Başbakan işçileri hatırladı

Başbakan, Doğan Grubu'na "işçi düşmanlığı" da dahil olmak üzere çeşitli suçlamalar yönelttiği konuşmasında, Avrupalı yetkililere seslenerek, "Türkiye'de basın özgürlüğü olmadığını söyleyenlere inanmayın" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Doğan Yayın Holding'e 800 milyon lirayı aşkın vergi cezası kesilmesinin ardından başlayan tartışma, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın dün Van'daki konuşmasında yaptığı açıklamalarla sürdü.

Erdoğan, "Bir medya grubuna verilen vergi cezasından sonra meseleyi basın özgürlüğüne getirip, sözde bizim basını baskı altına aldığımızı iddia edenler var. Bir kere bu medya grubu daha önce de ceza aldı, ama masaya oturup anlaştığı için o zaman uluslararası kuruluşlara şikayette bulunmadılar. Şimdi vergi kaçırma suçundan ceza aldılar. Bu sefer her yerde 'Türkiye'de basın özgürlüğü yok' diyerek yaygara yapıyorlar. Benim eleştirilerimi de 'medyaya baskı' diye duyuruyorlar" dedi.

Erdoğan, Doğan Grubu'nu "basın ahlakı, fikir namusu ve insan hakları" kavramlarını yerlerde süründürmekle, ticari imtiyazlar sağlamak için manşetler atmakla, gazetelerdeki köşeleri sorumsuzca kullanıp kamu vicdanını hiçe saymakla, rakip medya gruplarını yok etmek için oyun çevirmekle ve medyaya itibar kaybettirmekle suçladı. "Bugüne kadar acımasızca hükümete, şahsıma, aileme yönelik karalama kampanyaları yaptınız, hâlâ yapıyorsunuz... Hangi baskıyla karşılaştınız? Siz hakaret edeceksiniz, suçlayacaksınız, biz sizi eleştirmeyeceğiz, kendimizi savunmayacağız. Böyle bir demokrasi olur mu?"diyen Erdoğan'ın söylediklerinden, "baskı uygulandığı, ama Doğan Grubu'nun bu baskıyı hak ettiği" anlamı çıkıyor.

Şimdi de basın emekçilerine kol kanat gerdi!
Erdoğan daha sonra, Davos zirvesindeki taktiğini tekrarlayarak bir kez daha "zalimlerin korkulu rüyası - ezilenlerin koruyucusu" rolüne soyundu. Aydın Doğan'ın bir medya patronu olarak basın emekçilerini sömürdüğüne işaret eden Erdoğan, "Bizi işçi haklarını yok etmekle suçladınız ama kurumlarınızda sendikaları bitirdiniz. Basın çalışanlarını köle gibi çalıştırdınız" dedi.

Başbakan, Doğan Grubu'na bu suçlamaları getirirken, damadı Berat Albayrak'ın genel müdürlüğünü yaptığı Çalık Holding'in bünyesindeki ATV ve Sabah'ta greve katılan basın emekçilerinin işten çıkarılması, artık kanıksanan "tesadüf"lerden sadece bir yenisi oldu.

"Ey Avrupa, sen onlara bakma"
Doğan Grubu'nun AKP hükümeti hakkında uluslararası basın örgütlerine şikayette bulunmasına kızan Erdoğan, "Bu mitingi izleyen uluslararası basın aracılığıyla tüm dünyaya duyuruyorum, Türkiye'de basın özgürlüğü, fikir özgürlüğü vardır ve her geçen gün daha da gelişmektedir. Herkes fikirlerini hak, hukuk içinde özgürce açıklayabilir ama kimse iftira atamaz, atmamalıdır. Kimse yalan yazma özgürlüğüne sahip değildir" dedi.

"Doğan Grubu AB sürecine ayak uyduramadı, halkın iradesini hazmedemedi"
Erdoğan, Doğan Grubu'nu Türkiye'de yaşanan gelişmeleri görmezden gelerek sürekli hükümeti eleştirmekle suçladı ve "Bu yandaş medya, Türkiye'nin AB dönüşümlerine ayak uyduramıyor" dedi. Şu ana dek hükümetleri yönetmeye alışmış olduğunu söylediği Doğan Grubu'nun "halkın iradesine dayanan AKP iktidarını hazmedemediğini" ifade eden Erdoğan, "Ancak AKP iktidarı bir avuç imtiyazlı zümrenin iktidarı değildir. Milletin iktidarıdır. Sadece bu milletin menfaatlerini korur" diye seslendi.