Başbakan Erdoğan: 'Radar da olsa bunlar harp malzemesidir'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Ekonomi Zirvesi'ne katılmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye hareket etmeden önce alıkonulan Suriye uçağındaki malzemeler ile ilgili konuştu: "Radar da olsa bunlar harp malzemesidir"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Ekonomi Zirvesi'ne katılmak üzere Azerbaycan'a hareket etmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan alıkonulan Suriye uçağından çıkan malzemelerin harp malzemesi olduğunu söyledi.

"Bunlar harp malzemesidir"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağının kargo bölümünde bulunan malzemelere ilişkin, ''Elimizde olan bu malzemeler kesinlikle harp malzemesidir. Bunu, 'radar malzemesidir', 'şu malzemesidir' diye saptırmanın anlamı yok. Bu radar malzemeleri de zaten harp malzemesi işlevini görmektedir'' dedi.

"100 bin sığınmacı eşikti"
Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in daha önce psikolojik sınır olarak belirtilen 100 bini aştığı belirtilerek Türkiye'nin izleyeceği yolun sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, ''100 bin rakamı bizim için gerçekten bir eşikti. Ama bunu hep telaffuz ettik, 'bu 100 bini aşabilir' dedik. Şu anda konu üzerinde arkadaşlarımız, bizler çalışıyoruz'' yanıtını verdi.

Türkiye'nin, geçmişte Irak'tan kaçan 750 bin peşmergeyi misafir ettiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan şunları söyledi: ''Öyle bir bedeli üstlendik, öyle bir süreçten geliyoruz, Türkiye'nin böyle bir durumu var. Tabii bununla burada da böyle olur, olmaz bunu söylemek istemiyorum ama bizim Suriye'deki bu zulme karşı ne yapacağımız konusunda arkadaşlarımızla değerlendirmesini yapıp, hamdolsun artık bundan işte onlarca yıl önceki Türkiye yok. Bugün çok daha farklı bir Türkiye var. Atılması gereken adımlar neyse bu adımları atacak ve Suriye'deki mazlum, mağdur kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.''

"Cumhurbaşkanı'nın tavrı ne olur bilemem"
Erdoğan, yerel seçimlerin öne alınmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin referandum eşiğinde kabul edilmesine ilişkin, ''Maalesef beklenen sayı elde edilemediği için Meclis'ten Anayasa değişikliğini sağlayacak neticeyi çıkaramadık. Ondan sonraki sürece yönelik Cumhurbaşkanımızın tavrı ne olur, bunu tabii belirlemek bana ait olan bir şey değil. Cumhurbaşkanımızın iradesine saygısızlık yapma hakkına sahip değilim. Cumhurbaşkanımız nasıl bir irade ortaya koyarlarsa bu iradeyi ortaya koyduktan sonra biz de onun üzerinde çalışmamızı yapacağız ve ona göre adımlarımızı atacağız'' dedi.

"Ermenistan'ın uçağında sıkıntı yok"
Erdoğan, Erzurum'a teknik iniş yapan Ermenistan'a ait uçağa ilişkin, ''Burada yine bazı ihlaller sebebiyle bu indirilme işlemi gerçekleştirildi. Fakat yapılan aramalar neticesinde herhangi bir sıkıntı doğuran netice olmadığı için tekrar uçağa yol verildi ve kendisi belirlediği istikametinde yola çıkmış oldu'' dedi.

"Türkiye şov yapıyor"
Suriye’ye insani yardım malzemesi taşıdığı iddiası ile indirilen Ermenistan uçağının durumu ile ilgili bir açıklama yapan Air Armenia Genel Müdürü Arsen Avestyan ise "Ermeni kargo uçağının Erzurum havaalanına zorla iniş yapmadığını ve önceden varılan bir mutabakat uyarınca indiğini" açıkladı. Avestyan açıklamasını “Türkiye medyanın yardımı ile zorla bir iniş olduğunu söyleyerek, planlanan iniş konusunda şov yapmaya çalışıyor” diye sürdürdü.

"Uçağı indirmek Türkiye'nin hakkı ancak kargoyu geri isteyebiliriz"
Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi sitesinde, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Lüksemburg'a gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili ayrıntılı açıklamaya yer verildi.

Ziyareti esnasında farklı platformlarda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Lavrov, Suriye krizi ve Ankara'da indirilen Suriye uçağıyla ilgili açıklamada bulundu. ''Anladığımız kadarıyla Türkiye, bu olayda Chicago Sözleşmesi'ne dayanarak hareket etti, buna hakkı var'' değerlendirmesini yapan Lavrov, Türkiye'den mümkün olan en kısa sürede olayın sebepleriyle ilgili açıklama istediklerini belirtti.

Bakan Lavrov, kargonun sahibinin kargonun iadesini isteyebileceğini söyledi.