin toplantının olumlu sonucu olduğunu söyledi. Çıkan pozitif yaklaşımı Gezi eylemcilerinin değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, yarın akşam meydanda bir buluşma, bir anma etkinliği gerçekleşeceğini, burada halkın kendi kararını vereceğini söyledi. Demokratik taleplerin sonlandırılması değil, bu hakların güvence altına alınması söz konusu olabilir dedi.


Güncelleme: 03:14
Başbakanlık'taki Gezi Parkı toplantısı sona erdi.

Toplantıyla ilgili açıklama yapan Bakan Hüseyin Çelik: "Yargı kararı çıkıncaya kadar Gezi Parkı'na dokunulmayacak, lehte karar çıkarsa bile halk oylamasına gidilecek" dedi.

Çelik, orantısız güç kullanan polisler hakkında soruşturma yapılacağını, gerekli görüldüğü durumda ceza verileceğini söyledi. Parkın artık boşaltılması gerektiğini söyleyen Çelik, sanatçılar ve eylemcilerin de böyle düşündüğünü ileri sürdü.


Güncelleme: 00:45
Taksim Dayanışması heyeti Erdoğan ile toplantıya girdi.


Taksim Dayanışması'ndan 5 kişi ile birlikte sanatçılar Başbakan Erdoğan'la bu akşam bir araya gelecek.

Sanatçılar arasında Yavuz Bingöl, Halit Ergenç, Ceyda Düvenci, Mahsun Kırmızıgül, Ali Sunal, Sunay Akın, Sertab Erener ve Nebil Özgentürk yer alırken, heyette bulunan diğer isimler Tayfun Kahraman, Derya Karadağ, Eyüp Muhçu, Ali Çerkezoğlu, Beyza Üstün ve KESK'ten bir kadın temsilci olacak.

Mimarlar Odası Baykanı Eyüp Muhçu toplantı ile ilgili olarak "Sanatçıların bir girişimi vardı. Onlar Başbakan’a ‘Dayanışma üyeleri ile birlikte gelelim’ dediler. Başbakan ile görüşecek üyelere de Taksim Dayanışması karar verdi." dedi.

Taksim Dayanışması'ndan Tayfun Kahraman'ın Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Görüşme talebi sanatçıların girişimi ile hükümet tarafından iletildi. Bu gece saat 23.00'te Başbakanlık konutunda gerçekleşecek" denildi.