'Başarılı öğrencileri imam hatiplere yönlendirin'

Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından müdürlüklere gönderilen genelgede başarılı öğrencilerin imam hatip liselerine yönlendirilmesi istendi. Bazı illerde söz konusu çalışmaya müftülerle birlikte dernek ve vakıf yöneticileri de katılıyor.

Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından müdürlüklere gönderilen genelgede “TEOG sınavlarında başarılı olan öğrencilerin imam hatip liselerini tercihlerinin sağlanması konusunda azami çabanın gösterilmesi” istendi. Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’ün haberine göre genelgede müdürlüklerin yaptıkları çalışmaları rapor etmeleri de isteniyor. Söz konusu çalışmalara, bazı illerde müftülerle birlikte dernek ve vakıf yöneticileri de katılıyor. Yönlendirme çalışmaları kapsamında öğrenci velilerine çocuğunun servis, yemek, giyim masraflarını karşılanacağı anlatılıyor.

"Yönlendirme" baskıya dönüştü
Öğretmen liselerini kapatan ve bunları imam hatip liselerine çeviren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), şimdi de sınavlarda başarılı öğrencilerin imam hatip liselerini tercih etmelerinin sağlanması için ilçe milli eğitim müdürlükleri ve okul müdürlüklerine talimat verdi. Olay, bazı müdürlerin, başarılı öğrencilerin imam hatip liselerini tercihe zorlamasıyla ortaya çıktı.

"Masrafınız olmayacak"
Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hilmi Karabacak imzasıyla 25 ilçe milli eğitim müdürlüğü ve müdürlükler tarafından da okullara gönderilen genelge şöyle denildi:

“2014-2015 Öğretim yılı Anadolu liseleri tercih takvimi 30 temmuz 2014 tarihinde başlayacağından imam hatip liselerinin niteliğini artırmak ve akademik başarıyı daha üst seviyeye çıkarmak için söz konusu tercihten önce bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bu nedenle, idareci, öğretmen, okul aile birliği, veli, sivil toplum örgütleri, bazı kurum ve kuruluşlarla işbirliğine gidilerek Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarında başarılı olan öğrencilerin imam hatip liselerinini tercihlerinin sağlanması konusunda azami çabasının gösterilmesi gerekmektedir. Bu konuda gereken hassasiyetin gösterilmesi ve yapılan çalışmaların 21 Temmuz 2014 tarihine kadar müdürlüğümüze rapor edilmesini önemle rica ederim.”

Sınavda başarılı olan öğrencilerin Anadolu liselerine değil, imam hatip liselerine bazı vaatlerle yönlendirme isteği velilerin tepkilerine neden oldu. Başarılı öğrencilerin velileri okullara davet edilip, “Çocuğun imam hatip lisesini tercihini sağlayın. Kendilerine önemli desteklerde bulunulacak. Masrafınız olmayacak” denildiği ortaya çıktı.

"Müftüler, dernekler de devrede"
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Ulusal Eğitim Derneği Genel Başkanı Nazım Mutlu, “Merkez ve taşra eğitim yöneticileri eliyle sürdürülen okulları, öğrencileri ve bütünüyle eğitim iklimini ayrıştırıcı, ötekileştirici, bölücü, farklı olanı yok sayıcı tutum, bütün hızıyla sürmektedir” diye konuştu. Mutlu, “İl ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin yanında, bazı müftülükler, dernekler ve vakıflar eliyle, devlet olanakları seferber edilerek bugüne dek bu okullarla ilgili altyapı hizmetlerini artırma, ücretsiz yemek ve yatılık, kılık kıyafet ve teknolojik araç gereç desteği gibi özendirici kampanyalarla yürütülen çalışmalara yakından tanık oluyoruz" dedi. Mutlu ayrıca, söz konusu dayatmacı uygulamaları kınadıklarını belirtti.